Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 13/12/2000 Το Κυπριακό και το αναμενόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, οι ενδοκομματικές και διακομματικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η σημερινή απεργία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, η σύνταξη μελέτης από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την αγορά από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ηλεκτρικού ρεύματος και οι βροχές, το χαλάζι και τα χιόνια που έπεσαν χθες σε όλη την Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ξεκάθαρο μήνυμα από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ", αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εκτιμήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης ότι με την απόφαση των "15" στη Νίκαια, τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό καθώς και του Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στέλλεται ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία. Αλλού γράφει ότι δημιουργήθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις στο ΔΗΚΟ, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την αγορά Τ/κ γης από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους.

Στη "Μάχη", πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Λουκέτο στα Γυμνάσια" είναι η σημερινή 24ωρη απεργία των καθηγητών και γράφει ότι η απόφαση για τη λήψη απεργιακών μέτρων πάρθηκε χθες μετά από μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και ότι έχει εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει ακόμα και σε απεργία διαρκείας, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε άλλο θέμα γράφει για τις καταρρακτώδεις βροχές, το χαλάζι και τα χιόνια που έπεσαν χθες σε όλη την Κύπρο και για τις ελπίδες που δημιουργούνται, ότι η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων χρόνων "επιτέλους τελείωσε".

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι καθηγητές θέλουν να γίνουν δάσκαλοι", γράφει ότι οι καθηγητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών δεν θα προσέλθουν σήμερα στις έδρες τους, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η αναβάθμιση των δασκάλων δεν συνοδεύθηκε με ανάλογες παροχές προς τον κλάδο τους και, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Ανδρέας Σταύρου, οι καθηγητές κατέρχονται στους δρόμους αξιώνοντας την εξομοίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας τους με αυτούς των δασκάλων και νηπιαγωγών. Σε άλλο θέμα γράφει για τη διαφωνία βουλευτών και Υπουργείου Αμυνας για την αγορά ελικοπτέρων της Ε.Φ.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Γκρεμίζουν γέφυρες", γράφει στο κύριο θέμα ότι, με τη χθεσινή αντιπαράθεση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου με τον κ. Παπαπέτρου και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με αφορμή κάποιες δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Παπαδόπουλο προχθές για αναξιοκρατία και ρουσφέτι, "γκρεμίζονται οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του ΔΗΚΟ και του χώρου της συγκυβέρνησης. Αλλη είδηση είναι το κλείσιμο του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας σε τρία χρόνια και η ανέγερση νέου σύγχρονου Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κέντρου Αποτοξίνωσης Ναρκομανών.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και, με τον τίτλο "Κρίσιμη μάχη για το ψήφισμα", γράφει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναπτύσσουν έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη για εξασφάλιση συναίνεσης από όλες τις πλευρές για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει για νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με το οποίο μόνον μηχανικοί με δίπλωμα θα επισκευάζουν αυτοκίνητα, ενώ θα απαιτείται η εξέταση όσων επιθυμούν να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος τεχνικού επισκευής και συντήρησης οχημάτων.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Οχι εξευμενισμό Αγκυρας - Ντενκτάς", αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη και στα όσα είπε για τις προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού και για το δικαίωμα επιστροφής των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων στις εστίες τους, με τη διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών. Αλλού γράφει ότι διαπιστώνεται έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Κύπρο και ότι, "για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, διοργανώνεται ειδικό σεμινάριο την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, με θέμα "Ρατσισμός και ΜΜΕ".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Κ.Α. λαμβάνουν 3,7 εκατομμύρια λίρες για απώλειες από τον πόλεμο του Κόλπου", γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δώσει "χριστουγεννιάτικο δώρο" στις Κυπριακές Αερογραμμές 3,7 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας του πολέμου του 1991. Σε άλλο θέμα γράφει για την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι οι ιατροί δεν πρέπει να ανησυχούν για τον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που παρατηρείται στην Κύπρο, μιας και η πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ήσαν απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror", κύριο θέμα είναι η δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και, κάτω από τον τίτλο "Στα χέρια της Βουλής το δάνειο από την DePfa", γράφει ότι - όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονοικών - η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει την ερχόμενη Παρασκευή την πρόταση της γερμανικής υπεράκτιας Τράπεζας "DePfa" για δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου στο ΧΑΚ. Αλλη είδηση είναι η σύνταξη μελέτης από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τον τρόπο και την τιμή με την οποία η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου θα αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 13 December 2000 - 8:24:03 UTC