Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/10/2000 Η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας, η νέα πτώση του δείκτη στο Χρηματιστήριο, οι λαθρομετανάστες και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Στρασβούργο για το Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Διασυρμός ιεραρχών" γράφει ότι "εκρηκτικές διαστάσεις, που αφήνουν κυριολεκτικά άναυδη την κυπριακή κοινή γνώμη", προσέλαβε χθες η κρίση τους κόλπους της Εκκλησίας, με τις κατά μέτωπον συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις των ιεραρχών και τις αποκαλύψεις, στις οποίες προέβησαν τρεις από τους μάρτυρες, που κατέθεσαν στη συνοδική και ανακριτική επιτροπή. Αλλού γράφει ότι οι 275 λαθρομετανάστες επιστρέφουν στο Λίβανο από χθες το βράδυ, επιβαίνοντας δύο πλοιαρίων.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κινδύνεψαν αστυνομικοί" ότι σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στο ένα από τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους 275 ναυαγούς, οι οποίοι εδώ και δυο εβδομάδες βρίσκονταν υπό περιορισμό σε πλοίο στο παλιό λιμάνι Λεμεσού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσει με το Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς που θα μεταβεί σήμερα στην Αγκυρα.

O "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αιδώς Αγίοι" αναφέρει ότι "η κόντρα των ιεραρχών και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, πήραν χθες πρωτοφανείς διαστάσεις και οι υποτίθεται μυστικές μαρτυρίες βγήκαν στον αέρα από πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές". Αλλού γράφει ότι ημέρα με την ημέρα γίνεται πια συνείδηση ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν τους επόμενους μήνες εξαιρετικά σύνθετη μορφή και ήδη στο Υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν ότι κατά τον επόμενο γύρο ο κ. ντε Σότο θα "βομβαρδίσει" τους δύο ηγέτες με τέσσερα νέα έγγραφα.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα κομπίνα με φάρμακα" ότι μετά από έρευνα που έγινε στο φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες χάπια, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αμφεταμινών και χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής, "έχουν κάνει φτερά". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις αποδείχθηκαν οι πλέον "επικίνδυνες" στη μέχρι τώρα πορεία του θεσμού λόγω των ξαφνικών παρεμβάσεων, οι οποίες μεταβάλλουν τα πραγματικά δεδομένα στο Γενικό Δείκτη Τιμών.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μέχρι τελικής εξοντώσεως" γράφει ότι "σείεται συνθέμελα" η Εκκλησία της Κύπρου ύστερα από την τροπή που η πήρε η εκκλησιαστική κρίση, μετά τις χθεσινές δηλώσεις και "τους ισχυρισμούς μαρτύρων για χρηματισμούς και ερωτικές σχέσεις με κληρικούς". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην εκτίμηση που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Κόφι Ανάν μιλώντας χθες βράδυ στο Στρασβούργο, ο οποίος είπε πως υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για το Κυπριακό και πως "τη λύση πρέπει να την βρουν οι ηγέτες και οι λαοί τους".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Να απαιτήσουμε νέα δήλωση του ΓΓ", προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χρηστόφια, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να σταματήσει "η ωραιοποίηση της δύσκολης κατάστασης" και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο κληρίδη να ζητήσει επίμονα να γίνει νέα δήλωση από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως από τις 25 Οκτωβρίου προγραμματίζεται σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων με στόχο την προώθηση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για "κουτσούρεμά" της.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο νέο νόμο που καθιστά δυσκολότερη την άφιξη στην Κύπρο των συζύγων των ξένων εργατών, συμπεριλαμβανομένων και εργατών που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, και γράφει πως σύμφωνα με το νόμο αυτό θα δίνεται στους ξένους εργάτες άδεια πέντε ετών για να παραμείνουν στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών εξέφρασε την αντίθεσή του αναφορικά με την επένδυση του ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πέντρο Σόλμπες δήλωσε ότι η ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι μια υποψήφια χώρα θα εξασφαλίσει την ένταξη της στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι τα επενδυτικά ταμεία ζωής που διαχειρίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες συνέχισαν να χάνουν έδαφος κατά τον Αύγουστο, ενώ περαιτέρω πτώση αναμένεται το Σεπτέμβριο, μετά την περαιτέρω μείωση των τιμών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 4 October 2000 - 6:24:02 UTC