Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 9/6/2001 Οι πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, η θέση που πήρε η πλειοψηφία των Ιρλανδών κατά της συνθήκης της Νίκαιας, οι επαφές που θα έχει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το νέο Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και το ζήτημα διαμοιρασμού των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σχέδιο λύσης προωθεί ο ντε Σότο" ότι περί τα τέλη Ιουνίου, και αφού στο μεταξύ εγκριθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πιθανολογείται η κάθοδος στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, προκειμένου να καλλιεργήσει το έδαφος για την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι οργιώδες είναι πλέον το παρασκήνιο για τον καταμερισμό των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών ενώ μπροστά στο πιθανό αδιέξοδο μελετάται ακόμα και το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ελλάς - Γερμανία η νέα συμμαχία" γράφει ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Σρέντερ - Σημίτη στο Βερολίνο ενόψει της συνόδου κορυφής στο Γκέτεμποργκ. Επικαλείται δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου σύμφωνα με τα οποία στο δείπνο που είχαν οι δυο άνδρες συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με διασύνδεσή του με την προμήθεια από την Ελλάδα των μαχητικών αεροσκαφών "Γιουροπφάιτερ". Αλλού γράφει ότι τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την έξαρση των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας, τα οποία έχουν διπλασιαστεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αγοράζουν την παλιά Λευκωσία" ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα της Παλιάς Λευκωσίας έχουν περάσει στα χέρια συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία στοχεύει μέσα από μεγαλόπνοα σχέδια να τα αξιοποιήσει τουριστικά και άλλως πως. Πρόκειται για την εταιρία "ΙNVESTWISE J.E LTD", η οποία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής δέκα εκατομμύρια λίρες για αγορά οικοδομών και καταστημάτων. Αλλού σημειώνει ότι σειρά επαφών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κλονίζεται η διεύρυνση" σημειώνει ότι στον αέρα απειλεί να τινάξει τη Συνθήκη της Νίκαιας και τη διεύρυνση της ΕΕ το "όχι" του χθεσινού ιρλανδικού δημοψηφίσματος. Το 54% των Ιρλανδών ψήφισε εναντίον της επικύρωσης της Συνθήκης της Νίκαιας και το 46% υπέρ. Η θετική ψήφος των κρατών - μελών είναι προϋπόθεση για να τεθεί η Συνθήκη σε ισχύ και εφαρμογή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου έδωσε τελικά προθεσμία η συντεχνία της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών της ΣΕΚ στα ΔΣ των Ημικρατικών, για το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ζυμώσεις στις προεδρικές" αναφέρει ότι η ιστορική συγκατοίκηση του Προέδρου Κληρίδη και του Δημήτρη Χριστόφια άρχισε επισήμως από χθες και οι δυο ηγέτες φρόντισαν να στείλουν μηνύματα συναίνεσης και συνεργασίας. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα των απειλών της Τουρκίας και οι προσπάθειές της να δημιουργήσει κλίμα έντασης και εκφοβισμού προς την ελληνική πλευρά θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στις 18 Ιουνίου.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Επιχειρούν αναθέρμανση ενδιαφέροντος" σημειώνει ότι έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν καταλήξει ότι και το νεό ψήφισμα θα είναι τυπικό, ώστε να διατηρηθούν οι γέφυρες με όλες στις πλευρές και να συνεχισθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σε στάση αναμονής βρίσκονται εκπαιδευτικοί, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, ενόψει της απάντησης του Υπουργού Παιδείας στο επίμαχο ζήτημα του ενιαίου κρατικού μισθολογίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα "Moscow Times" η Κύπρος έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία στον μη τραπεζικό τομέα για πρώτη φορά στην ιστορία, νικώντας τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους οικονομικούς κολοσσούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές επαφές στην Κύπρο του Κενυάτη Προέδρου Ντάνιελ Αραπ Μόι, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τα ξενοδοχεία στο πηδάλιο του ΧΑΚ" ότι καλπάζουν οι μετοχές των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων αφήνοντας πίσω τους τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Αλλού σημειώνει ότι απόλυτα ικανοποιημένοι έμειναν οι επενδυτές από τη χθεσινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντησης της βδομάδας, αφού η χρηματαγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Το τέλος της χθεσινής συνεδρίας έφερε το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 195,10 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1.17%, ενώ όλοι σχεδόν οι κλάδοι παρουσίασαν σημαντική εμπορευσιμότητα.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Πληροφόρηση - Διαφάνεια" αναφέρει ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε κοινή συνεδρία τους αποφάσισαν να ζητήσουν την τροποποίηση των χρηματιστηριακών κανονισμών ώστε οι εταιρίες να είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι κατατίθεται πριν από τις 15 Ιουλίου στο νομοθετικό Σώματο νομοσχέδιο που θα διέπει τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ).

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στο σκαμνί η κεφαλαιαγορά" ότι σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέσα Μαϊου εξετάστηκε και η διεξαγωγή έρευνα κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τη Γενική Εισαγγελία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με απόφασή του το ΧΑΚ καθιστά υποχρεωτική την υποβολή τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, σε μια προσπάθεια διαφάνειας και σωστής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 June 2001 - 6:24:04 UTC