Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/11/2000 Οι τελευταίες εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η επικείμενη σύνοδος της Μείζονος Συνόδου κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, οι απάτες εις βάρος ηλικιωμένων ατόμων, η χθεσινή στάση εργασίας των εκπαιδευτικών για προάσπιση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και η αυριανή έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανοστη έκπληξη για τον Ντενκτάς", αναφέρεται σε δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το περιεχόμενο του εγγράφου που ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έδωσε στις δύο πλευρές και, στις οποίες - σύμφωνα με την εφημερίδα - ο κ. Ντενκτάς το χαρακτήρισε "άνοστη έκπληξη" και είπε ότι "πρόκειται για Ε/κ έγγραφο που απηχεί τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων κατά το 90%, αν όχι στο σύνολό τους". Αλλη είδηση είναι η ανακάλυψη από την Αστυνομία πλαστών σφραγίδων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών στη Λεμεσό.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο "Γιατρός συνεργός του θεολόγου", είναι η αποκάλυψη νέας υπόθεσης απάτης εις βάρος ηλικιωμένης, στην οποία - όπως γράφει η εφημερίδα - εμπλέκονται ένας θεολόγος και ένας ιατρός, οι οποίοι φέρονται να έχουν οικειοποιηθεί δύο διαμερίσματα και 120 χιλιάδες λίρες σε μετρητά, εξαπατώντας ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία "βρίσκεται έγκλειστη σε γηροκομείο της Λευκωσίας έχων σώας τας φρένας". Σε άλλο θέμα γράφει για την αυριανή έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου και παραθέτει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι απαγορεύεται το κυνήγι στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Ανοικτή σύγκρουση", γράφει ότι η κρίση στους εκκλησιαστικούς κόλπους λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις μετά την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, με την οποία δείχνει τη δυσαρέσκειά του για όσα ο Πατριάρχης γράφει σχετικά με το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ - σύμφωνα με την εφημερίδα - "δείχνει αποφασισμένος όσο ποτέ προηγουμένως να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα". Αλλο θέμα είναι η χθεσινή στάση εργασίας των καθηγητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης για την ΑΤΑ.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οριστικά η Μείζων", γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, με τη συμπαράσταση και άλλων Εκκλησιών, προχωρεί στη σύγκληση Μείζονος Συνόδου, παρά την αντίθετη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι μόνον το Πατριαρχείο έχει δικαίωμα σύγκλησης μιας τέτοιας Συνόδου. Σε άλλη θέση γράφει για την αγορά του παλιού κινηματοθέατρου "Παλλάς" στη Λευκωσία και για τον προϋπολογισμό ενός μεγάλου χρηματικού ποσού από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την αναπαλαίωσή του με σκοπό να εξοπλισθεί κατάλληλα και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο "Φιλελεύθερο", με τον τίτλο "Μετέωρος ο νέος γύρος", κύριο θέμα είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η ολοκλήρωση χθες του πέμπτου γύρου στη Γενεύη χωρίς να έχει δεσμευτεί καμμιά από τις δύο πλευρές για τη συνέχιση της διαδικασίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα και οι εμπλοκές που παρουσιάστηκαν κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες, καθώς και οι επερχόμενες εξελίξεις, καθιστούν τη διαδικασία μετέωρη. Αλλο θέμα είναι η λαθραία εισαγωγή στην Κύπρο τεραστίων ποσοτήτων αρωμάτων και απομιμήσεων αρωμάτων γνωστών οίκων του εξωτερικού και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των τελωνειακών Αρχών, υπάρχει διακίνηση των προϊόντων αυτών ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Λίβανο.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Ντενκτασικές μανούβρες", γράφει πως ο κ. Ντενκτάς, εκδηλώνοντας δήθεν το θυμό του για το περιεχόμενο του εγγράφου που ο κ. Ανάν έδωσε στις δυο πλευρές, αρνήθηκε να παραλάβει από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τα δυο τελευταία άτυπα έγγραφα που αναφέρονται στη νομοθετική εξουσία και την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η πρόταση του ΓΓ, για συνέχιση της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με έναρξη του έκτου γύρου στις 26 Ιανουαρίου 2001, έμεινε αναπάντητη προς το παρόν και από τις δυο πλευρές. Αλλο θέμα είναι η επικείμενη μεταστέγαση του ΧΑΚ στο κτίριο IMC, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για τις αναγκαίες μετατροπές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει για την εκστρατεία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη για την απαγόρευση κυνηγίου αποδημητικών πουλιών και ειδικότερα για την απαγόρευση χρήσης δικτύων και ξόβεργων για την παγίδευση των αμπελοπουλιών. Αλλο θέμα είναι η χθεσινή έκρηξη χειροβομβίδας σε επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων στο Στρόβολο Λευκωσίας, η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυτοκίνητα και το σπάσιμο υαλοπινάκων στο γραφείο του ιδιοκτήτη. Η χειροβομβίδα, όπως γράφει η εφημερίδα, ρίχθηκε από το πεζοδρόμιο και η ενέργεια αυτή αποδίδεται σε επαγγελματικές διαφορές.

Η εβδομαδιαία "Επενδυτική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι μεγάλοι 'παίκτες' ρίχνουν το δείκτη", γράφει ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΚ οφείλεται στους μεγάλους "παίκτες", οι οποίοι ρίχνουν το δείκτη για να εξαναγκάσουν τους μικροεπενδυτές να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους και να τους εξαγοράσουν αυτοί σε εξευτελιστικές τιμές. Σε άλλη θέση γράφει για την άφιξη στην Κύπρο του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη, ο οποίος έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης με στόχο τη βελτίωση της κυπριακής κεφαλαιαγοράς και της λειτουργίας του ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", κάτω από τον τίτλο "Εκανε φτερά", γράφει ότι από τις 20 Ιουνίου 2000 μέχρι τις 13 Ιουλίου 2000, ο δείκτης έχασε 92,9 μονάδες και ότι το 22% περίπου της αξίας της αγοράς χάθηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ να ξεκαθαρίσει οριστικά τον κατάλογο με τις 154 υπό ένταξη εταιρείες και ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν αυτές με τη νέα νομοθεσία για το ποσοστό της δημόσιας πρόσκλησης και να υποβάλουν νέες αιτήσεις, διαφορετικά θα διαγραφούν από τον κατάλογο.

Η επίσης εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "7% βασικό επιτόκιο", γράφει ότι, μετά την αναμενόμενη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων από την 1η Ιανουαρίου 2001, το βασικό επιτόκιο "Λόμπαρντ" που είναι σήμερα 7% πρόκειται να αποτελέσει το βασικό δανειστικό επιτόκιο των εμπορικών εταιρειών. Αλλού γράφει ότι με νέα νομοθεσία που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, προχθές την Πέμπτη, καθίσταται υποχρεωτική η αποκάλυψη των ιδρυτικών εγγράφων των εταιρειών και του καταστατικού της, καθώς και του ονομαστικού και εκδοθέντος κεφαλαίου της και του διορισμού ή της παραίτησης συμβούλων της.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 November 2000 - 13:31:20 UTC