Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 29/10/2000 Το Κυπριακό και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επίτευξη λύσης, καθώς και η εκκλησιαστική κρίση ενόψει της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι προσπάθειες των κομμάτων για προεκλογικές συνεργασίες, το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια ραντάρ παράκτιας επιτήρησης, το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες, οι κίνδυνοι από τη χρήση κυλίνδρων υγραερίου και η διαδικασία ετοιμασίας καταφυγίων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", με τον τίτλο "Δεν σηκώνουμε δικτατορίες", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος με χθεσινές του δηλώσεις κατηγόρησε εμμέσως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για δικτατορικές μεθόδους και νοοτροπίες, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως εντός των ημερών το Υπουργείο Αμυνας θα αρχίσει συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για την προώθηση σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για αποσυμφόρηση στα ανώτερα κλιμάκια της πυραμίδας.

Η "Μάχη", στο κύριο θέμα της σημερινής επετειακής της έκδοσης (συμπληρώνει 41 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της φύλλου) και κάτω από τον τίτλο "Πρόσκληση Τάσσου στους μικρούς", γράφει ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα απευθύνει πρόσκληση προς τα κόμματα Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές, ΑΔΗΚ, ΚΕΑ και προς την Επαλξη για Ανασυγκρότηση του Κέντρου για συνεργασία ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Αλλο θέμα είναι η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη προς το Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία ζητεί τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει την υπόθεση καθυστερήσεων στην προμήθεια ραντάρ παράκτιας επιτήρησης.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδο θέμα είναι η κρίση στην κυπριακή Εκκλησία και, κάτω από τον τίτλο "Ενώπιον σχίσματος", γράφει ότι οι βαθύτεροι λόγοι που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση την Εκκλησία είναι τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται και οι φιλοδοξίες ιεραρχών που επιθυμούν να "παραμείνουν στη σφαίρα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου". Σε άλλη θέση γράφει ότι, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι έτοιμα 3.500 καταφύγια μέχρι τον Ιούλιο του 2001, με συνολική δαπάνη 3,5 εκατομμυρίων λιρών και ότι ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για να φιλοξενήσει με ασφάλεια τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης ή άλλων αναγκών.

Η "Σημερινή", με τον τίτλο "Τρίζουν θρόνοι", γράφει στο κύριο θέμα ότι η εκκλησιαστική κρίση "μπαίνει στην τελική ευθεία" για επίλυσή της και πως, μέσα από τις εργασίες της Μείζονος Συνόδου που συγκαλείται στις 14 Νοεμβρίου, θα κινδυνεύσουν να χάσουν το θρόνο τους δυο Μητροπολίτες και ένας Επίσκοπος, στην περίπτωση που δεν αποδειχθούν οι κατηγορίες εις βάρος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Σε άλλη θέση γράφει για τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τους κινδύνους από τη χρήση κυλίνδρων υγραερίου και για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και, κάτω από τον τίτλο "Πρόεδρος μονοετούς θητείας", γράφει ότι οι μεσολαβητές θεωρούν ως δεδομένη την εφαρμογή της εκ περιτροπής προεδρίας και προτείνουν την υιοθέτηση του ελβετικού υποδείγματος στο θέμα κατανομής των εξουσιών, χωρίς όμως να αποκλείουν και το σύστημα της γαλλικής διαρχίας. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αποβίβαση ομάδας αλλοδαπών στην περιοχή Παραλιμνίου και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση για τις μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος και για την αδυναμία εντοπισμού μικρών σκαφών από τα ραντάρ.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Είναι γνωστοί οι 'κοντραμπατζήδες'", αναφέρει ότι η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που "κάνουν χρυσές δουλειές" με το λαθρεμπόριο καυσίμων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, δεν κάνει τίποτα. Σε άλλη θέση γράφει ότι οι ξένοι μεσολαβητές για το Κυπριακό έχουν επιλέξει μια χρονοβόρα διαδικασία με την υποβολή λεπτομερών εγγράφων και εναλλακτικών επιλογών στις δυο πλευρές, για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες που έχουν σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λευκό Οίκο, είπε ότι λυπάται που δεν μπόρεσε να κάνει περισσότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του για την επίλυση του Κυπριακού και ότι η Τουρκία πληρώνει ένα τίμημα που δεν άξιζε διακινδυνεύοντας το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλο θέμα είναι η ανακάλυψη του μεγαλύτερου νεολιθικού κτιρίου στη Χοιροκοιτία από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή που διενεργεί ανασκαφές στο νεολιθικό οικισμό της περιοχής, καθώς και η ανεύρεση πολλών λίθινων αγγείων.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 29 October 2000 - 17:56:40 UTC