Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 31/03/2001 Η εξαγγελθείσα απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων, με στόχο την καταψήφιση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ), το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οι εκβιασμοί καταβάλλουν βουλευτές", γράφει ότι εκβιασμοί συνδικαλιστών ηγετών προς τα κόμματα και τους βουλευτές για μαυροπινακισμό όσων θα υπερψηφίσουν το ΕΣΥ φαίνεται να οδηγούν σε κάμψη των κομματικών αντιστάσεων και προβάλλει απειλητικό το ενδεχόμενο τορπιλισμού του νομοσχεδίου. Αλλού γράφει ότι σε ψήφισμά του για το Κυπριακό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναφέρει ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην Ευρώπη και επαναβεβαιώνει την απόφαση του Ελσίνκι.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Φως στο ΕΣΥ", γράφει ότι νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη εξήγγειλαν χθες οι εργαζόμενοι στο δημόσια τομέα και στις τράπεζες για το ΕΣΥ. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι αίτηση για έφεση κατέθεσε ο δικηγόρος του Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετικά με την ποινή και την καταδίκη του Τέκογουλ. Το Κακουργιοδικείο του επέβαλε 10ετή φυλάκιση για υπόθεση κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Δεν κάνουν πίσω. Παραλύει το κράτος", αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι τραπεζικοί παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για το ΕΣΥ και γράφει ότι ανακοίνωσαν νέες απεργίες τις οποίες επικροτούν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, που θα αποφασίσουν δικά τους δυναμικά μέτρα. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στη Λάρισα και γράφει ότι ενημερώθηκε από τους εκεί επιτελείς του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Χάος για 48 ώρες", γράφει για τις νέες εξαγγελθείσες απεργίες των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων και γράφει ότι οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια, λιμάνια, ιατρικά - νοσοκομειακά τμήματα και γενικά σε όλη την κρατική μηχανή και στις τράπεζες. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Αστυνομία, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπίσουν την έξαρση βίας στα σχολεία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Η ΕΕ θέτει θέμα Βάσεων", γράφει ότι η ΕΕ επαναφέρει το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να ξεκαθαριστεί το καθεστώς που θα έχουν οι "ειδικές αυτές περιοχές" μετά την ένταξη της Κύπρου. Σε άλλο είδηση γράφει ότι συνολικά 10.175 οδηγοί αναγκάστηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να παρουσιαστούν στα κατά τόπους γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για να πληρώσουν πρόστιμο και να αλλάξουν τις άδειες οδήγησής τους με τις νέες, στις οποίες καταγράφονται οι βαθμοί ποινής για οδικές παραβάσεις.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Ομοβροντία κομμάτων κατά ΔΗΣΥ και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος", γράφει ότι "αποστομωτικές" απαντήσεις πήρε χθες η ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ από τα κόμματα της Κύπρου τα οποία λοιδωρήθηκαν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Αλλού γράφει ότι με το σύνθημα "Κάτω από τον ίδιο ουρανό" πραγματοποιείται σήμερα το Δικοινοτικό Φεστιβάλ Νεολαίας στο Λήδρα Πάλας το οποίο διοργανώνουν από κοινού η ΕΔΟΝ και η Νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, γράφει ότι η 48ωρη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων μπορεί να ακυρωθεί εάν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα λύσης που θα γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή Αστυνομία έχει ζητήσει την έκδοση του Σωτήρη Αθηνή στην Κύπρο, από την Πολωνία όπου έχει συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη. Ο 47χρονος Αθηνής καταζητείτο από τον περασμένο Φεβρουάριο από την κυπριακή Αστυνομία για υπόθεση απόπειρας καταστροφής περιουσίας, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και συνωμοσίας για διάπραξη αδικήματος.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Θα πέσουν κεφάλια!", γράφει ότι η οδυνηρή τροπή της χρηματιστηριακής αγοράς εδώ και αρκετό καιρό υποβάλλει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ούτε τον Απρίλιο θα διαφοροποιηθούν οι λιανικές τιμές των καυσίμων, αφού η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά δεν ξεπερνά το όριο που έχει τεθεί στην Κύπρο, πέραν του οποίου αυξομειώνονται αυτόματα οι τιμές των πετρελαιοειδών.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Που πήγαν τα λεφτά;", γράφει ότι το Χρηματιστήριο διερευνά όλες τις εταιρείες που εντάχθηκαν πέρσι στο ΧΑΚ, με στόχο να ελέγξει κατά πόσο υλοποίησαν τις προβλέψεις που περιέλαβαν στα ενημερωτικά τους δελτία και αν χρησιμοποίησαν για τους σκοπούς που ανέφεραν τα κεφάλαια που άντλησαν από τη δημοσιοποίησή τους. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έκλεισε το κεφάλαιο της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 31 March 2001 - 7:24:03 UTC