Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/10/2001 Η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τον οποίο συνοδεύουν ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος γα τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, καθώς και η παρουσία στο νησί και οι επαφές που θα έχει ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΚΙΣΟΣ: Βγάλτε εσείς τη Λευκωσία" γράφει ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε, αργά χθες το βράδυ, όπως κρατήσει το Δήμο Στροβόλου και αφήσει τα άλλα δυο κόμματα της τριμερούς συνεργασίας για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές να ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους το όνομα του υποψήφιου Δημάρχου Λευκωσίας. Το ΚΙΣΟΣ θα υποδείξει επίσης υποψήφιους Δημάρχους στους δήμους Πάφου, Λατσιών και Λευκάρων. Αλλού γράφει πως έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο, προερχόμενος από την Αθήνα, ο κ. Γουέστον και σήμερα αρχίζει επαφές για εξεύρεση τρόπου επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βομβαρδισμοί χωρίς σταματημό" πως οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βομβαρδίζουν για 18η ημέρα το Αφγανιστάν και ότι άλλοι 52 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Κανταχάρ. Συγχρόνως, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δεν πτοούνται και μοιράζουν όπλα και πυρομαχικά σε πολιτοφύλακες για να αντιμετωπίσουν τις χερσαίες δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους όταν θα αποφασίσουν να εισβάλουν στη χώρα. Αλλη είδηση είναι οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν επίσης στον Κόρνο μέχρι την Κοφίνου και το Ζύγι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά μικροδυστυχήματα στους αυτοκινητόδρομους.

Ο "Πολίτης" αναφέρεται στην κύρια είδηση σε "υποψίες" σε βάρος υπαλλήλων του Κτηματολογίου για υπόθεση αποξένωσης περιουσιών στην περιοχή Τηλλυρίας από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε τρίτους, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θεωρεί ως πολύ σοβαρή την υπόθεση και αναμένει σήμερα ή αύριο να παραλάβει την έκθεση με τα ευρήματα της έρευνας της Διεύθυνσης του Τμήματος Κτηματολογίου. Σε άλλο θέμα γράφει για τα προβλήματα υγείας του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Χριστόφια. Ο κ. Κληρίδης ύστερα από ακτινογραφία στο γόνατο διαγνώστηκε ότι πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, ενώ ο κ. Χριστόφιας θα εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μεθαύριο για να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τελικό ξεκαθάρισμα" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών πήραν ψες σημαντικές αποφάσεις για τις δημοτικές εκλογές οι οποίες ξεκαθαρίζουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο γύρω από τις δημαρχιακές. Προσθέτει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ρυθμιστούν και οι δήμοι που έμειναν σε εκκρεμότητα, μέσα στις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υποψήφιοι της τριμερούς συνεργασίας (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ). Αλλού γράφει ότι η απάντηση στο ερώτημα εάν ο βάκιλος του άνθρακα κτύπησε και στην Κύπρο θα δοθεί με την επιστημονική εξέταση του περιεχομένου ύποπτου δέματος που εντοπίστηκε χθες στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Δίλημμα στη Λευκωσία" γράφει ότι η μαραθώνια συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ δεν έδωσε την απάντηση για την οριστικοποίηση της τριμερούς συνεργασίας για τις δημοτικές εκλογές. Προσθέτει ότι το ΚΙΣΟΣ διεκδικεί του τέσσερις δήμους που του πρότειναν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ (Στρόβολο, Πάφο, Λεύκαρα και Λατσιά) και καλεί τα δύο κόμματα όπως προχωρήσουν σε υπέρβαση και στηρίξουν τον Τάκη Χατζηδημητρίου ως υποψήφιο για το δήμο Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες καταγγέλλουν τους εργοδότες ότι χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς απεργοσπάστες κατά την χθεσινή 24ωρη απεργία στην ξυλουργική βιομηχανία.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ναι στους 4, αλλά ..." γράφει ότι με σχεδόν ομόφωνη απόφαση η ΚΕ του ΚΙΣΟΣ μετά την πολύωρη συζήτηση και ψηφοφορία, ψήφισε ψες "ναι" στην τριμερή συνεργασία με το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και παράλληλα, πλειοψηφικά επέλεξε την πρόταση για διεκδίκηση των τεσσάρων δήμων με έκκληση όμως προς του δυνητικούς εταίρους να δουν "θετικά και υπερβατικά" την πρόταση για τη Λευκωσία με Τάκη Χατζηδημητρίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη άφιξη σήμερα στο νησί του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι και θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Δεν θα είναι εύκολο για την Κύπρο" γράφει ότι ο κ. Μάουρερ, σε διάλεξη που έδωσε χθες στη Λευκωσία, ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ με το πρώτο κύμα, αλλά θα υπάρξουν και δυσκολίες σε ορισμένους τομείς και ανέφερε ότι από τα θέματα που απομένουν για την πλήρη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο: φορολογία, ανταγωνισμός και εσωτερικές υποθέσεις και δικαιοσύνη, είναι από τα πιο δύσκολα. Αλλού γράφει ότι οι χρηματιστές ελπίζουν σε ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτός εάν οι τρομοκράτες και ο Οσάμα μπιν Λάντεν προβούν σε νέα κτυπήματα.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 25 October 2001 - 7:24:04 UTC