Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/08/2001 Ποικίλα είναι σήμερα τα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο. Ορισμένα από αυτά είναι η κρίση που πιθανόν να ξεσπάσει στην ΑΤΗΚ, η γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της διερευνώμενης υπόθεσης για παιδεραστία, οι δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, άρθρα που αφορούν την εταιρική σχέση της Τουρκίας σε συνάρτηση με την επάνοδο του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες καθώς και δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα, Ιζέτ Ιζτζάν. Αλλα θέματα είναι η αφαίρεση του αγωγού από θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά, ο πνιγμός 16χρονου, η ανακάλυψη φυτών κάνναβης, καθώς και το κατασκοπευτικό αεροπλάνο που κατασκεύασε η Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Καυτός Σεπτέμβρης αναμένει την ΑΤΗΚ" γράφει ότι σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι η ΑΤΗΚ καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως τα αιτήματά τους για διάλογο δεν εισακούστηκαν και προειδοποιούν με απεργίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως "υποβοηθητική" για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποδεικνύεται η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού με αυτό η Τουρκία ξεπερνά το εμπόδιο του Κυπριακού κατά την αναθεώρηση της εταιρικής της σχέσης.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Επιστροφή στην Αμμόχωστο ζητούν οι κάτοικοί της" δημοσιεύει δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Αντρέα Πούγιουρου, ο οποίος κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουν Τ/Κ και Ε/Κ να ζήσουν μαζί και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα κατοχής. Αλλού προβάλει γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος "απειλεί με διώξεις" όσων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αναφερθούν στην υπόθεση παιδεραστίας με τρόπο που να επηρεάζουν την απονομή δικαιοσύνης.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αφαίρεσαν τον αγωγό" αναφέρεται στην ενέργεια του Δήμου Παραλιμνίου να αφαιρέσει αγωγό που κατέληγε στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά, μετά από αποκάλυψη της εφημερίδας ότι ο αγωγός διοχέτευε στη θαλάσσια περιοχή λύματα από παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πηγές του "Π" το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται το Σεπτέμβριο να υιοθετήσει ψήφισμα που να δίνει τέλος στις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων μετά από ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του Κυπριακού, αφού θα γράφει πως τυχόν υλοποίηση των απειλών αυτών θα δίνει από μόνη της τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ηλεκτρονικός πόλεμος" γράφει πως "οργιώδες παρασκήνιο εταιριών" σε δύο επίπεδα διαδραματίζεται για την αγορά από το Υπουργείο Παιδείας ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα σχολεία, αφού οι αντιπρόσωποι της εταιρίας που θέλει να κάνει δωρεά 12,000 υπολογιστές επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ υπάρχει και η προσφορά για αγορά από το Υπουργείο σε πρώτο στάδιο 5,000 υπολογιστών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ελλάδα κατασκεύασε το πρώτο κατασκοπευτικό αεροπλάνο με την ονομασία "Πήγασος" που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Στις φυλακές ο εγκέφαλος", γράφει ότι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Φ" η Αστυνομία γνωρίζει τον "εγκέφαλο" που κρύβεται πίσω από τις εγκληματικές ενέργειες και τα όπλα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και απομένει η τεκμηρίωση των στοιχείων για να οδηγηθεί ο "εγκέφαλος" στο εδώλιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων παρέδωσε χθες στην κυκλοφορία την πρώτη φάση του παραλιακού δρόμου Λεμεσού κερδίζοντας έτσι το "στοίχημα" που έβαλε για παραίτηση του ιδίου εάν ο δρόμος δεν παραδοθεί πριν το Δεκαπενταύγουστο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ντενκτάς θα αποτύχει", αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε ο ΓΓ του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα κατεχόμενα, Ιζέτ Ιζτζάν, στο περιοδικό Cypria που κυκλοφορεί στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον κ. Ιζτζάν, ούτε οι απειλές ούτε η τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ Β' του Ντενκτάς θα σταματήσουν τον χείμαρρο των προοδευτικών δυνάμεων των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει για το τραγικό θάνατο που βρήκε χθες 16χρονος από πνιγμό σε πισίνα, ο οποίος στα μάτια "αδιάφορων τουριστών" και ενώ έκανε διαγωνισμό αντοχής μέσα στο νερό πνίγηκε παρά τις προσπάθειες ναυαγοσώστη να του σώσει τη ζωή.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι το ψευδοκράτος, ευελπιστεί ότι με το νέο σλόγκαν "πέρασε τις διακοπές σου σε μια χώρα που δεν υπάρχει", θα καταφέρει να προσελκύσει ένα εκατομμύριο τουρίστες. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως 62χρονος Κύπριος της Αγγλίας συνελήφθηκε χθες για συντήρηση 19 φυτών κάνναβης, ύψους δύο με τριών μέτρων, ενώ η Αστυνομία ανακάλυψε και 300 γραμμάρια φυτικής ύλης σε τρεις πλαστικές σακούλες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 August 2001 - 7:24:03 UTC