Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/11/2001 Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο, που προβάλλει εσωτερικές ειδήσεις όπως τα "πλήγματα" στην τριμερή συνεργασία για τις δημοτικές εκλογές, οι τοποθετήσεις του Προέδρου Κληρίδη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την άμυνα καθώς και η νέα κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας. Από το διεθνή χώρο προβάλλονται θέματα όπως η πρόθεση του Προέδρου Μπους να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος και οι κατηγορίες του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά του ΟΗΕ.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σοβαρά πλήγματα για την τριμερή" γράφει ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τις δημοτικές εκλογές δεν έμεινε άθικτη αφού για τους δήμους Εγκωμης και Αγίου Δομετίου έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα δύο ανεξάρτητοι, ενώ προκύπτουν προβλήματα σε άλλους επτά δήμους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε ομιλία του είπε πως πιστεύει ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα στεφθεί με επιτυχία και τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνά της μέχρι την ειρηνική επίλυση του εθνικού προβλήματος.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θέμα τιμής στη Βουλή" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου θα εγείρει στο Σώμα το θέμα της τιμής του πετρελαίου στην Κύπρο, το οποίο συνεχίζει να πωλείται πανάκριβα παρά το ότι η τιμή του διεθνώς κατρακυλά. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Γερόντων συνήλθε χθες παρουσία Υπουργών και βουλευτών και κατά τη συνεδρία της έθεσε θέματα που αφορούν την υγεία, τη φροντίδα ηλικιωμένων και τις κοινωνικές παροχές.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο "Εφτασε η ώρα των Παλαιστινίων" γράφει ότι η ιστορική στιγμή για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους πλησιάζει αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είναι αποφασισμένος στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αντιστεκόμενος στο αμερικανοεβραϊκό λόμπυ. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα διαμορφώνει τα τελικά κείμενα των εκθέσεων αξιολόγησης της προόδου κάθε υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων" γράφει ότι χιονοστιβάδα καλύπτει ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο από τις αποκαλύψεις παράνομης μεταβίβασης γης. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θεωρεί ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου βασιζόμενη στο ζωτικό της κεφάλαιο θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις του ανταγωνισμού ενόψει του εναρμονιστικού έργου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε τελική ευθεία μάχης" γράφει ότι τα κόμματα άρχισαν να ετοιμάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου ενώ το βάρος επικεντρώνεται στο δήμο Λευκωσίας και σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για να καταστεί δυνατή η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες που ζουν σε χώρο όπου ανεγέρθησαν προσφυγικοί οικισμοί πάνω σε τ/κ γη, η κυβέρνηση θα καταλάβει κόστος απαλλοτρίωσης, το οποίο εκτιμάται να ανέλθει στα 90 εκατομμύρια.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ποιός θα πληρώσει 360 εκατομμύρια;" γράφει ότι παρά τη διεθνή κρίση στις αερομεταφορές οι Κυπριακές Αερογραμμές "επιμένουν" να προβούν σε ανανέωση του στόλου τους με αγορές ή ενοικιάσεις αεροπλάνων, στο μυθικό ποσό των 360 εκατ. λιρών, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ερώτημα από πού θα αντληθούν τα κεφάλαια για αυτό το σκοπό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος εκτιμά πως η επίλυση του Κυπριακού ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ επείγει περισσότερο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" υπό τον τίτλο "Ο Μπιν Λάντεν κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη για εγκλήματα κατά του Ισλάμ" γράφει πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν σε οπτικογραφημένο του μήνυμα είπε πως οι Αφγανοί δεν ευθύνονται για τα γεγονότα στις ΗΠΑ και κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι εγκληματεί κατά των Μουσουλμάνων με την έγκρισή του να βομβαρδίσουν οι Αμερικανοί το Αφγανιστάν. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση θα αποκαλύψει την ερχόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση με σκοπό την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 4 November 2001 - 9:24:03 UTC