Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 6/12/00 Οι αντιδράσεις στο κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του στη Λευκωσία, η σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στην κρίση που ξέσπασε στον χώρο της παιδείας και η κατάσταση στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ενεση 100 εκατομμυρίων" ότι γερμανική ένεση, η οποία δύναται να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση ενδέχεται να τοποθετηθεί σύντομα στο εξασθενισμένο σώμα του ΧΑΚ, αφού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις με γερμανική τράπεζα, η οποία προσφέρεται να δημιουργήσει Ταμείο Στήριξης Μετοχών ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για επενδύσεις. Αλλού γράφει ότι οι υποχρειώσεις της Τουρκίας έναντι του Κυπριακού διατηρούνται και στο νέο κείμενο της εταιρικής σχέσης και μάλιστα στο διατακτικό μέρος, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πιέσεις στο Χάσικο για μη αγορά των Μπελ" αναφέρει ότι οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την αγορά ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς, γι'αυτό και αρκετοί αντιτίθενται στην αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου "Μπελ" επικαλούμενοι την έκθεση του πρώην Αρχηγού της ΕΦ, Δημήτριου Δήμου, στην οποία όπως δήλωσαν όσοι τη διάβασαν, φαίνεται να συνυπογράφει την αγορά τους με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη μερικές παρατηρήσεις, τις οποίες υιοθέτησε το ΥΠΑΜ. Αλλού σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων με την οποία, μεταξύ άλλων, αυξάνεται το ανώτατο όριο του εξώδικου προστίμου από 50 σε 100 λίρες.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αγεφύρωτο χάσμα" ότι αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον τρόπο της μισθολογικής τους αναβάθμισης και της ίσης μεταχείρισης. Η απεργία των δασκάλων αύριο, φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ θα εξαγγείλει τα δικά της μέτρα. Αλλού σημειώνει ότι περιγραφική όπως αναμενόταν χωρίς αναφορά στην κατοχή, μνημονεύοντας, όμως, την κατάσταση στα Στροβίλια, που παρά τις συστάσεις του κ. Ανάν, δεν επέστρεψε στο προηγούμενο καθεστώς, είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σωσίβιο από το Σ. Ασφαλείας" αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παρέμβει στο Κυπριακό σε μια προσπάθεια να διατηρήσει εν ζωή τη διαδικασία και να αποφευχθεί μόνιμο αδιέξοδο. Ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να δώσει μια συνολική εικόνα, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μη συμμετάσχει στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς. Αλλού γράφει ότι στην κοινότητα Εργατών τα βρέφη γεννιούνται λιποβαρή και οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν σε ψηλότερα ποσοστά από ότι στην υπόλοιπη Κύπρο, όπως προέκυψε από έρευνα Βρετανών καθηγητών.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Συμβιβασμός διαφόρων ερμηνειών" ότι επιφυλάξεις και σκεπτικισμό διατυπώνει η αντιπολίτευση για το κείμενο της εταιρικής σχέσεης Τουρκίας - ΕΕ, διαπιστώνοντας ότι επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Στον αντίποδα η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη υποστηρίζοντας ότι δημιουργούνται συνθήκες πολιτικού ελέγχου της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόταση για βελτίωση του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνεται πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών παρουσίασε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη η ΠΕΟ.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε χθες ότι η διαρροή των άτυπων εγγράφων που κατατίθενται ισοδυναμεί με σαμποτάζ των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και εισηγήθηκε όπως και οι δυο πλευρές "σιωπήσουν". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η Κύπρος θα ακολουθήσει τα μέτρα της ΕΕ και θα απαγορεύσει για έξι μήνες τη χρήση κρεατάλευρων και οστεάλευρων στις τροφές των ζώων στις φάρμες.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" αναφέρει ότι νέες εξελίξεις αναμένονται στο πολύκροτο σίριαλ της φορολογίας των κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της πρότασης που ετοιμάζει ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Δώρος Θεοδώρου. Αλλού γράφει ότι με την Τράπεζα Κύπρου να καταβάλλει έντονες προσπάθειες στήριξης της μετοχής της και της αγοράς γενικά, η χρηματαγορά συνέχισε την Τρίτη την πορεία της με δεύτερη ημέρα συνεχόμενης ανόδου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 6 December 2000 - 8:44:31 UTC