Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 21/2/2001 Η κακοκαιρία που έπληξε χθες ολόκληρη την Κύπρο είναι το θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων. Προβάλλουν επίσης θέματα που σχετίζονται με την κρίση στην Τουρκία και το Κυπριακό, τις διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές, τα ναρκωτικά και άλλες ειδήσεις της εσωτερικής επικαιρότητας.

Η "Αλήθεια" στην κύρια είδηση με τίτλο "Κακοκαιρία με παρ' ολίγον θύματα" γράφει ότι η πόλη και επαρχία Πάφου βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας και ότι δώδεκα εργάτες κινδύνευσαν, ενώ σημειώνει ότι η χιονόπτωση έφθασε μέχρι τις ημιορεινές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες γράφει ότι 103 νέοι απαλλάγηκαν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γιατί ήταν χρήστες σκληρών ναρκωτικών.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χιόνια μέχρι τη Λευκωσία" γράφει ότι τα χιόνια και οι βροχές μετέτρεψαν τους δρόμους σε χείμαρρους, ενώ ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα και παρέσυραν στέγες σπιτιών. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Ντικ Μπένσιοπ ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χρειάζεται προσοχή γιατί άλλο είναι να έχεις τους κανονισμούς στο χαρτί κι άλλο να τους εφαρμόζεις.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα αναφέρεται στις διεργασίες ώστε να διευρυνθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές κάτω από τον τίτλο "Λίστες υποψηφίων για ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ" και δημοσιεύει τα ονόματα των ατόμων που έχουν βολιδοσκοπηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα πρόκειται να αντιμετωπίσει σε λίγα χρόνια η Κύπρος από την ανεξέλεγκτη τέλεση εικονικών γάμων αλλοδαπών με Κυπρίους, γιατί η κυπριακή νομοθεσία είναι αρκετά "ελκυστική" γι' αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα τους.

"Η Σημερινή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Δέσμευση Ανάν" γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει κάποια μορφή διπλωματικής δέσμευσης από το ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα τηρηθεί η υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή θα καταλογιστούν ευθύνες στον Ντενκτάς για την αδιάλλακτη στάση του. Σε είδηση σχετικά με την κρίση στην Τουρκία, γράφει ότι η Λευκωσία ανησυχεί και ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητής κρίσης, κάτι που η τουρκική πρακτική χρησιμοποίησε στο παρελθόν.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Η κρίση θα μας επηρεάσει" αναφέρεται στην κατάσταση στην Τουρκία και γράφει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην Κύπρο και ότι την κατάσταση αξιολόγησαν σε σύσκεψη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι στενοί συνεργάτες τους. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού ότι η Βουλή διεκδικεί πλήρη και ακριβή ενημέρωση όσον αφορά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών για το στόλο της Εταιρείας.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κάτω από τον τίτλο "Αναγκαία η εμπλοκή της Ρωσίας" και γράφει πως μιλώντας κατά την επιστροφή του χθες από τη Μόσχα ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως χρειάζεται έντονη εμπλοκή της Ρωσίας και ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της για υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού και εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ρώσοι παράγοντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ανάληψη πρωτοβουλίας στο διεθνή χώρο για απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα, αποκάλυψε χθες ο κ. Χριστόφιας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ξεριζώθηκαν δένδρα, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα και έκλεισαν δρόμοι. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι παρακολουθούν την κατάσταση στην Πύλα, μετά τις δηλώσεις μελών της οικογένειας Τζιακούρμα ότι Τούρκοι της πλησίασαν και τους υποσχέθηκαν την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα εάν προέβαιναν σε βομβιστικές ενέργειες ή απαγωγές στο μικτό αυτό χωριό για να δοθεί αφορμή στον κατοχικό σταρτό για κατάληψη του χωριού.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο νόμος για εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι "διάτρητος", αφού υπάρχουν ασάφειες επί ουσιωδών πτυχών, και χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βελτιώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο και ότι οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων και η ανακοίνωση κερδών από εταιρείες ανεβάζουν την ψυχολογία.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 February 2001 - 7:24:03 UTC