Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/10/2001 Η τέταρτη ημέρα των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν, η κήρυξη "ιερού πολέμου" από τους ισλαμιστές και η αντίδραση του Λευκού Οίκου είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την ένταξη της Κύπρου, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια πριν από την αναχώρησή του για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα και ο θάνατος πεντάχρονου αγοριού.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Πόλεμος μέχρις εσχάτων" γράφει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα αλλά θα φτάσει στα άκρα μετά το μήνυμα της Αλ-Κάιντα που κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους σε "ιερό πόλεμο" κατά των ΗΠΑ και την άμεση απάντηση του Λευκού Οίκου ότι η εν λόγω τρομοκρατική οργάνωση "θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αγοράκι πέντε χρόνων, ο Μιχάλης Αντωνίου από τη Γεροσκήπου, έσβησε ξαφνικά προκαλώντας απέραντο πόνο στους οικείους του και πολλά ερωτηματικά. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του αγοριού θα διαπιστωθούν μετά τη διενέργεια της νενομισμένης νεκροψίας.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Πανικός σε Αμερική και Ευρώπη" γράφει ότι πανικός από ένα χημικό και βιολογικό πόλεμο κατέλαβε την ανθρωπότητα και προσθέτει ότι τα τέσσερα κρούσματα από άνθρακα που εντοπίστηκαν στην Αμερική αποτελούν μια ένδειξη της καταστροφής που θα σημειωθεί στην υδρόγειο από την έκρηξη ενός τέτοιου πολέμου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε χθες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της διακοπής των συνομιλιών και των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξή τους.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Κτυπούν την Ασία τρομάζει η Δύση" γράφει στο κύριο θέμα ότι μπορεί οι βόμβες να πέφτουν στο Αφγανιστάν, ο πραγματικός τρόμος όμως δεν ζει στη βομβαρδιζόμενη χώρα αλλά στη Δύση. Αναφέρει ότι ο δυτικός κόσμος αναμένει τώρα την απάντηση των τρομοκρατών εν μέσω φόβων για κτύπημα ακόμη και με χημικά όπλα. Αλλού γράφει ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν προτίθεται να εισηγηθεί την ταυτόχρονη ένταξη και των δύο κυμάτων διεύρυνσης στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2004. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η επόμενη διεύρυνση της ΕΕ θα περιλαμβάνει και την Κύπρο.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Επίθεση με 'Απάτσι'" γράφει ότι οι επόμενες επιθέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στο Αφγανιστάν αναμένεται να πραγματοποιηθούν με επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι" και "Κόμπρα". Η εφημερίδα επικαλούμενη τη ρωσική τηλεόραση γράφει ότι στο Ουζμπεκιστάν εκτός από τους 1000 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί και επιθετικά ελικόπτερα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε έκτακτη πρόταση που κατέθεσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε κονδύλι τεσσάρων μέχρι επτά εκατομμυρίων λιρών για ενίσχυση του τουρισμού λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θα κτυπήσουν παντού και με όλα τα μέσα" γράφει ότι οι ισλαμιστές διά του εκπροσώπου της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ- Κάιντα, κήρυξαν παγκόσμιο και ασταμάτητο "ιερό πόλεμο", ενώ ο Λευκός Οίκος αντιδρώντας στο μήνυμα αυτό ανέφερε πως το περιεχόμενό του ενισχύει την πεποίθηση ότι η Αλ-Κάιντα θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών μετά από έρευνα διαπίστωσε τεράστια διαφορά στις τιμές φαρμάκων στην Κύπρο συγκρινόμενες με τις τιμές της Αγγλίας και ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Η διαφορά σύμφωνα με το Σύνδεσμο κυμαίνεται μεταξύ 25 και 400 τοις εκατό.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Βομβαρδίζουν μέρα - νύχτα" γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στρατηγικούς στόχους στο Αφγανιστάν και αναφέρει ότι χθες βράδυ κτυπήθηκε η Καμπούλ και η Καταχάρ. Σημειώνει επίσης ότι η Ισλαμική Διάσκεψη τάχθηκε κατά της επέκτασης του πολέμου σε άλλες αραβικές ή ισλαμικές χώρες, κάτι που ήδη διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, διευκρινίζοντας ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να επεκταθεί χωρίς να προϋπάρξουν πολλές διαβουλεύσεις. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρώντας για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, κάλεσε όλους σε μια προσπάθεια να μην υποβαθμιστεί το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Βροχή βομβών στην Καμπούλ" γράφει ότι χθες βράδυ για τέταρτη ημέρα βομβαρδίστηκε το Αφγανιστάν ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωνε πως καμία γωνιά στον κόσμο δεν είναι αρκετά σκοτεινή για να κρύψει το Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι Ολλανδέζα Ευρωβουλευτής σε επιστολή της προς τον Επικεφαλής της διαπραγματευτή ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ψηφίζει κατά της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ εκτός εάν στην Κύπρο σταματήσουν οι διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 October 2001 - 7:24:05 UTC