Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 24/11/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιπαράθεση όσον αφορά τα αποτελέσματα της νεκροτομής επί της σορού του άτυχου Χριστοφή Χριστοφή, οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παράνομης μεταβίβασης γης, η χθεσινή συνάντηση της Ομάδας του Λουξεμβούργου στην Λεμεσό, ο απόηχος της επίσκεψης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο καθώς και οι δηλώσεις του Συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς για την παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Φρένο στο Λαϊκισμό" γράφει ότι "στριμωγμένος" είναι πλέον ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, αφού ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα πορίσματα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυρινού και της παθολογοανατόμου Ελένης Αντωνίου σε σχέση με τα αίτια θανάτου του 45χρονου Χριστοφή Χριστοφή έχουν ήδη τεκμηριωθεί. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος είπε ότι ορισμένες από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, μπορούν να ενταχθούν πριν τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν το 2004.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Παίρνουν σειρά οι επενδυτικές" γράφει ότι αναφορικά με το θέμα της παράνομης μεταβίβασης γης η Γενική Εισαγγελία θα προχωρήσει σε διάταξη ειδικής έρευνας για συγκεκριμένες εταιρείες - επενδυτικές και άλλες που αγόρασαν γη στην περιοχή Τηλλυρίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι χθες υπογράφηκε η συμφωνία για δανειοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την κυπριακή κυβέρνηση με 50 εκατ. ευρώ για την ανέγερση και ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πόρισμα καταπέλτης" γράφει ότι οι ιατροδικαστές Μάριος Ματσάκης και Σοφοκλής Σοφοκλέους θα λογοδοτήσουν ενώπιον θανατικού ανακριτή αφού μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε όσον αφορά το πόρισμα από τη νεκροτομή του άτυχου Χριστοφή Χριστοφή μεταξύ ιατροδικαστών και Υπουργού Υγείας, δικαιώνονται οι άλλοι δύο ιατροδικαστές που αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος προήλθε από πνευμονική εμβολή και όχι από εισρόφηση εμεσμάτων. Αλλού γράφει ότι μέχρι και χθες κανένας δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της προεδρίας της οργάνωσης των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "ΕΕ, Στενές επαφές με Τ/Κ" γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προάγει προγράμματα ουσιαστικότερης προσέγγισης με την ελπίδα της ενταξιακής εμπλοκής, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επαφές την ερχόμενη εβδομάδα με το ε/κ και τ/κ Επιμελητήριο. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας έχει καταρτίσει νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική συστράτευση των γυναικών, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του ύστερα από διαβουλεύσεις με τις γυναικείες οργανώσεις μέσω του Φορέα Γυναικών.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τιμημένη πορεία" γράφει για τη χθεσινή γιορτή για τα 60χρονα της ΠΣΕ-ΠΕΟ στην οποία χαιρετισμούς απηύθυναν εκτός από τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούττας, ο οποίος εμψύχωσε τους εργαζόμενους για να αποκτήσουν συνείδηση της τεράστιας δύναμής τους. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση στη Λεμεσό, έξι υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, της Ομάδας του Λουξεμβούργου, οι οποίες δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις εντός του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με πρωτοσέλιδο "Η παρουσία του Ντε Σότο στις συνομιλίες είναι πολιτική παγίδα" γράφει ότι ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν υποστήριξε ότι η παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί "εξωτερική παρέμβαση" στην πρωτοβουλία αυτή. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" με πρωτοσέλιδο "Οκτώ έργα 329 εκατ. με ιδιωτικά κεφάλαια" γράφει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταστήσει σχετικό οργανωτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οκτώ έργα θα χρηματοδοτηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία και της παραδοσιακής μεθόδου καταμέτρησης, αφού η πρώτη έρευνα υπολογίζει το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο σε 3,9 τοις εκατό ενώ η δεύτερη σε 3 τοις εκατό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" με πρωτοσέλιδο "Στην Ελβετία τα λεφτά των Κυπρίων" γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρείας ερευνών "Swissmoney" οι Κύπριοι δεν απουσιάζουν από τον κατάλογο των ονομάτων που κατέχουν μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία ενώ η Ελλάδα παρουσιάζεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες με μυστικούς λογαριασμούς. Αλλού γράφει ότι αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο επιβολής χρηματικής ποινής και αποκλεισμού είναι πέντε χρηματιστηριακά γραφεία ενώ δύο εξ αυτών κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους.

Σημ. Η εφημερίδα "Μάχη" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 24 November 2001 - 8:24:04 UTC