Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 9/1/2001 Το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση, η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη Βουλή, η άφιξη των Αμερικανών απεσταλμένων για το Κυπριακό και η κατάσταση της υγείας του απαχθέντος από τους Τούρκους Πανίκου Τζιακούρμα, είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οξυγόνο στους φορολογούμενους" γράφει ότι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει να αναμένει ο Κύπριος φορολογούμενος από την εφαρμογή των κυβερνητικών προτάσεων για φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη. Αλλού γράφει για τη χθεσινή άφιξη στην Κύπρο και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον. Γράφει ακόμη ότι αύριο έρχεται στην Κύπρο ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Αναζητούνται ισορροπίες στην φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την εναρμόνιση με τους συντελεστές της ΕΕ", γράφει ότι στην αναζήτηση ισορροπιών στα έσοδα, στοχεύει η κυβέρνηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση που εισηγείται για το 2001, με κεντρική φιλοσοφία να μην υπάρξει ούτε αύξηση των εσόδων, αλλά ούτε και αύξηση των εξόδων του δημοσίου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει ανά 1000 κατοίκους τις περισσότερες γεννήσεις και τους λιγότερους θανάτους, μεταξύ των 12 υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2000.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναβάλλονται και οι φόροι" γράφει για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η ουσιαστική συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι ανησυχίες για την υγεία του απαχθέντος από τους Τούρκους Πανίκου Τζιακούρμα κορυφώνονται, μετά και τη χθεσινή εξέτασή του από Ούγγρο διαβητολόγο που τον επισκέφθηκε στις φυλακές του κατοχικού καθεστώτος και διαπίστωσε ότι το επίπεδο σάκχαρου στο αίμα του Ε/Κ βρίσκεται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Το ΝΑΤΟ στο σκαμνί", γράφει ότι κλιμακώνονται στην Ευρώπη οι αντιδράσεις κατά του ΝΑΤΟ για την ενέργειά του να χρησιμοποιήσει βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αλλού γράφει ότι "εκτός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Ημικρατικών Οργανισμών Κοινής Ωφελείας βρίσκεται η ΑΤΗΚ", αφού σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η "Σ", όπως γράφει το δημοσίευμα, η ΑΤΗΚ διατηρεί σε τράπεζες και χρεώγραφα αποθεματικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια λίρες.

"O Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ραντάρ: Εκθεση καταπέλτης" ότι "κατά συρρροήν τρωτά" εντοπίζονται στην υπόθεση με τις ξεχασμένες προσφορές για προμήθεια ραντάρ, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως "σκάνδαλο" αφού "η μυστηριώδης μη κατακύρωσή τους" εδιπλασίασε το κόστος, ενώ ταυτοχρόνως άφησε παροπλισμένη και την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οδηγίες στην Εθνική Φρουρά για εμπλοκή στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έδωσε η κυβέρνηση ενόψει και νέων πληροφοριών ότι το φαινόμενο θα ενταθεί αυτό το διάστημα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στασιμότητα - Ελλείμματα" αναφέρει ότι "στασιμότητα στους κοινωνικούς τομείς, ανησυχητικό δημόσιο χρέος και ψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα παρά τις μαζικές φορολογίες που επιβλήθηκαν, περισσότεροι φτωχοί, άνεργοι και αναξιοπαθούντες, ατασθαλίες, παρατυπίες και ρουσφέτι" είναι το στίγμα που έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε ενδείξεις σε στενούς του συνεργάτες ότι θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση με υπηρεσιακό Υπουργό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης κατηγόρησε χθες τις βρετανικές βάσεις ότι υπήρξαν "συνεργοί" στην απαγωγή του Ελληνοκύπριου εργολάβου από το κατοχικό καθεστώς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε χθες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να μην προσπαθήσει τον αποκλεισμό μιας διαιρεμένης Κύπρου από την ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 9 January 2001 - 7:24:03 UTC