Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/5/2001 Η χθεσινή καταδικαστική για την Κύπρο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εφορου Εκλογών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη και οι προσπάθειες για αποτροπή της απεργίας στη Γιουροσύπρια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "'ΝΕΟ - Οικολόγοι οδηγούν σε διχοτόμηση'" ότι τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές "ο ΔΗΣΥ υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχει για την πορεία του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, να μην ενισχυθούν διά της κάλπης εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, οι προτάσεις των οποίων για εγκατάλειψη της ομοσπονδίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και υπονομεύουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου". Γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι "οι πραγματικές ευκαιρίες (έκανε αναφορά στο αγγλο-αμερικανικο-καναδικο σχέδιο λύσης) χάθηκαν όταν το ΑΚΕΛ καθόριζε ή επηρέαζε τις αποφάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Απουσίες της ντροπής" γράφει ότι "η απουσία κάποιου πολιτικού ηγέτη, που παρουσιάζεται υπερπατριώτης, από την κηδεία του Νίκου Σαμψών, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση αντίδρασης ανάμεσα στους αγωνιστές, αλλά και μερίδα του λαού που πιστεύει στην Ελλάδα". Αλλού προβάλει δήλωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη χθες από την Πάφο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής και εκτίμησε ότι και σ' αυτές τις εκλογές η Πάφος θα δώσει το πρώτο αποτέλεσμα και αναμένεται να ανακηρύξει πρώτη τους νέους βουλευτές.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πληρώνουμε όλοι τα σπασμένα της ΚΥΠ" ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Κύπρο για κακομεταχείριση, στέρηση ελευθερίας και παρεμπόδιση ελεύθερης διακίνησης οκτώ Τουρκοκυπρίων από την κυπριακή Αστυνομία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πυρετός διεργασιών για την προετοιμασία της κυβέρνησης στη συζήτηση με τη Βρετανία του μείζονος θέματος του καθεστώτος των Βάσεων, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, άρχισε χθες μετά την ολοκλήρωση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ανελέητος πόλεμος" γράφει ότι τρεις ημέρες προ των εκλογών η αντιπαράθεση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Τα κόμματα κυνηγούν και τον τελευταίο αναποφάσιστο. Αλλού γράφει ότι νέα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφονται καθημερινά, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κοινό δεν λαμβάνει τα μέτρα ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας που συνέστησε το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι χθες ο αριθμός των περιστατικών ανήλθε στα 53 από τα οποία 49 εμφανίστηκαν στην επαρχία Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα "Αδυσώπητη μάχη ποσοστών". Οπως αναφέρει, η μάχη των ποσοστών κλιμακώνεται τόσο στην κορυφή όσο και στα πρώτα σκαλοπάτια της κλίμακας. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδύθηκαν σε πόλεμο εντυπώσεων, ποντάροντας σε συλλογή, έστω και την τελευταία στιγμή, ποσοστών από τη δεξαμένη των αναποφασίστων. Αναφέρει επίσης ότι την άσκηση τρομοκρατίας και ενδεχομένως αντιποίνων σε βάρος Τ/Κ οφείλεται η πρόσφατη επανασύσταση στα κατεχόμενα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ-Β.

Η "Χαραυγή" προβάλει το κύριο θέμα με τίτλο "Απώλεσαν...το μέλλον!" Γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης "μπλέχτηκε στα δίκτυα της...μνήμης και των αρχηγικών του εμφανίσεων, εκθέτοντας ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας". Γράφει επίσης ότι συνάντηση για αποτροπή της απεργίας στη Γιουροσύπρια θα έχουν σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών οι αντιπρόσωποι της Γιουροσύπρια ΣΕΚ, των Κυπριακών Αερογραμμών και του Υπουργείου για άρση της εξαγγελθείσας απεργίας 24ης απεργίας την Παρασκευή των πιλότων μελών της Γιουροσύπρια ΣΕΚ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Κύπρο" γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χθες την Κύπρο για την απάνθρωπη μεταχείριση εννέα Τ/Κ οι οποίοι συνελήφθησαν το 1994 μετά τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Αναφέρει ότι η Κύπρος θα σεβαστεί την απόφαση. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση Τ/Κ ο οποίος ζητούσε εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, αρνούμενο να δώσει το σκεπτικό της απόφασής του.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 24 May 2001 - 12:24:03 UTC