Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 14/11/2001 Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη να συνεχίζονται, η δεύτερη επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για συνάντηση, η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάληψη της Καμπούλ και η ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Πάφο είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξετάσεις στην Κύπρο δίνει η Τουρκία" γράφει ότι η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των υποψήφιων για ένταξη χωρών θεωρείται "απολύτως ικανοποιητική", διότι καθιστά σαφές ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει έξω από τις χώρες του πρώτου κύματος που θα ενταχθούν στην ΕΕ εφ' όσον ολοκληρώσει επιτυχώς την εναρμονιστική διαδικασία και ότι το Κυπριακό παραμένει κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς απηύθυνε και νέα επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του για μια συνάντηση μαζί του χωρίς όρους και χωρίς τίτλους, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για διεξαγωγή των συνομιλιών.

"Η Μάχη" με τίτλο "Επεσε η Καμπούλ" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν χθες την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η πλήρης κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων έχουν αποσυρθεί σε ορεινές περιοχές της χώρας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ανταρτοπολέμου. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη σήμερα ανακοίνωση από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου των ονομάτων των πέντε επικρατεστέρων προσφοροδοτών, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη της ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συνωμοσία σε εφτά χωριά" ότι η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη καταγγέλλει με επιστολή της στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι "έγιναν επιλεκτικές επεκτάσεις και τροποποιήσεις πολεοδομικών ζωνών σε κοινότητες της Πάφου". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες-μέλη του ΣτΕ και ότι, κατά την τελευταία ημέρα της διάσκεψης, ήταν έντονα αντιληπτά τα συναισθήματα αμηχανίας και σκεπτικισμού για το ενδεχόμενο της κλωνοποίησης του ανθρώπου.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Επεσε η Καμπούλ" γράφει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, υπό τους ήχους της μουσικής του γνωστού Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κατέλαβαν χθες την Καμπούλ και ότι η προέλασή τους συνοδεύτηκε από σφαγές και λεηλασίες. Αλλη είδηση είναι η προγραμματισμένη για αύριο 12ωρη στάση εργασίας των επαγγελματιών οδηγών ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη δρομολόγηση της διαδικασίας επιβολής ομοιοχρωμίας στα ταξί και για το μη μεταβιβάσιμο των επαγγελματικών αδειών, ενώ συγχρόνως κατηγορούν την κυβέρνηση πως, με τις αποφάσεις της, τους αφαιρεί επαγγελματικά κεκτημένα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σκληρή απάντηση της Αθήνας" γράφει ότι η Αθήνα διά στόματος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ξεκαθάρισε ότι "δεν φοβόμαστε την Τουρκία", σπεύδοντας ταυτόχρονα να αναφέρει πως δεν βλέπει λόγο επίσκεψής του στην Αγκυρα εάν πρόκειται απλώς να διαπιστώσει την αρνητική της στάση. Προσθέτει ότι ο κ. Σημίτης κατηγόρησε ευθέως την Αγκυρα ότι ακολουθεί πολιτική εκφοβισμού και υπενθύμισε πως το ίδιο έπραξε πριν από τη συμφωνία του Ελσίνκι και στη συνέχεια με τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι διεκδικούν την εισαγωγή του 35ωρου υποδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές επιταγές, με την κατάργηση της απογευματινής εργασίας κάθε Δευτέρα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ετοιμη η Κύπρος αλλά..." γράφει ότι από την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες προκύπτει ότι η Κύπρος ικανοποιεί τα πολιτικά και οικονομικά κοινοτικά κριτήρια. Προσθέτει ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Αγκυρα καλείται να περάσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για επίλυση του προβλήματος και σημειώνει ότι η χθεσινή παρέμβαση του αρμοδίου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο προκαλεί ερωτηματικά αφού μίλησε σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό της έκθεσης. Αλλού αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Αριστοφάνη Γεωργίου για παράνομες επενδύσεις Ισραηλινών οίκων στα κατεχόμενα, αγοράζοντας κατεχόμενη περιουσία Ε/Κ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι οι δυνάμεις που αντιμάχονται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είχαν χθες σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, με σημαντικότερη την κατάληψη της Καμπούλ, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι σύμμαχοί του εκφράζουν αυξημένη αισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι το παράθυρο για επανέναρξη των συνομιλιών και συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι ανοικτό μόνο μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και ότι οι προσπάθειες για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρέπει να στρέφονται προς την πλευρά της Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τρίτη και 13 αλλά τυχερή" ότι οι αγορές, μετά την αεροπορική τραγωδία της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, επέστρεψαν στα κέρδη και ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έδειξε χθες να αντιστέκεται στις πιέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει ανοδικά στις 133,16 μονάδες με κέρδη 0,32%. Αλλη είδηση είναι η επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στο Λονδίνο, προκειμένου να παραστεί στην τουριστική έκθεση "World Travel Market" που πραγματοποιείται εκεί και η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους της στον κόσμο. Η σημασία της έκθεσης είναι μεγάλη, σύμφωνα με την εφημερίδα, μιας και το 50% περίπου του τουρισμού στην Κύπρο προέρχεται από τη βρετανική αγορά.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 November 2001 - 8:24:04 UTC