Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/10/2000 Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η κρίση στους κόλπους της κυπριακής Εκκλησίας κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων για την ΑΤΑ, η προστασία του Ακάμα, η απόφαση του Υπουργείου Αμυνας να καλέσει όσους πήραν απαλλαγή από την άσκηση "Νικηφόρος" να φυλάξουν σκοπιές, η υποχρέωση της Κύπρου να αξιοποιήσει περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χθεσινοβραδυνή χιονόπτωση στο Τρόοδος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Κορυφώνεται ο ιερός πόλεμος", γράφει ότι η σύγκληση Μείζονος και Υπερτελούς Ιεράς Συνόδου, για να εξετάσει την υπόθεση του Μητροπολίτη Αθανάσιου και τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του, είναι ένα ακόμα θέμα που διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στους ιεράρχες της κυπριακής Εκκλησίας και ότι έξι από του εννέα Συνοδικούς τάσσονται κατά της σύγκλησης Μείζονος Συνόδου. Αλλη είδηση είναι τα πρώτα χιόνια που έπεσαν χθες βράδυ στην κορυφή του Ολύμπου στο Τρόοδος.

Στον "Πολίτη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η κρίση στην κυπριακή Εκκλησία και, κάτω από τον τίτλο "Νυκτερινό ραντεβού", γράφει ότι λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, όπου είχε αποφασισθεί η επιβολή επ' αόριστον αργίας στον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη, "σε χώρο εκτός της Μητρόπολης Πάφου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας" συναντήθηκαν ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος και ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης. Αλλού γράφει για την υποχρέωση της Κύπρου να προσαρμοσθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, έτσι ώστε μέχρι το 2010 να παράγει το 12% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όπως είναι ο ήλιος και ο αέρας.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και, με τον τίτλο "Εφιάλτης νέας εκτροπής", γράφει ότι προβληματίζονται τα κυπριακά κόμματα για τον κίνδυνο να προστεθεί στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η εναρκτήρια δήλωση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Κόφι Ανάν, είτε άλλες διατυπώσεις που θα οδηγούν σε μια διευθέτηση συνομοσπονδιακού χαρακτήρα. Αλλού γράφει για την έκτακτη γενική συνέλευση των τεχνολόγων νοσοκομειακών εργαστηρίων που θα γίνει σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα κατέλθουν σε απεργία.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει, σε πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Αφήστε στο τέλος το όνομα", ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη διάρκεια των επαφών που έχει αυτές τις ημέρες στην Κύπρο, υποδεικνύει στους συνομιλητές του να μην επικεντρώνονται από τώρα στην ονομασία της λύσης, εάν θα λέγεται "ομοσπονδία" ή "συνομοσπονδία", αλλά να εξετάσουν τις "καλές" και "κακές" ιδέες που υποβάλλονται και "να αφήσουν για το τέλος της διαπραγμάτευσης την ετικέτα της λύσης". Αλλο θέμα είναι η απόφαση του Υπουργείου Αμυνας να καλέσει όσους πήραν απαλλαγή από την άσκηση "Νικηφόρος" να φυλάξουν σκοπιές στη Γραμμή Αντιπαράταξης.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Μαχητικό 'παρών'", γράφει ότι οι εργαζόμενοι σε τρεις κλάδους της οικονομίας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμμετέχουν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις επαρχίες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην "κυβερνητική απόφαση για κουτσούρεμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ)". Αλλού γράφει ότι αριθμός εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, μετά την απόφαση των Βρετανών να μεταφέρουν τη διοίκηση από την Επισκοπή στο Ακρωτήρι και να απολύσουν εργαζομένους ως "πλεονάζον προσωπικό".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι διαπραγματεύσεις για τη γη του Ακάμα τελματώνουν τον τουριστικό σχεδιασμό", γράφει ότι τα προβλήματα που προκάλεσε ο καθορισμός της ακριβούς έκτασης της περιουσίας του επιχειρηματία Φώτου Φωτιάδη επηρεάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την τουριστική αξιοποίηση του Ακάμα, ενώ μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος απειλούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για προστασία του περιβάλλοντος στον Ακάμα. Σε άλλη θέση γράφει για τις επικρίσεις της Επιτρόπου Διοίκησης Ηλιάνας Νικολάου προς την επιτροπή που λογόκρινε και απαγόρευσε την προβολή της γαλλικής ταινίας "Ρομάνς".

Σημ.: Οι εφημερίδες "Μάχη" και "Financial Mirror" δεν παρελήφθησαν στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 25 October 2000 - 6:38:45 UTC