Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 9/05/2001 Τα πορίσματα της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για το θέμα των ερυθροποιητινών, για την αγορά μετοχών τουριστικής εταιρείας με ιδιωτική τοποθέτηση και για το Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η αύξηση του αριθμού των Τ/Κ που ζητούν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πειθαρχική έρευνα κατά Πιερίδη". Αναφέρει ότι σε πειθαρχική έρευνα εναντίον του προϊστάμενου του νεφρολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Αλκη Πιερίδη θα προχωρήσει ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, υιοθετώντας την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα που περιέχεται στο πόρισμά του για το θέμα των ερυθροποιητινών. Γράφει ότι σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των Τ/Κ οι οποίοι αποτείνονται στις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων, παρά τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

H "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φάντασμα οι ερυθροποιητίνες" γράφει ότι αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει το ύψος του ελλείμματος που παρατηρήθηκε στο φάρμακο ερυθροποιητίνη. Ωστόσο μετά από μελέτη της Νομικής Υπηρεσίας συμπεραίνεται ότι το έλλειμμα ανέρχεται στα 2,5 εκ. μονάδες και όχι 4 και πλέον εκ. όπως είχε καταγγελθεί. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους νοσηλεύεται από χθες στην κλινική Ευαγγελίστρια με γαστρορραγία και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Διαπιστώθηκε αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα και όπως πληροφορείται η "Μ" τα αίτια φαίνεται να είναι ασπιρίνη που πήρε προχθές ο υπουργός.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ωδινεν όρος και έτεκε μισόλογα" γράφει ότι από το χθεσινό πόρισμα της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας δεν προέκυψαν ποινικά αδικήματα για την υπόθεση των άφαντων ερυθροποιητινών από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για την υπόθεση αγοράς μετοχών της εταιρείας "Λούης" με ιδιωτική τοποθέτηση και για το Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για την ομιλία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μίλησε για "δύσκολο δίλημμα" της Ευρώπης να δεχθεί την Κύπρο διαιρεμένη.

"Η Σημερινή" με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Σκάνδαλο χωρίς ενόχους" γράφει ότι ουδείς ένοχος υπάρχει για την κλοπή εκατοντάδων ενέσεων ερυθροποιητίνης από τα τμήματα αιμοκάθαρσης και νεφρολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, διότι οι ανακριτές μετά από πολύμηνες έρευνες δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν ίχνος μαρτυρίας που να στοιχειοθετεί την ποινική δίωξη οποιουδήποτε προσώπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ η Ε/κ πλευρά "σφάζεται" στο βωμό των εκλογών, ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που θα εξευρεθεί "φτηνή λύση" τα αποτελέσματά της θα πληρωθούν "ακριβά".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναβρασμός στο 'κράτος'", γράφει ότι στο ψευδοκράτος ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προχωρεί στην αναβίωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ υιοθετώντας σκληρά μέτρα κατά των αντιδρούντων Τ/Κ, οι οποίοι όλο και περισσότερο ζητούν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει για την αύξηση κατά 15% στην τιμή των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, η οποία πρόκειται όμως με την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας να μειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Χρώμα στα όνειρα" αναφέρεται στο δεκαήμερο νεολαίας που φέρει τον ίδιο τίτλο και που εγκαινίασε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επέκρινε τους κυβερνώντες "για τη συντηρητική και αυταρχική τους πολιτική που περιορίζει την πρόσβαση της νεολαίας σε κέντρα αποφάσεων". Αλλού γράφει ότι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού τιμά φέτος τα 55 χρόνια από την ίδρυσή του οποίου τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες για το 2000 επιβεβαιώνουν τα υγιή θεμέλια του μεγαλύτερου συνεργατικού πιστωτικού οργανισμού παγκύπρια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "Η έρευνα για τις μετοχές της Louis αθωώνει υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους" και γράφειο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας χθες ανακοίνωσε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος των 22 δημόσιων προσώπων για τα οποία έγινε αστυνομική ανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήραν με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχές της εταιρείας Λούης το Μάρτιο του 1999. Αναφέρει επίσης ότι κανονικό νερό θα αρχίσει να στέλνει η μονάδα αφαλάτωσης Λάρνακας αφού ενθαρρυντικές είναι οι μέχρι στιγμής αναλύσεις του νερού που παράγεται στη μονάδα και οι δείκτες βρίσκονται εντός των προδιαγραφών.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι η "Societe Generale Cyprus", θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού, εξασφάλισε άδεια για πλήρη λειτουργία στην Κύπρο. Η τράπεζα λειτουργεί στην Κύπρο από το 1985 σε υπεράκτια βάση. Γράφει επίσης ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Λαϊκή Τράπεζα η σύναψη πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 120 εκ. ευρώ στο οποίο συμμετέχουν 21 ξένες τράπεζες.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 9 May 2001 - 7:24:04 UTC