Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/9/2001 Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για ανταπόδοση του τρομοκρατικού κτυπήματος της περασμένης Τρίτης, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για την νέα τάξη πραγμάτων μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, η συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη και ο θάνατος του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Το Αφγανιστάν στο στόχαστρο" γράφει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πυρετό στρατιωτικών προετοιμασιών και ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ τόνισε χθες ότι θα πρόκειται για μια μακρόχρονη εκστρατεία. Στο μεταξύ, το κυβερνών στο Αφγανιστάν κίνημα των Ταλιμπάν προειδοποίησε χθες για εκδίκηση "με όλα τα μέσα", εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν. Την ίδια ώρα κληρικοί Ταλιμπάν κάλεσαν τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο το κόσμο να ενωθούν εναντίον των ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος άφησε πίσω του ένα πλούσιο θησαυρό από αγαπημένα τραγούδια.

Η "Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ανταποδώστε το κτύπημα" γράφει ότι η αμερικανική Γερουσία έδωσε χθες την άδεια στον Πρόεδρο Μπους να "χρησιμοποιήσει τη βία που απαιτείται" εναντίον των τρομοκρατών. Επίσης ενέκριναν την παροχή επείγουσας βοήθειας σαράντα δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 20 δισεκατομμυρίων λιρών) για να αντιμετωπιστεί η κρίση που ξέσπασε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη υπόπτου για εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων εξαπάτησης τραπεζών, χρηματιστηριακών γραφείων και επενδυτών από "κύκλωμα", το οποίο δρα τους τελευταίους μήνες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι είναι ζήτημα χρόνου η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και ότι ο Πρόεδρος Μπους έστειλε πρόσκληση σε 50.000 εφέδρους και έχει ζητήσει από το Πακιστάν και την Ινδία άδεια χρησιμοποίησης των αεροδρομίων τους σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Αφγανιστάν. Αλλού αναφέρεται σε κρούση που έγινε στον Επαρχιακό Γραμματέα του ΚΙΣΟΣ Λάρνακας, Χρύση Πρέντζα, από στελέχη του ΔΗΣΥ Λάρνακας για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Λάρνακας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Πολεμικός αναβρασμός" γράφει ότι ο πρώην Διοικητής των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλι Κλαρκ, δακτυλοδείχνει επί χάρτου την Κύπρο ως μία από τις πολλές περιοχές, όπου υποθάλπονται τρομοκράτες, πράγμα που διαψεύδουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ιωάννης Κασουλίδης και Σωκράτης Χάσικος. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι η ΑΣΥΣΕΚΑ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα και του Προέδρου των Κ.Α. Χάρη Λοϊζίδη για τη στάση τους έναντι των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλε η συντεχνία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Πυκνώνουν σύννεφα πολέμου" γράφει ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιστράτευση εφέδρων, μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στην περιοχή του Αφγανιστάν και σχεδιάζουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. Στη Λευκωσία, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν διευκολύνσεις δια της στρατιωτικής Βάσης Α. Παπανδρέου, εάν η ΕΕ ζητήσει να διαθέσουμε αυτές τις διευκολύνεις. Αλλού γράφει ότι οι δυο επίσημες επισκέψεις ηγετών κρατών - των Πρωθυπουργών Ισπανίας και Ινδίας, που αναμένονταν στο νησί μας κατά τις επόμενες ημέρες - αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στα πρόθυρα πολέμου" γράφει ότι η Κύπρος λόγω της γεωστρατιωτικής της θέσης ανησυχεί από μια πιθανή πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Κύπρο, "οι εξελίξεις είναι σοβαρές και θα πρέπει να μελετηθούν με κάθε σοβαρότητα από το Εθνικό Συμβούλιο και σε συνεργασία με την Ελλάδα να καθορισθεί πορεία που θα ακολουθήσουμε". Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο "πολυσύνθετη και δύσκολη".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι ΗΠΑ πενθούν και σχεδιάζουν το κτύπημά τους" αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην προγραμματιζόμενη από το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων για προστασία της χώρας από άλλες τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, κατά την οποία έγινε συζήτηση για τις προσπάθειες των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Yes, there is a War (Ναι, υπάρχει πόλεμος)" γράφει ότι η αναμενόμενη αντίδραση των βαθιά τραυματισμένων Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκει τη θετική ανταπόκριση των συμμάχων τους, ενώ για πολλούς ξεπροβάλλει κι ένας αναπάντεχος νέος άξονας ΗΠΑ - Ρωσίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι επόμενες μέρες και ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα ανταπαντήσουν στις τρομοκρατικές ενέργειες, που έπληξαν την καρδιά της "υπερδύναμης", είναι τα δύο σημεία που θα καθορίσουν τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, αλλά και κατά συνέπεια στην οικονομία της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" με κύριο τίτλο "Γάλα Χαραλαμπίδη θα πίνει η Εμπορική" αναφέρεται στις επαφές της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδη με την Εμπορική Κεφαλαίου, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας, για συμμετοχή της ελλαδικής εταιρείας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι οι ασφαλιστές βρίσκονται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης καταστροφής όλων των εποχών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, και με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε επίπεδα που θα υπερβούν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 15 September 2001 - 8:24:04 UTC