Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/4/2001 Ο απόηχος της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας τα ξημερώματα της Παρασκευής, νέα επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι δηλώσεις του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη αναφορικά με τον Γιώργο Βασιλείου, η κατάσταση της υγείας της μητέρας του Πανίκου Τζιακούρμα η οποία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοδος του ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ποσά που ξεπερνούν τα δυόμισι εκατομμύρια λίρες και τα οποία αποτελούν χρήματα επενδυτών, οι οποίοι τα έδωσαν υπό μορφή δανείου για να πάρουν μετοχές από εταιρεία, φαίνεται να έχουν διατεθεί χωρίς αποδείξεις από μέρους του διευθυντή της εταιρείας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η μητέρα του Πανίκου Τζιακούρμα, Ελένη, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας σε κρίσιμη κατάσταση.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Κοινωνική ισότητα με το ΓΕΣΥ" αναφέρει ότι σύννεφα επισκιάζουν και πάλι το Σχέδιο Υγείας παρά την τελική ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Και ενώ ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΚΙΣΙΣ και οι ΕΔΗ χαιρετίζουν τη ψήφισή του, η ΠΑΣΥΔΥ και το ΔΗΚΟ εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ποινή φυλάκισης τριών μηνών επέβαλε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε δυο γυναίκες από την Τουρκία, οι οποίες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από μη εγκεκριμένο λιμάνι.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Το ψήφισαν γιατί πουλά" αναφέρει ότι επικριτικός και σε μεγάλο βαθμό προκλητικός προς το σύνολο σχεδόν των κομμάτων και των βουλευτών (πλην του ΔΗΚΟ) εμφανίστηκε χθες το ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τα κόμματα ότι ψήφισαν το Σχέδιο Υγείας προεκλογικά, γιατί πουλά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τον Γιώργο Βασιλείου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του "για τα μηνύματα που μεταδίδει στην Ευρώπη".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νέες αναφλέξεις" αναφέρει ότι ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου ΓΕΣΥ που ενέκρινε, μετά από θυελλώδη συζήτηση, η Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αφού το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να υπερψηφίστηκε αλλά εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και αναμένονται νέες αναφλέξεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ομιλος Λαϊκής εξασφάλισε άδεια από τις αυστραλιανές αρχές για τη λειτουργία πλήρους τράπεζας με την επωνυμία Λαϊκή Τράπεζα (Αυστραλία) ΛΤΔ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Απαιτεί αποαναγνώρισή μας" ότι νέα επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε αυτές τις μέρες ο Ραούφ Ντενκτάς, με την οποία ο κατοχικός ηγέτης εγείρει ζήτημα αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναλαμβάνει την μαξιμαλιστική του θέση πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν στη βάση πλήρους ισότητας, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί όρο αλλά "το υπαγορεύει το δίκαιο και η εντιμότητα". Αλλού αναφέρει ότι τίθεται από Δευτέρας σε εφαρμογή το μέτρο της φύλαξης και προστασίας των σχολείων από φύλακες ιδιωτικής εταιρείας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Βλίττης ενάγει Προδρόμου" αναφέρει ότι στα δικαστήρια θα λύσουν τις αγεφύρωτες, όπως αποδεικνύονται, διαφορές τους ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ Νίκος Βλίττης και ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το Τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας συμφώνησαν ότι χρειάζονται κοινές ενέργειες προκειμένου να επαναληφθεί ο διακοινοτικός διάλογος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, ο οποίος πρέπει να είναι ουσιαστικός και να οδηγήσει σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι οι Βρετανικές Βάσεις και Κύπριοι θηροφύλακες άρχισαν χθες από κοινού εκστρατεία για πάταξη της παράνομης παγίδευσης πουλιών με μια επιδρομή που πραγματοποίησαν την αυγή στις Βρετανικής Βάσεις Δεκέλειας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε χθες ότι στοχεύει στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 25% μέχρι το 2005, ως μέρος μιας συνεχιζόμενης κυβερνητικής εκστρατείας για αναβάθμιση της ασφάλειας στους δρόμους.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" γράφει στο κύριο της θέμα ότι θετική χαρακτηρίστηκε από χρηματιστηριακούς κύκλους η άνοδος στο ΧΑΚ με εμφανή και τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στο πάρτι που ξεκίνησε με χαμηλούς όμως τόνους. Εγκυροι αναλυτές επισημαίνουν τις καλές προοπτικές κερδών κυρίως στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, λόγω της καλής πορείας που ακολούθησαν. Αλλού σημειώνει ότι το θέμα του σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ έχει παραπεμφθεί στις "ελληνικές καλένδες" μετά την άρνηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, να συζητήσουν στην Βουλή τη σύστασή του .

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Αλλαγή φρουράς" γράφει ότι ως ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η τελευταία συνεδρία της απερχόμενης Βουλής αφού από αυτήν αποχωρούν μαζικά βετεράνοι της πολιτικής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με έκδοση 11 εκατομμυρίων νέων μετοχών αξίας 38 εκατομμυρίων λιρών θα γίνει η διασπορά του κεφαλαίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και η συμμετοχή στον Οργανισμό της Τράπεζας Πειραιώς και της εταιρείας του Συνεργατισμού Λευκόνοικο.

Η εβδομαδιαία επενδυτική εφημερίδα "Οικονομική" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ελληνικά λεφτά σε κυπριακή γη" ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν ελληνικές εταιρείες σε συνεργασία με κυπριακές για αγορά τεμαχίων και ανάπτυξη στον άξονα φώτα Καλησπέρα - αερογέφυρα Λατσιών, όπως επίσης και αξιοποίηση ακινήτου εκατό στρεμμάτων στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΧΑΚ θα ενισχυθεί με την άφιξη τεσσάρων νέων εταιρειών, Κρίστης, Modestou, Frou-Frou και GAP Vassilopoulos, οι οποίες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο πάτωμα ενισχύοντας συνολικά της αξία της αγοράς κατά 95 εκατομμύρια λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 21 April 2001 - 7:24:03 UTC