Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/2/2001 Οι προετοιμασίες των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η φυλάκιση του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το γεγονός αυτό, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και τα επεισόδια που σημάδεψαν τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η φυλάκιση προκάλεσε θύελλα" γράφει για το μεγάλο θέμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά την πενθήμερη φυλάκιση του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού, η οποία οδήγησε στην απόφαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Προβάλλει επίσης τη στάση εργασίας των δικηγόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλού γράφει για τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση με τις οποίες κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ να συσπειρωθεί και να το αναδείξει και πάλι πρώτο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η "Μάχη" στην κύρια είδηση την οποία στεγάζει υπό τον τίτλο "Παρέλυσε η Δικαιοσύνη" γράφει για την πενθήμερη φυλάκιση του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού με την κατηγορία της περιφρόνησης Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων οι οποίοι κατήλθαν χθες σε απεργία ζητώντας την άμεση απόλυση του Κυπριανού, με αποτέλεσμα να παραλύσει η Δικαιοσύνη. Αλλού γράφει για την υποβολή υποψηφιότητας του Διευθυντή της "Μάχης" Σωτήρη Σαμψών για διεκδίκηση θέσης στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηφαίστειο η Λεμεσός" γράφει για τις συλλήψεις του προπονητή αλλά και καλαθοσφαιριστή της ΑΕΛ για τα επεισόδια που σημάδεψαν τον τελικό κύπελλο καλαθόσφαιρας μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ, τη στιγμή που η ομάδα εκφράζει έντονα παράπονα από τη διαιτησία, καθώς και για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, ενώ αίρει την εμπιστοσύνη της από τον Πρόεδρο της ΚΟΚ Ανδρέα Κουνούνη. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη θέση της Γενικής Ελεγκτού της Δημοκρατίας όπως η συντήρηση των αστυνομικών οχημάτων δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα είναι τριπλάσιο το κόστος αν πραγματοποιείται από τα συνεργεία της Αστυνομίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ξεσηκωμός δικηγόρων" γράφει ότι τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η προχθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, να φυλακιστεί ο πρώην εισαγγελέας και βουλευτής και νομικός Μιχαλάκης Κυπριανού, για περιφρόνηση δικαστηρίου, αφού η φυλάκισή του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις όλων των δικηγόρων της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης αρνήθηκε να υιοθετήσει κείμενο έκκλησης που υπέγραψαν 26 λειτουργοί της Γενικής Εισαγγελίας, με την οποίαν τον καλούσαν να παρέμβει για να σταματήσει η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού, όπως έγραφε το κείμενο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ" γράφει ότι την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων γενικότερα και της Ελλάδας ειδικότερα έχουν προκαλέσει οι πρώτες έντονα αρνητικές αντιδράσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης σε δύο θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ΚΕΠΠΑ και τη θέση της Τουρκίας στο λεγόμενο ευρωπαϊκό στρατό. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή δεύτερη συνεχόμενη άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τα πνεύματα, αφού οι αγανακτισμένοι επενδυτές επανέλαβαν τα αιτήματά τους και τα κόμματα επεδίωξαν εκ νέου ανάμειξη στα χρηματιστηριακά πράγματα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Καμπάνα' για 15 εκατ. λίρες" γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος εκδήλωσε χθες φόβους ότι θα χάσει "άλλη μια μάχη στη Βουλή" μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διαπιστώνει "σειρά παραλείψεων" στη διαδικασία προμήθειας - τοποθέτησης συστημάτων θερμικής κάμερας (διόπτρες) σε άρματα της Εθνικής Φρουράς η αξία των οποίων υπολογίζεται να φτάσει στα 15 εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αγνοώντας τις κυπριακές εταιρείες, κατακύρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες της "Χ", την προσφορά αγοράς των νέων στολών των υπαλλήλων της εταιρείας σε γαλλική εταιρεία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη του προπονητή της ΑΕΛ ύστερα από τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τον αγώνα τελικού καλαθόσφαιρας μεταξύ ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ στη Λευκωσία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα έχει πλέον τη δύναμη να παρεμβάλλει εμπόδια σε αποφάσεις για στρατιωτικό εξοπλισμό, εάν νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Μουσιούττας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας εκ μέρους του κόμματός του, εγκριθεί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ετοιμάζουν Διχοτόμηση Κύπρου - Αιγαίου" γράφει ότι δεν ήταν τυχαίο το ερώτημα του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο χωριστά κράτη. Αλλού γράφει ότι οι βρετανικές και αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών πιστεύουν ότι υπάρχουν στην Κύπρο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", αλλά και ότι "οι εκτελεστές της ΕΟΚΑ Β' είναι και μέλη της εν λόγω οργάνωσης", ενώ αναφέρει ότι οι βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών για το σκοπό αυτό, έχουν προβεί σε πληρωμένη αγγελία σε μερίδα του κυπριακού Τύπου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekley" στο κύριο θέμα αναφέρεται στη διαμαρτυρία των δικηγόρων για την απόφαση του δικαστηρίου να φυλακίσει το δικηγόρο Μιχαλάκη Κυπριανού για περιφρόνηση δικαστηρίου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού στη Λεμεσό και γράφει ότι χθες το απόγευμα ο Βασιλιάς Καρνάβαλος έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της Λεμεσού συνοδευόμενος από κανταδόρους και την ορχήστρα του Δήμου της πόλης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" στο κύριο θέμα αναφέρεται στη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του χθες ένας Παλαιστίνιος. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Χανς Βαν ντεν Μπρουκ σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας με θέμα τις προκλήσεις και προοπτικές για την ΕΕ είπε ότι πρέπει όλοι να ενεργοποιήσουμε την κοινή προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 February 2001 - 8:24:04 UTC