Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/04/2001 Η παράνομη καταδίκη και η απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα υπό τη σκιά του θανάτου της μητέρας του, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, η ξαφνική αδιαθεσία του Υπουργού Υγείας, η ολοκλήρωση της άσκησης "Τοξότης- Βεργίνα", οι παρατυπίες στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου και η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Οργιο παρατυπιών από τον Πιττοκοπίτη" γράφει ότι το "όργιο παρατυπιών" που παρουσιάζεται στις δύο έρευνες που έγιναν στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου μία της Διερευνητικής Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο και μία των ερευνώντων λειτουργών του Συνεργατισμού, "θέτουν σοβαρότατο θέμα ευθιξίας για τον πρόεδρο του ταμιευτηρίου και α΄ αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη". Σε άλλο υπό τον τίτλο "Ο Κασουλίδης καλεί τον Χριστόφια να ασχοληθεί με τα του οίκου του" η εφημερίδα γράφει ότι όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων τόσο περισσότερο κορυφώνεται.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ελευθερία και θάνατος για τον Τζιακούρμα" αναφέρεται στις συγκλονιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν τόσο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όταν ελεύθερος πια ο Πανίκος Τζιακούρμας αντίκρισε τους οικείους του, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου ο Πανίκος Τζιακούρμας με θλίψη δήλωσε ότι η μητέρα του, "πολέμησε και πέθανε για να με φέρει πίσω". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έληξε χθες με πλήρη επιτυχία η άσκηση "Τοξότης - Βεργίνα", με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ετσι ψηφίζουν οι επαρχίες" δημοσιεύει παγκύπρια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ΑΜΕΡ για τον "Πολιτή" από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου και σημειώνει ότι η Λευκωσία αναμένεται να κρίνει την έκβαση των εκλογών και ότι σημαντική λόγω ανακατατάξεων αναδεικνύεται η Λεμεσός. Η πρόθεση ψήφου για τη Λευκωσία καταγράφεται στο 34,4% για το ΑΚΕΛ σε σχέση με 30,7% το 1996, ενώ για το ΔΗΣΥ σε 30,7% σε σχέση με 34,5% το 1996. Τα έντονα συναισθήματα που κυριάρχησαν χθες για την οικογένεια Τζιακούρμα και για κάθε Κύπριο επισημαίνει η εφημερίδα, στεγάζοντας το θέμα υπό τον τίτλο "Αφησαν τον γιο της αφού της πήραν τη ζωή".

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Ληστρικό καθεστώς" γράφει ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας αφέθηκε ελεύθερος υπό το βάρος του θανάτου της μητέρας του, ενώ η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στο καθεστώς Ντενκτάς για την τραγωδία που ζει η οικογένεια Τζιακούρμα κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στα σενάρια ανταλλαγής με τον Τέκογουλ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης αισθάνθηκε χθες ξαφνική αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει πέτρα στο δεξιό νεφρό του.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγγλο-τουρκική συναλλαγή" γράφει ότι ολοκληρώθηκε το τελευταίο επεισόδιο ενός σχεδίου το οποίο ετοιμάστηκε μεταξύ του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Έντουαρτ Κλέι και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά προσθέτει ότι το θέμα δεν θεωρείται κλειστό από την κυβέρνηση η οποία θεωρεί την "καταδίκη" Τζιακούρμα "ανύπαρκτη, παράνομη και αντικείμενη σε κάθε έννοια νομιμότητας". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τουρκικά μαχητικά "εγκλωβίστηκαν" στις οθόνες των ραντάρ της Εθνική Φρουράς κατά τη διήμερη άσκηση "Τοξότης- Βεργίνα", κατά την οποία τα τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο και το FIR Λευκωσίας στην προσπάθειά τους να παρενοχλήσουν τα ελληνικά αεροσκάφη κατά την έλευσή τους στην Κύπρο για την άσκηση.

Η "Χαραυγή" αφιερώνει το κύριο θέμα στην απελευθέρωση χθες του Πανίκου Τζιακούρμα. Με τίτλο "Ελευθερία και Θάνατος" γράφει ότι ο επίλογος του δράματος της οικογένειας Τζιακούρμα γράφτηκε με ανάμικτα συναισθήματα και χαρμολύπη. Προσθέτει ότι λίγο μετά τη μια το μεσημέρι που πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας κοντά του βρέθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας που τον συγχάρηκε και τον συλλυπήθηκε ταυτόχρονα. Οπως γράφει η εφημερίδα ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε και την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες που είχαν γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εξωτερικών και την πολιτική ηγεσία. Αλλού γράφει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα είναι μαζική, δυναμική και διεκδικητική.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Η ελευθερία τερματίστηκε με τραγωδία" γράφει ότι η Βρετανία επέκρινε την "καταδίκη" του Ε/Κ εργολάβου Πανίκου Τζιακούρμα, λέγοντας ότι η Τ/κ πλευρά αγνόησε τις μαρτυρίες για την απαγωγή του από τις Βρετανικές Βάσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΣ Χριστόδουλου Χριστοδούλου αναφορικά με τη συντήρηση των παραδοσιακών πετρόκτιστων σπιτιών που υπέστησαν ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με τον τίτλο "Τζεμ προς Ντενκτάς: 'Ναι συνομιλίες αλλά ροκάνισε το χρόνο σου'" γράφει ότι έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα προέτρεψε τον κατοχικό ηγέτη να καθίσει σε συνομιλίες με την Ε/κ πλευρά και απλώς να "ροκανίζει το χρόνο του". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μεταξύ 2 και 4 Μαϊου, κατόπιν πρόσκλησης του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" προβάλει στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο "Ελεύθερος ο Πανίκος" και γράφει ότι ο Πανίκος Τζιακούρμα αφέθηκε ελεύθερος από παράνομο "δικαστήριο" στα κατεχόμενα αλλά ήταν πολύ αργά για να μπορέσει να αγκαλιάσει και τη μητέρα του, η οποία πέθανε λίγες ώρες προηγουμένως. Γράφει επίσης ότι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" αναφέρεται στο κύριο θέμα στην υπόθεση Τζιακούρμα με τον τίτλο "'Ενοχος' αλλά ελεύθερος" και γράφει ότι μετά από τέσσερις μήνες σε Τ/κ φυλακές, ο Πανίκος Τζιακούρμας ελευθερώθηκε χθες παρά το γεγονός ότι "κρίθηκε ένοχος για κατοχή ναρκωτικών". Αλλού γράφει ότι το ιστορικό ξενοδοχείο "Βερεγγάρια" στον Πρόδρομο, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρεία "Σάλαμις" το 1984, θα ανακαινιστεί. Για το σκοπό αυτό ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είχε συνάντηση με το νέο διευθυντή των Σάλαμις Τουρς.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΑ/ΜΦΙ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 April 2001 - 8:24:03 UTC