Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 31/10/2001 Το Κυπριακό και η συνέχιση των παρασκηνιακών ζυμώσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, η ματαίωση της έλευσης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, η κηδεία του αδελφού του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και μερίδας των εργαζομένων στα αεροδρόμια και η οριστική αναβολή των εκλογών για ανάδειξη σχολικών εφορειών είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεταβίβασαν κτήματα του ελληνικού δημόσιου" γράφει ότι τεράστιες κτηματικές περιουσίες στην περιοχή Τηλλυρίας, οι οποίες ανήκουν στις δύο ευεργέτιδες Αθήνα Διανέλλου και Ευγενία Θοεδότου, "άλλαξαν και αυτές χέρια", σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας. Αλλού γράφει ότι συγκινημένος ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αποχαιρέτησε χθες τον αδελφό του Ξάνθο Κληρίδη, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 77 ετών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποκινητής η ΠΕΟ" γράφει ότι ογδόντα περίπου εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι οποίοι είναι μέλη της ΣΕΚ, "καθάρισαν" τη χαώδη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί προχθές Δευτέρα, αφού η συντεχνία τους, κατόρθωσε να τους μεταπείσει σε αντίθεση με τους εργαζόμενους μέλη της ΠΕΟ, οι οποίοι κατήλθαν χθες σε απεργία. Αλλού γράφει ότι αναβάλλονται οριστικά οι εκλογές για τις σχολικές εφορείες που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χρυσοστομίδης κατά Ζαμπέλλα", γράφει ότι ανθυποψήφιο με ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα για το Δήμο της πρωτεύουσας, τον Κύπρο Χρυσοστομίδη, απέκτησε χθες, μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ, ο Μιχαλάκης Ζαμπέλλας και όπως όλα δείχνουν, διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου Λευκωσίας προμηνύει από τώρα αγώνα "ντέρμπι". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα αναχωρήσει την προσεχή Κυριακή για τις Βρυξέλλες, για να πάρει μέρος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρω - Μεσογειακής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κτυπούν την οικονομία" γράφει ότι τα απεργιακά μέτρα των ωρομίσθιων υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, που ανήκουν στην ΠΕΟ και στην ΔΕΟΚ, συνεχίστηκαν χθες με αποτέλεσμα "να πλήττεται καίρια ο τουρισμός και η οικονομία γενικότερα". Αλλού γράφει ότι κανονικά θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο η διακλαδική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων "Ταύρος 2001", η οποία περιλαμβάνει και τα κατεχόμενα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ματαιώθηκε κάθοδος ντε Σότο" ότι η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης προκαλεί προβληματισμό στη Γραμματεία του ΟΗΕ και πως το γεγονός αυτό φαίνεται να ματαιώνει την έλευση του κ. ντε Σότο στη Λευκωσία. Ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα, το σκηνικό των ζυμώσεων για επανέναρξη των συνομιλιών μεταφέρεται εκεί. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι μέχρι και έμβρυα βρίσκονται στα απόβλητα νοσοκομείων και κλινικών, ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Βρίζει ο Υπουργός" γράφει πως οι απειλές και οι χαρακτηρισμοί του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου κατά των εργαζομένων στα αεροδρόμια, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει στάσεις εργασίας χθες και προχθές, προκάλεσαν την οργή τους, αλλά και την αντίδραση του ΑΚΕΛ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργανώνει μεθαύριο αντιπολεμική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, για τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν και αναζήτηση πολιτικής λύσης. Συμμετοχή στην εκδήλωση έχουν ήδη δηλώσει, μεταξύ άλλων, η ΟΕΛΜΕΚ και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Φυλακίστηκε ο πρώην επικεφαλής Μετανάστευσης για διαφθορά" γράφει στο κύριο θέμα πως χθες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 20 μηνών στον πρώην Λειτουργό Μετανάστευσης Χριστόδουλο Νικολαϊδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος αποδοχής χρημάτων για να διασφαλίσει άδειες παραμονής και εργασίας σε ξένους εργαζομένους. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός κέντρου φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ παραδέχθηκε ότι οι αποτεφρωτήρες των νοσοκομείων παράγουν εκπομπές επιβλαβείς στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με τίτλο "Στου κουφού την πόρτα...", γράφει στο κύριο θέμα ότι και χθες οι μετοχικές αξίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κινήθηκαν καθοδικά, αφού οι δυο προτάσεις εξαγοράς εταιρειών από άλλες δημόσιες εταιρείες απέτυχαν να κινήσουν το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς. Αλλη είδηση είναι ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών απέρριψε κατά πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση για δημιουργία Σταθεροποιητικού Ταμείου στο ΧΑΚ και ότι, μετά την αρνητική τοποθέτηση των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, αναμένεται η καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Πέμπτης, 8 Νοεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 31 October 2001 - 8:24:15 UTC