Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/08/2001 Το Κυπριακό και οι παρατηρήσεις που διατύπωσε ο απερχόμενος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι για τη μέχρι τώρα στάση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η παραπομπή δύο καλλιτεχνικών παραγόντων σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, οι έρευνες της Αστυνομίας για το κύκλωμα βομβιστών και τις πιθανές διασυνδέσεις τους με αξιωματικούς της Εθνοφρουράς και οι εκδηλώσεις πένθους για το θάνατο του τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα, αναφορικά με το θέμα της παραπομπής των καλλιτεχνικών παραγόντων Γ.Σ. και Δ.Γ στο Κακουργιοδικείο γράφει ότι χθες, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, απαγγέλθηκαν 25 συνολικά κατηγορίες σε βάρος των δύο καλλιτεχνικών παραγόντων για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο στις 10 του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με τραπεζική εγγύηση. Αλλού γράφει ότι απελάθηκε χθες Βρετανός, ο οποίος είχε θεωρηθεί ύποπτος για παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

"Η Μάχη", στο βασικό θέμα με τίτλο "Κάθε μέρα ανακαλύπτονται νέες ποσότητες παράνομου οπλισμού", γράφει ότι η Αστυνομία, μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα Αντισυνταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξιχνίαση βομβιστικών επιθέσεων, δολοφονιών και άλλων εγκληματικών πράξεων που έγιναν κατά τα τελευταία χρόνια. Αλλη είδηση είναι η διαφωνία στελεχών του ΔΗΣΥ μεταξύ τους, αλλά και οι διαφορετικές απόψεις αρχηγών κομμάτων, για το κατά πόσον θα πρέπει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη κατά τις προγραμματιζόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Κατηγορούνται για κακουργήματα", αναφέρεται με τη σειρά του στην παραπομπή των Δ.Γ. και Γ.Σ. σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου και γράφει ότι ο Δ.Γ. αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες και ο Γ.Σ. αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για αδικήματα που διεπράχθησαν μέχρι και το Μάιο του 2001 και για τα οποία προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θέτει όρους για να αποδεχθεί πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών και να προσέλθει ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και πως στοχεύει σε ανταλλάγματα.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Στα δικαστήρια το ΜΕΓΑ", γράφει πως ενδέχεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια η διαφορά ανάμεσα στο "Λόγο" και στο "Μέγα", μετά την απόφαση του "'Λόγου' να διακόψει το συμβόλαιο", με το οποίο παραχωρούσε τη διαχείριση του τηλεοπτικού σταθμού στο "Μέγα". Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι, μιλώντας προχθές στα κατεχόμενα, επέκρινε τον κατοχικό ηγέτη για την αδιαλλαξία του και τον κατηγόρησε ότι αποκρύπτει από τους Τουρκοκυπρίους τα οφέλη που θα προκύψουν και για αυτούς από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ερευνες σε βάθος", γράφει ότι επεκτείνονται και στην Εθνική Φρουρά οι αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση κυκλώματος βομβιστών, μετά την ανανέωση του διατάγματος κράτησης Αντισυνταγματάρχη της Εθνοφρουράς. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ελέγχονται και αποθήκες στρατιωτικού υλικού, αναζητούνται και άλλοι συνεργοί του συλληφθέντος αξιωματικού, ενώ ζητήθηκε και η αποκάλυψη του περιεχομένου τραπεζικών λογαριασμών κρατουμένων. Αλλη είδηση είναι η απόφαση για δημιουργία εναλλακτικού αεροδρομίου στο Τσέρι, το οποίο θα χρησιμοποιείται για αεραθλήματα, για εκπαίδευση νέων πιλότων και για την εξυπηρέτηση μικρών αεροσκαφών.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τετραήμερο πένθος", γράφει ότι μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα οικήματα της ΠΕΟ μέχρι τη Δευτέρα, οπόταν θα κηδευθεί ο τέως ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και τέως βουλευτής Αβραάμ Αντωνίου, ο οποίος πέθανε προχθές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη διαφορά στους κόλπους της ΠΑΣΥΔΥ και για το Εκτακτο Συνέδριο της οργάνωσης που έχει προγραμματισθεί να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου για την εκλογή ρων μελών του νέου Γενικού Συμβουλίου, μετά την παραίτηση 52 από τα 97 μέλη του και ότι ο Πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Αντωνίου ζήτησε ανάκληση των παραιτήσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών καταγγέλλει την Αστυνομία για κακομεταχείριση αλλοδαπών. Η Κίνηση αναφέρεται σε καταγγελίες Ελληνα ποντιακής καταγωγής, ο οποίος ζει και εργάζεται νόμιμα στη Λευκωσία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα, αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Κύπρο, οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούν το κοινό να παραμένει σε εγρήγορση και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα με τίτλο "'Θύμα' και η κυβέρνηση", γράφει ότι, εκτός από τους επενδυτές, θύμα της πτώσης των τιμών του Χρηματιστηρίου υπήρξε και η κυβέρνηση, η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2001 έχασε χρηματιστηριακά τέλη της τάξης του 61,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000 και από 26.970.286 λίρες, που εισέπραξε πέρυσι, είχε έσοδα μόνον 10.656.152 λίρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001. Αλλη είδηση είναι η έρευνα που διεξάγει ο ΠΑΣΕΧΑ για να διαπιστώσει τις μεταβολές στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Επενδυτές θύματα ελέω... Aqua Sol", γράφει ότι η ανταλλαγή μεγάλων πακέτων μετοχών της "Aqua Sol Hotels" μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών "C. N. Hadjigavriel" και "Λευκόνοικο" είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση της τιμής της μετοχής που έφθασε στα 61 σεντ, "επηρεάζοντας και άλλες μετοχές". Αλλού γράφει πως η κυπριακή λίρα κατάφερε με ευκολία να καλύψει τις απώλειες που υπέστη αμέσως μετά την έκπληξη που προκάλεσε ημείωση των επιτοκίων και την αρχική ελαφρά μείωση της ισοτιμίας της έναντι του ευρώ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 18 August 2001 - 7:24:04 UTC