Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


y ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/6/2001 Το Κυπριακό και οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τη διανομή των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και οι ενδοκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΣΟΣ για νέα ηγεσία, αλλά και στα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τον καθορισμό ή την εκλογή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, καθώς και τα δραματικά γεγονότα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σφράγισαν την αλλαγή Λυσσαρίδη", γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ σε χθεσινή 12ωρη περίπου συνεδρία της αποφάσισε όπως διεξαχθεί εκλογικό συνέδριο στις 22 Ιουλίου 2001, ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΣΟΣ. Αλλη είδηση, συνοδευόμενη από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία, είναι η κατασκευή χθες στη Λεμεσό, από τον Σάμι Εϊτ, του μεγαλύτερου γύρου από κοτόπουλο στον κόσμο, με βάρος 1.500 κιλά και ύψος 1 μέτρο και 50 εκατοστά.

"Το Θάρρος", στο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "'Μάχες' σε δυο μέτωπα", γράφει ότι σε δυο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, δίδονται 'μάχες' σήμερα για καθορισμό Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη νέα Βουλή, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για καταμερισμό των προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Αλλού γράφει ότι άτομο που τελεί υπό κράτηση φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι εισέπραξε 1.800 λίρες για την τοποθέτηση τριών βομβών.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Μας προσέχουν ή μας πολεμούν;" γράφει στο κύριο θέμα ότι, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα, ο έλεγχος της οδικής κυκλοφορίας από την Αστυνομία "μοιάζει να γίνεται απρογραμμάτιστα" και ότι στόχος είναι η τιμωρία και όχι η πρόληψη. Ο έλεγχος, γράφει η εφημερίδα, δεν γίνεται συστηματικά και δεν επικεντρώνεται στα σημεία όπου ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι τριπλάσιος απ' αυτόν στους αυτοκινητόδρομους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εφέτος θα εφαρμοσθεί νέο σύστημα διόρθωσης των γραπτών κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις και ότι αυτά θα διορθώνονται σε ενιαίο χώρο και όχι στις οικίες των διορθωτών.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "Γενική σύρραξη στα Σκόπια", γράφει στο κύριό της θέμα πως απέτυχαν όλες οι προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία και το Κοσσυφοπέδιο, "όπου δρουν οι Αλβανοί τρομοκράτες" και ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η σύρραξη στην περιοχή θα γενικευθεί, πιθανότατα με τη συμμετοχή και άλλων γειτονικών χωρών. Αλλη είδηση είναι η επίθεση που δέχθηκε προ ημερών η 74χρονη Αννέζα Πάουρου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο από Τούρκους, οι οποίοι παραβίασαν την είσοδο της οικίας της και της έκλεψαν όλα της τα χρήματα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Φοβούνται μείζονα κρίση", ότι οι συνεχείς απειλές της Αγκυρας εις βάρος της Κύπρου ανησυχούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και για αυτό επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες για επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα, σε συνάντηση εκπροσώπων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών με τους αρμοδίους της Υπηρεσίας Προστασίας Ανταγωνισμού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα συνεργασίας των εταιρειών "Μόμπιλ" και "Εσσο" από τη μια και πώλησης 22 πρατηρίων της "Μόμπιλ" στην "Μπι Πι" από την άλλη.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Με άδεια χέρια έρχεται ο ντε Σότο", γράφει στο κύριο θέμα για την κοινή εμφάνιση του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο Κελλάκι, για τα εγκαίνια ενός άλσους και για τις πρώτες κοινές τους δηλώσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από τον κ. Χριστόφια. Στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην επικείμενη έλευση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο και στο ότι δεν θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση μαζί του για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι στον υπό καταρτισμό κρατικό Προϋπολογισμό για το 2002 περικόπτονται "πολλά κονδύλια" που αφορούν τον Πολιτισμό.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 11 June 2001 - 6:24:03 UTC