Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 03/06/2001 Οι εξελίξεις για την εκλογή του νέου Πρόεδρου της Βουλής και η πιθανή υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία του Σώματος είναι τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες αφορούν τις πληροφορίες που έχει η Αστυνομία για σπείρα εμπρηστών, και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κίνδυνοι από ένα νέο λαϊκό μέτωπο" γράφει ότι η διαφαινόμενη απόφαση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής θα οδηγήσει την επομένη και σε ανάλογη απόφαση του ΚΙΣΟΣ, προδιαγράφοντας το κλίμα για της προεδρικές εκλογές του 2003 στα πρότυπα του αναχρονιστικού Λαϊκού Μετώπου. Αλλού γράφει ότι τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιμένουν την επαναλειτουργία της Βουλής για να εξεταστούν θα κατατεθούν στην πρώτη συνεδρία του σώματος στις 14 Ιουνίου.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Σπείρα εμπρηστών στα χέρια της Αστυνομίας" γράφει ότι στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκονται αυτές τις μέρες συγκεκριμένα άτομα, τα οποία φέρονται ως μέλη κυκλώματος εμπρηστών που δρούσαν στη Λευκωσία, την Αγία Νάπα και το Φρέναρος, ανατινάσσοντας οικίες και οχήματα κυρίως δεσμοφυλάκων. Αλλού γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία νέου κόμματος υπό την επωνυμία "Ενωση Δημοκρατών Σοσιαλιστών" με ηγέτη τον πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Ευστάθιο Ευσταθίου και στελέχη πρώην ΕΔΕΚίτες.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ολα για την προεδρία" γράφει ότι παρά τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ να αποτρέψει την εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Βουλής, φαίνεται ότι η εκλογή του είναι μάλλον θέμα τυπικής διαδικασίας, ενώ σημειώνει ότι ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ τα βρήκαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος των Νέων Δυνάμεων Αντρέας Αχιλλίδης καταγγέλλει επώνυμα παραβίαση των κανόνων πολιτικής δεοντολογίας από μέρους του ΑΚΕΛ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που επέτρεψε τον αποκλεισμό των Νέων Δυνάμεων από τη Βουλή.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στο σκοτάδι η Λευκωσία" γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκεται η Λευκωσία, σχετικά με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό, τους σχεδιασμούς και τη λήψη των αποφάσεων της κοινής άμυνας ως οιονεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι ρευστή παραμένει η κατάσταση που αφορά την επιλογή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ στη νέα Βουλή, ύστερα από την επιθυμία του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Παναγιώτη Δημητρίου να μην συνεχίσει.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σύμπλευση για την εξουσία" γράφει ότι ο κύβος ερίφθη στο ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής και μένει πλέον η τυπική επικύρωση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την ερχόμενη Τρίτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπερωρίες ύψους δύο εκατομμυρίων λιρών ζητούν οι πέντε και πλέον χιλιάδες αστυνομικοί διά μέσου σημειωμάτων των επαρχιακών διευθύνσεων προς το Αρχηγείο Αστυνομίας, ποσό που αντιστοιχεί όλες τις συσσωρευμένες υπερωρίες των αστυνομικών κατά τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Η "Χαραυγή" στην κύρια είδηση, με τίτλο "Προς Χριστόφια η πλάστιγγα", γράφει ότι με βέβαιη την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, διαμορφώνεται το σκηνικό για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την υλοποίηση των προνοιών του "σχεδίου δράσης Κύπρου", με το οποίο θα εκδίδονται διαβατήρια της Τουρκίας στους Τ/κ "υπηκόους", ενώ θα ενοποιηθούν πλήρως Τουρκία και ψευδοκράτος στον οικονομικό τομέα και μερικώς στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" στην κύρια είδησή της αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, έξω από νυκτερινό κέντρο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, ενώ παράλληλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αράφατ υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει κατάπαυση του πυρός. Αλλού γράφει ότι νέα προβλήματα ίσως να προβάλλουν για τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να πει στο ΑΚΕΛ ότι θα υποστήριζε την υποψηφιότητα Δημήτρη Χριστόφια, αλλά βολιδοσκόπησε για την πιθανότητα υποστήριξης από το ΑΚΕΛ της δικής του υποψηφιότητας.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 June 2001 - 9:24:03 UTC