Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/06/2001 Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Γκέτεμποργκ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ότι θα δώσει τη μάχη με την επάρατη νόσο, καθώς και τις διεργασίες των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003.

H "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Αλμα προς την ένταξη" γράφει ότι η διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ είναι "μη αναστρέψιμη", όπως αποφασίστηκε από τους "15" στην σύνοδο του Γκέτεμποργκ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι για την Κύπρο σημασία έχει το γεγονός ότι "δεν μπορεί να διακοπεί η πορεία προς την ένταξη κι' αυτό είναι καλό όχι μόνο για μας αλλά προς όλες τις υπό ένταξη χώρες". Αλλού γράφει ότι ο Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η επιλογή υποψηφίου του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές του 2003 είναι από το χώρο "μη ενεργούς πολιτικής".

"H Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο γράφει ότι "Αντί γαμπρός στον τάφο" μόλις μια μέρα πριν το γάμο του, ο 27χρονος Αντώνης Γεωργίου, ενώ ασχολείτο με τις προετοιμασίες του γάμου του, ένοιωσε ξαφνικά αδιαθεσία. Ενώ μεταφερόταν στο Νοσοκομείο Λεμεσού, έχασε τις αισθήσεις του και στο Νοσοκομείο η επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατό του. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως "θετικό" το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ότι αποδεικνύει ότι "δεν υπάρχει διολίσθηση στο Κυπριακό".

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ο κύβος ερρίφθη" γράφει ότι "άναψε πράσινο" για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, καθώς το Σάββατο οι ηγέτες των "15" κατέστησαν το στόχο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2002. Οσες χώρες είναι έτοιμες θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές το 2004 και θα καταλάβουν έδρανα στο Ευρωκοινοβούλιο μόλις συμπληρωθεί η επικύρωση για την ένταξη. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι "θα δώσει την δύσκολη μάχη" με την επάρατη νόσο και ελπίζει ότι θα τα καταφέρει.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Τριζωνική ένταξη" αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της Γενικής Εισαγγελίας και σημειώνει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποδεικνύεται σε "τριπλό πονοκέφαλο", αφού σκιαγραφείται ένα σκηνικό ένταξης στη "λογική τριών ζωνών", δηλαδή αυτή των ελεύθερων περιοχών, των Βρετανικών Βάσεων και των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μετά από 27 χρόνια αποκατέστησε τη μνήμη των καταδρομέων που έπεσαν κατά τη μάχη του Προεδρικού στις 15 Ιουλίου 1974, λέγοντας ότι "αυτοί εκτελούσαν όσα διατάχθηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κόμματα αναγνώριση εδάφους" γράφει ότι κινητικότητα στο επίπεδο των βολιδοσκοπήσεων διαθέσεων και προθέσεων εντοπίζεται στο χώρο της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2003, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ "διατηρούν κανάλι επικοινωνίας, πλην όμως ουσιαστικές συγκινήσεις δεν έχουν αρχίσει και δεν αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου". Αλλού γράφει ότι τουρίστας εντόπισε ημίγυμνο πτώμα ανδρός, τα χέρια του οποίου ήταν δεμένα και το στόμα του φιμωμένο και όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας "πρόκειται για εγκληματική ενέργεια".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κύμα Φυγής" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αποφύγει τον ευρύ ανασχηματισμό, αφού δύο από τα μέλη της κυβέρνησης ετοιμάζονται να διεκδικήσουν άλλους ρόλους, ενώ κάποιοι υπουργοί θα αναδομηθούν εξαιτίας των πιέσεων του ΔΗΣΥ με το επιχείρημα πως δεν θα αντεπεξέλθουν του δύσκολου προεδρικού αγώνα που αναμένεται ενάμισι χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο Α' Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης απέδωσε τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη.

Η "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η ΕΕ λέει ότι η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει την επίδοσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα" γράφει ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατά τη σύνοδο του Γκέτεμποργκ είπαν ότι η Τουρκία σαν υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού ενταχθεί στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα υποβάλουν ανασκευασμένη προσφορά για την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 17 June 2001 - 8:24:13 UTC