Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 31/08/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι επαφές που θα ακολουθήσουν με τις δύο πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών δεσπόζουν των σημερινών θεμάτων των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η απόφαση της Ελλάδας να συνδιοργανωσει με την Τουρκία το "EURO 2008" και οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Από Δευτέρας το ξεκαθάρισμα" ότι στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα και Τρίτη) θα διαφανεί κατά πόσον θα υπάρξει ή όχι αποτέλεσμα και αν θα προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο, που θα είναι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες εκτός Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ανακοίνωση με την οποία θα κακίζει τη συμπεριφορά αξιωματούχων του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου και ιδιαίτερα του Α' Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Νίκου Πιττοκοπίτη, στην υπόθεση των υπερβάσεων που απασχόλησε για μήνες την πολιτική ζωή του τόπου, θα εκδώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Οργή στα Κοκκινοχώρια" γράφει ότι οι κάτοικοι των Κοκκινοχωριών είναι ανάστατοι τις τελευταίες μέρες από τη νέα απόφαση που τοιχοκόλλησαν και κυκλοφόρησαν στους Ε/Κ κατοίκους της περιοχής οι Βρετανοί ότι απαγορεύεται το κυνήγι άγριων πουλιών, δίκην "αυτοκρατορικού διατάγματος", όπως αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για την ύπαρξη του ιογενούς μεσογειακού πυρετού στην Κύπρο γιατί η φύση της ασθένειας είναι τέτοια που ενώ υπήρχε για πολλά χρόνια, η διάγνωσή της ήταν δύσκολη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κόκκινη κάρτα στο EURO 2008" ότι πολιτικοί αρχηγοί και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων δείχνουν να ασπάζονται και να εκφράζουν απολύτως το λαϊκό αίσθημα και τη δυσφορία που προκάλεσε στην Κύπρο η συμφωνία Αθηνών - Αγκυρας για κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας - Τουρκίας για το EURO 2008. Αλλού σημειώνει ότι τα "τουρκοκυπριακά διαβατήρια" γίνονταν δεκτά μέχρι τον Ιούλιο του 2001, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πλην της Γερμανίας. Είχαν μάλιστα συμπεριληφθεί σε σχετικό πίνακα ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία επιδέχονται θεώρηση από την ΕΕ.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ξεχάστε την Κερύνεια" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης δένει τα χέρια του Αλβαρο ντε Σότο και αποκαλύπτει τι του υποσχέθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη και η ΕΕ. Προσθέτει ότι ταυτόχρονα στέλνει νέο τελεσίγραφο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και προς τους Ε/Κ προειδοποιώντας ότι εάν δεν ξεχάσουμε την Κερύνεια και την επιστροφή των προσφύγων δεν θα εξευρεθεί λύση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρία του αποφάσισε να στείλει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις Σχολικές Εφορείες με την αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί και θα αποφευχθεί η διενέργεια εκλογών για τις Σχολικές Εφορίες.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Μεθοδεύονται ισχυρές πιέσεις" γράφει στο κύριο του θέμα ότι η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι επανέρχεται στη διαδικασία, θέτει όμως τα δικά της πλαίσια και προϋποθέσεις αξιώνοντας την ικανοποίησή τους, ενώ την ίδια στιγμή οι μεσολαβητές μεθοδεύουν πιέσεις και προς τις δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι η δημόσια υγεία κινδυνεύει από υπολείμματα απορρυπαντικών, αντισηπτικών ή μολυσμένου γάλακτος σύμφωνα με "άκρως εμπιστευτική" επιστολή του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προς τον Διευθυντή του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εκτρέφουν το ολιγοπώλιο" αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου δημοσιοποίησε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει της οποίας θα επιτραπεί η πώληση μόνο 15 πρατηρίων της Mobil (από τα 22 που σκόπευε να πωλήσει στην BP) σε μια άλλη εταιρεία, η οποία δεν ενεργοποιείται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Αλλού σημειώνει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα παραμείνουν στο παιγνίδι εξαγοράς του ελληνικού κρατικού αερομεταφορέα, παρόλο που έχει δοθεί από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σημειώνει στο κύριο της θέμα ότι το βρέφος που εκσφενδονίστηκε στο δρόμο όταν το ασθενοφόρο των Βρετανικών Βάσεων που το μετέφερε συγκρούστηκε και αναποδογυρίστηκε στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού, ήταν χθες εκτός κινδύνου. Αλλού σημειώνει ότι η κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ματαίωση της μεταφοράς πέντε τόνων κοκαϊνης από την Κολομβία στην Ισπανία, γεγονός που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ο ντε Σότο επιθυμεί ΄καλές συνομιλίες΄" και γράφει ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις δύο πλευρές σε "συνεργασία" και καλές συνομιλίες, προωθώντας εντατικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκάς. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δήλωση του Φινλανδού βουλευτή και προέδρου της Ενωμένες Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης Γιάκο Λάκσο ότι σκέφτεται να τροποποιήσει τον τίτλο έκθεσης για τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου με στόχο να εξασφαλίσει πρόσβαση στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Weekly Review" υπό τον τίτλο "Ευχηθείτε μου τύχη" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο έφθασε αυτή την εβδομάδα στο νησί με την ελπίδα να επαναφέρει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο ΙΒ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και στο οποίο συζητήθηκαν σοβαρά θέμα που απασχολούν τους αποδήμους ως μειονότητες στις χώρους που ζουν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ρωσικές αγκαλιές για Κύπρο" ότι σε μία διπλωματική κίνηση η Κύπρος επιβεβαιώνει τη στενή και φιλική συνεργασία με τη Ρωσία με τις σημαντικές επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέσσερις είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτοί είναι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και πρώην Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού και του Υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Χατζηαναστασίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 31 August 2001 - 9:24:04 UTC