Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Kυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/09/2001 Οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και η κατάσταση που επικράτησε μετά από αυτές, τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στην Κύπρο για προστασία των αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων και η προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Μοντρεάλ του Καναδά είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στα όσα έγιναν χθες στις ΗΠΑ και συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη, δημοσιεύοντας πολλές φωτογραφίες από τις καταστροφές.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεύτερο Περλ Χάρμπορ" ότι η τραγωδία στο Περλ Χάρμπορ, που μεταφέρθηκε μόλις πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη και παίζεται με μεγάλη επιτυχία αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους ξαναζωντάνεψε χθες στην καρδιά της Νέα Υόρκης, την Ουάσιγκτον και άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, σκορπώντας τον τρόμο στον αμερικανικό λαό, συγκλονίζοντας ταυτόχρονα την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι πληροφορίες για αναμενόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν δοθεί πρόσφατα και στις κυπριακές αρχές, οι οποίες και τις διαβίβασαν στους Αμερικανούς.

Ο "Πολίτης" φιλοξενεί πρωτοσέλιδα και υπό τον τίτλο "Εφιάλτης" φωτογραφίες από τους πύργους που κατέρρευσαν μετά τις χθεσινές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και σημειώνει ότι άφωνη έχει μείνει η παγκόσμια κοινή γνώμη μπροστά στην ασύλληπτη τραγωδία που χτύπησε χθες τις ΗΠΑ. Αλλού αναφέρει ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι και Ελληνοαμερικανοί εργάζονταν στους δυο ουρανοξύστες που πλήγηκαν και κατέπεσαν αργότερα, από τους άγνωστους μέχρι στιγμής τρομοκράτες στην καρδιά της Νέας Υόρκης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο Περλ Χάρμπορ για την Αμερική" ότι ούτε στο μυαλό του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου θα μπορούσε να χωρέσουν όσα συγκλονιστικά διαδραματίσθηκαν χθες μπροστά στα μάτια όλης της υφηλίου, η οποία παγωμένη και με κρατημένη την ανάσα, παρακολούθησε τη μεγαλύτερη δύναμη που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία, να δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα - που παρέπεμπαν σε κήρυξη πολέμου στην καρδιά της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε στο Μοντρεάλ του Καναδά, όπου ο Πρόεδρος θα παραμείνει εκεί μέχρι και σήμερα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ - Κτύπημα στην καρδιά" αναφέρει ότι χάος και πανικός επεκράτησαν για πολλές ώρες τις πρωινές ώρες χθες σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, μόλις είχαν εκδηλωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις με τέσσερα τουλάχιστον αεροπλάνα τα οποία, είχαν βρεθεί, άγνωστο πώς, στα χέρια αεροπειρατών. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι σε συναγερμό έθεσαν οι πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Δεκάδες άνδρες της αστυνομίας και του προσωπικού της πρεσβείας, οπλισμένοι σαν αστακοί, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας ελέγχοντας και την παραμικρή κίνηση στον περίγυρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφίες από τη σύγκρουση ενός από τα αεροπλάνα σε έναν από τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη υπό τον τίτλο "Αεροσκάφη του τρόμου κτυπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες" και γράφει ότι τρία αεροπλάνα υπό αεροπειρατεία συγκρούστηκαν σε τρία σημαντικά κτίρια των Ηνωμένων Εθνών, καταστρέφοντας τους δυο ισχυρούς δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και βυθίζοντας το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον μέσα στις φλόγες, σε μια πρωτοφανή επίθεση σε σύμβολα κλειδιά της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή καθαίρεση του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Αργυρίδη από την Ιερά Σύνοδο.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπό πολιορκία" ότι τα σύμβολα του καπιταλισμού και της παγκόσμιας κυριαρχίας, το Παγκόσμια Εμπορικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, κτυπήθηκαν από πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας, χθες όταν τέσσερα πολιτικά αεροπλάνα, "καρφώθηκαν" στους στόχους τους, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΧΑΚ μετά από διαβουλεύσεις νωρίς το πρωί με το ΧΑΑ και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορεί να αναστείλει σήμερα τη λειτουργία του μετά την αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά ύστερα από τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

(ΣΣ: Οι εφημερίδες "Η Μάχη και "Η Σημερινή" δεν έχουν παραληφθεί στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 September 2001 - 7:24:07 UTC