Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 16/03/2001 Η αντιπαράθεση ΔΗΚΟ - κυβέρνησης για το νοσοκομείο Παραλιμνίου, η έρευνα για ισχυρισμούς για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" με γιουγκοσλαβικά κεφάλαια στην Κύπρο, οι επαφές του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Κιθ Βαζ στην Κύπρο, οι φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα οικονομικά προβλήματα των ντοματοπαραγωγών, η έγκριση από τη Βουλή της χορήγησης επιδόματος στα τέκνα και τις μητέρες των πολύτεκνων οικογενειών, αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μακάβριος λαϊκισμός του Τάσσου" προβάλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τις οποίες επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο για "μακάβριο λαϊκισμό" γιατί "προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θάνατο μιας άτυχης γυναίκας και τον πόνο μιας οικογένειας για να κάνει πολιτική". Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς, ο οποίος δήλωσε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου επιστρέφοντας από την Κύπρο ότι "εντοπίστηκε στην Κύπρο λογαριασμός στενού συγγενή του Μιλόσεβιτς".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βολές Παπαπέτρου κατά Παπαδόπουλου" γράφει για την αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΚΟ και κυβέρνησης με αιτία τις επικρίσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι "χρειαζόταν να χάσουμε έναν άνθρωπο για να σκεφτούν το σωστό σχεδιασμό ενός νοσοκομείου". Αλλού προβάλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη ότι η εγκατάσταση από τους Άγγλους κεραίας εκπομπής ραδιομηνυμάτων θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής Ακρωτηρίου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μακάβρια κόντρα" γράφει ότι ένα ανθρώπινο δράμα αποτελεί τελικά "μπαλάκι" στην προεκλογική εκστρατεία, ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στην κυβέρνηση με αφορμή το θάνατο της Χρυστάλλας Κρασιά από το Παραλίμνι. Αλλού γράφει για τις φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι οποίες συνοδεύτηκαν από συμπλοκές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή. Η Πρωτοπορία, που πρόσκειται στο ΔΗΣΥ, άνκαι παρουσίασε μείωση των ποσοστών της (από 42,8% πέρυσι σε 40,7%) ήταν ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Η Προοδευτική, που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, ήταν δεύτερη αυξάνοντας το ποσοστό της από 33,4% πέρυσι σε 34,9%.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο «Μακάβριο σκηνικό» γράφει ότι "μακάβριο προεκλογικό σκηνικό" στήθηκε από την αντιπαράθεση του ΔΗΚΟ και της κυβέρνησης με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας και την απόφαση της κυβέρνησης για ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Παραλίμνι. Αλλού γράφει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-55, στο νησί μας, άνκαι μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο βασικό θέμα με τίτλο «Πολλά λόγια, κανένα στοιχείο» γράφει ότι ελάχιστα έως ανύπαρκτα στοιχεία και πολλές δηλώσεις που ενόχλησαν την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα, άφησε αναχωρώντας από την Κύπρο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς. Αλλού γράφει ότι Ελληνίδα καλλονή "βαποράκι", η οποία επιστρατεύτηκε από γνωστό κύκλωμα της Λευκωσίας για να μεταφέρει μεγάλο αριθμό χαπιών έκστασι, συνελήφθη χθες τα χαράματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "...Αγρόν ηγόρασαν" γράφει ότι "οι κυβερνώντες χλεύαζαν τότε το ΑΚΕΛ" και χθες "πήραν την πρέπουσα απάντηση" από τους ντοματοπαραγωγούς, οι οποίοι με ειρηνικό τρόπο διαδήλωσαν την αγανάκτηση τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με αποτέλεσμα δεκάδες τόνοι ντοματών να οδηγούνται στη χωματερή. Αλλού γράφει ότι "χάος" χωρίζει το ΔΗΣΥ από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και τους επιστήμονες ερευνητές όσον αφορά τις διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών στην Κύπρο.

Η εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι νομική γνωμάτευση του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσε να υποχρεώσει ξενοδοχείο στην περιοχή του Ακάμα να μετακινήσει κρεβατάκια και ομπρέλλες από την παραλία αφού εμποδίζουν την αναπαραγωγή χελωνών. Αλλού γράφει ότι χθες το απόγευμα, η Βουλή με απόφασή της ενέκρινε τη χορήγηση επιπρόσθετου επιδόματος τριών λιρών για κάθε τέκνο πολύτεκνης οικογένειας φθάνοντας το ποσό των 30,74 λιρών το μήνα. Η Βουλή ενέκρινε και ισόποσο για τις μητέρες πολύτεκνων οικογενειών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στην κύρια είδηση αναφέρεται στην επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Κιθ Βαζ, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική από δημοσιογράφους για υποθέσεις που αντιμετωπίζει στη Βρετανία. Αλλού γράφει για την επίσκεψη στην Τουρκία στις 6 Απριλίου του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ύστερα από επίσκεψή του στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τα δισεκατομμύρια του Μιλόσεβιτς στην Κύπρο" ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς για ισχυρισμούς περί "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος" με γιουγκοσλαβικά κεφάλαια. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Κιθ Βαζ ότι "η Βρετανία είναι ο καλύτερος φίλος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 March 2001 - 8:24:03 UTC