Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 16/10/2005

Η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου αναφορικά με την πρόσκληση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ρόλος των βρετανικών βάσεων την ημέρα της εισβολής το 1974, οι προετοιμασίες για το 20ο συνέδριο του ΑΚΕΛ που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, η άφιξη του Ακριβού Τσολάκη για περαιτέρω έρευνες στο θέμα της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ, καθώς και το θέμα της γρίπης των πτηνών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η ''Αλήθεια'' στο πρώτο της θέμα με τίτλο "Κλονίζεται ο εσωτερικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ" γράφει ότι τεράστια εσωτερικά προβλήματα αποκαλύπτουν οι θέσεις της ΚΕ του ΑΚΕΛ για το 20ο συνέδριο του κόμματος, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Για το Κυπριακό γράφει ότι είναι εξόφθαλμη η έλλειψη στρατηγικής, ενώ στην εσωτερική διακυβέρνηση το ΑΚΕΛ προβαίνει σε κατηγορίες εναντίον των εταίρων του. Αλλού γράφει ότι καταθέσεις από περίπου 20 άτομα θα λάβει ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων και συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος έρχεται απόψε στην Κύπρο.

''Η Μάχη'' με τίτλο ''Οι βάσεις στην υπηρεσία του Αττίλα'' γράφει ότι σοκ, αγανάκτηση και πόνο προκαλεί η είδηση ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο παρείχαν στήριξη στους εισβολείς του Αττίλα το 1974, σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο της εποχής που υπογράφει ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και παρουσίασε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα ''Τα ΝΕΑ''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φθάνει στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Προσθέτει ότι ο κυπριακός ελληνισμός ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κ. Παπούλια και να τον τιμήσει με αισθήματα εθνικής συγκίνησης και αδελφικής αγάπης.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Χάνουμε ψήφους'' γράφει ότι ενάμιση μήνα πριν από το 20ό συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο κομματικός μηχανισμός πήρε φωτιά. Προσθέτει ότι υπάρχει παραδοχή για διαρροές προς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους και στο χέρι έχουν το υπόμνημα που θα παραδώσουν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 24 Οκτωβρίου για διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, θεωρώντας ως αντικανονική και αντικαταστατική την μη διεξαγωγή των εκλογών.

''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αλαλούμ για τα αντιιικά'' γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, με σκοπό την προμήθεια αντιικών φαρμάκων (Ταμιφλού) ο εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας που τα εισάγει στην Κύπρο, ο Αλέκος Σταμάτης, λέγει άλλα. Η εταιρεία του, υποστηρίζει, δεν έλαβε οποιαδήποτε παραγγελία από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Αλλού γράφει ότι η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των νέων πολεοδομικών ζωνών δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση της αξίας των ακινήτων.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ασκήσεις επί χάρτου για 2006'' γράφει ότι κινήσεις για επανάληψη σεναρίων που παραπέμπουν σε πρωτοβουλίες στο Κυπριακό σε σκηνικό που δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά από το περσινό, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία γίνεται αποδέκτης μηνυμάτων για να αναλάβει πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι το τοπίο παραμένει ομιχλώδες και η Τουρκία αρνείται κάθε προσαρμογή σε υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, πήρε εξιτήριο από την κλινική όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν βλέπει εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Για ένα ισχυρό ΑΚΕΛ'' γράφει ότι με φουλ τις μηχανές, ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ , από τη βάση μέχρι την κορυφή, έχει ριχτεί στη δουλειά, ώστε το 20ο συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 24 - 27 Νοεμβρίου, να καταστεί σταθμός και αφετηρία για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις προς όφελος του λαού και του τόπου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκτρέφει χωριστικές τάσεις και δεν υποβοηθά στην επανένωση της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία, αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Πώς θα σταματήσουμε την παιδική πορνογραφία;'' γράφει ότι η Κύπρος ακόμη να κλείσει ένα κενό που υπάρχει στο Σύνταγμά της, το οποίο εκμεταλλεύονται όσοι επιτήδειοι ασχολούνται με την παιδική πορνογραφία, βάζοντας στο διαδύκτιο πορνογραφικό υλικό. Προσθέτει ότι οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από νομικά επιχειρήματα, την ίδια ώρα που τα παιδιά μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, τους τελευταίους εννέα μήνες δεν παρουσίασαν κέρδος σε καμία από τις πτήσεις τους, ακόμη και εάν αυτές ήταν 100% γεμάτες, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ Φρίξος Σαββίδης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 16 October 2005 - 17:19:10 UTC