Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/09/2001 Η ενίσχυση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν από τις αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις και η ένταση των συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν στα βόρεια της χώρας είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Το Κυπριακό και η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αναμένεται να γίνει σήμερα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η επίσκεψη του Ελλαδίτη Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο, η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Συρίας που εξαγγέλθηκε χθες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ίδρυση αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" γράφει ότι δεν έχουν επιλογή οι Ταλιμπάν, μετά την πλήρη απομόνωσή τους και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις μαζί τους, από του να αποδεχθούν όλους τους όρους των Αμερικανών και να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, βοηθώντας συγχρόνως τους Αμερικανούς στο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών. Αλλού γράφει ότι, εκτός της ΜΟΚΑΣ που ασχολείται με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας προτίθεται να ιδρύσει και ειδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Ταλεμπάν δέχονται επιθέσεις και από δυνάμεις της αντιπολίτευσης" ότι ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών έχουν διεισδύσει στο Αφγανιστάν ενισχύοντας τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά των Ταλιμπάν και τοποθετώντας πομπούς σε διάφορα σημεία της χώρας, "για να κατευθύνουν την επίθεση με πυραύλους". Σε άλλο θέμα γράφει πως, παρά τις μεγάλες ανησυχίες που υπήρχαν, τα αεροπλάνα κυπριακών αεροπορικών εταιρειών πέταξαν χθες χωρίς την επιπρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη του κράτους.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Μαίνονται οι πρώτες μάχες" γράφει στο κύριο θέμα πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν μαζική επίθεση στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν, αλλά να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αγωνίζονται στα βόρεια της χώρας επιδιώκοντας την εκδίωξη των Ταλιμπάν. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Πρόεδρος Μπους ενημέρωσε το Κογκρέσο πως μετά το Αφγανιστάν θα κτυπήσουν το Ιράκ. Αλλη είδηση είναι ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί την προσεχή Κυριακή την Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στην καθιερωμένη παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εξεγείρονται οι μουλάδες" γράφει πως υποστηρικτές των Ταλιμπάν έχουν περάσει από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, υποχρεώνοντας την πακιστανική κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί από τους Αμερικανούς και να δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί την επιβολή κυβέρνησης στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ. Και ενώ οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη εντός του Αφγανιστάν, οι φανατικοί ισλαμιστές της Ινδονησίας κήρυξαν και αυτοί ιερό πόλεμο κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Κυπριακό τίθεται σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον κ. ντε Σότο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συμμαχία για τα πετρέλαια" ότι με την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Συρίας, η οποία εξαγγέλθηκε χθες και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ζώνης αποκλειστικής εκμετάλλευσης, την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου, αλλάζουν τα ενεργειακά δεδομένα και ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Συρία στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Πολιτική Αεροπορία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις για υπερπτήσεις αεροσκαφών σε συγκεκριμένες περιοχές του εναέριου χώρου της Κύπρου για λόγους ασφάλειας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θέμα χρόνου η επίθεση" γράφει ότι σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και ότι όλα συγκλίνουν "με μαθηματική ακρίβεια" προς την επερχόμενη επίθεση, ενώ και το Βατικανό έχει δώσει "το πράσινο φως" για την επίθεση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσφώνησε χθες την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητώντας τους να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως ο τουρισμός δέχεται επίσης πλήγμα λόγω των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον και ότι οι κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές στην Κύπρο την ερχόμενη χρονιά είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι προκρατήσεις για το χειμώνα έχουν σταματήσει εντελώς. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει την ίδρυση πανεπιστημίου στην Κένυα, ως μέρος σχεδίου για αναβάθμιση και επέκταση του Πατριαρχικού Σχολείου που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1971 στην αφρικανική αυτή χώρα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με τον τίτλο "Λουκέτο βάζουν δημόσιες εταιρείες" γράφει στο κύριο θέμα πως είναι δραματική η επίδραση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στον τουρισμό και πως, σύμφωνα με το βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες ετοιμάζονται να κλείσουν λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Αλλη είδηση είναι ότι την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για το μέλλον των κυπριακών αεροδρομίων και θα εγκρίνει ή θα απορρίψει νομοσχέδιο για την ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισής τους από στρατηγικό ιδιώτη επενδυτή.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 September 2001 - 7:24:04 UTC