Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 29/09/2001 Οι εξελίξεις στο μέτωπο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η έναρξη συγκρούσεων στο Αφγανιστάν ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ από τη μια και των Ταλιμπάν, το Κυπριακό και η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η προεδρική χάρη που δόθηκε στον Τουρκοκύπριο Ομέρ Τέκογουλ, το 18ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να θέσει εκτός Χρηματιστηρίου την εταιρεία "New Marathon" είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οικονομικώς μη δρώσα θεωρούν τη New Marathon οι ελεγκτές της", γράφει ότι η εταιρεία αυτή τέθηκε εκτός ΧΑΚ με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, επειδή οι τρέχουσες υποχρεώσεις της υπερβαίνουν το σύνολο του ενεργητικού της κατά δέκα εκατομμύρια λίρες και οι ελεγκτές της θεωρούν πως δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ως δρώσα οικονομική μονάδα. Αλλού γράφει ότι ο 40χρονος Τ/Κ Ομέρ Τεκογούλ, που είχε καταδικασθεί τον περασμένο Μάρτιο σε δεκαετή φυλάκιση για κατοχή και μεταφορά ηρωίνης και βρισκόταν στις Κεντρικές Φυλακές, αφέθηκε ελεύθερος με χάρη που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και επέστρεψε στην οικία του στην Πύλα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "'Τζιχάντ και χωρίς εμένα'", ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, με μια επιστολή της οποίας, όπως γράφει η εφημερίδα, αμφισβητείται η γνησιότητα, φαίνεται να καταδικάζει τη δολοφονία αθώων, αλλά να υποστηρίζει την επιλογή του "ιερού πολέμου" παροτρύνοντας τους Μουσουλμάνους να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενημερώνοντας χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι ενδέχεται να επαναρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό γύρω στα τέλη του 2001 και, ότι αρχές του 2002, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλβαρο ντε Σότο θα καταθέσει συνολικό πακέτο επίλυσης του Κυπριακού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Συναγερμός για νέο κτύπημα", γράφει ότι οι Αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και παίρνουν έκτακτα μέτρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, μετά τη λήψη σχετικών πληροφοριών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, ύστερα από τη συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων Δημάρχων, τους οποίους θα υποστηρίξει στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Η "Χαραυγή", με τίτλο "Μάχες στήθος με στήθος", γράφει στο κύριο θέμα ότι στο κεντρικό Αφγανιστάν διεξάγονται φονικές μάχες ανάμεσα σε επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τη μια πλευρά και των Ταλιμπάν από την άλλη και ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν συνενωθεί με τις δυνάμεις των ανταρτών Αφγανών που αντιμάχονται την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες βράδυ το 18ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ με συναυλία του Ελλαδίτη καλλιτέχνη Βασίλη Παπακωνσταντίνου και ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ανέφερε ότι, μέσα από το Φεστιβάλ, η ΕΔΟΝ προβάλλει τη δική της πρόταση για τη νέα γενιά.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις", γράφει ότι δύο Βρετανοί Υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο κυρίως ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, Οσάμα μπιν Λάντεν, σχεδίαζε νέες επιθέσεις για τις ερχόμενες εβδομάδες σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στην Κύπρο εκπρόσωποι της αφγανικής αντιπολίτευσης για να συζητήσουν τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα τους και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς των Ταλιμπάν και στην τρομοκρατία.

(ΣΣ: Οι εφημερίδες "Μάχη", "Η Σημερινή", καθώς και οι εβδομαδιαίες "Νέος Τύπος" και "Οικονομική" δεν έχουν παραληφθεί στο ΚΥΠΕ).

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 29 September 2001 - 7:24:04 UTC