Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 01/10/2000 Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την αλλαγή της προεδρίας στο ΔΗΚΟ, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη σημερινή επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Τάσσος: Σπύρο, εγώ θα είμαι ο πρώτος", γράφει ότι μια μόλις μέρα μετά την ανάδειξή του ως νέου Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε τα διαπιστευτήριά του κι έστειλε απευθείας το μήνυμα στο Σπύρο Κυπριανού ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψει αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του στο κόμμα και ότι ο προκάτοχός του μπορεί να παραμείνει εκεί, αλλά περιορίζοντας το ρόλο του μέχρι εκεί που δεν θα παρενοχλούνται οι δικές του εξουσίες. Γράφει, επίσης, ότι η πρώτη συνεργατική τράπεζα γυναικών στην Κύπρο αποτελεί ήδη γεγονός.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ταλαιπωρούνται θαλασσαιμικοί", γράφει ότι η υπεύθυνη του Κέντρου Θαλασσαιμίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο εδώ και χρόνια φεύγει μονίμως εν ώρα εργασίας, λέγοντας στους συναδέλφους της ότι προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, κάτι που στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να ευσταθεί. Γράφει, επίσης, ότι η ανασυγκρότηση και η δημοκρατικοποίηση του ΔΗΚΟ αρχίζει με την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε χθες ότι η αλλαγή στο ΔΗΚΟ θα γίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χαλάσουν τα πάντα και θα ξεκινήσουν από την αρχή.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Φως ένταξης από το Παρίσι", γράφει ότι η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αποφασισμένη έως το τέλος του 2000 να ενημερώσει τις πρώτες έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος, γύρω από το ακριβές χρονοδιάγραμμα ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή προχωρεί και υιοθετεί αλλαγές για βελτίωση του θεσμού της χρηματαγοράς, ενώ με την έναρξη της ολομέλειας αναμένεται η ψήφιση των νομοθεσιών για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Κόλαση πυρός", γράφει ότι νέα επιθετικά όπλα ετοιμάζει η Τουρκία κάτω από το μανδύα της ελλαδοτουρκικής φιλίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει ήδη παραλάβει, μετά από μυστική συμφωνία που υπεγράφη με την Κίνα το 1996, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς WS1, που προορίζονταν ως "αντίδοτο" της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ της πανεθνικής διάσκεψης στην Αθήνα, για καθορισμό στόχων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Περιπλοκές με τις Βάσεις", γράφει ότι περιπλοκές και προβλήματα προκαλεί η μη επίλυση του θέματος σε σχέση με το καθεστώς που θα έχουν οι Βρετανικές Βάσεις μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μια σειρά από κεφάλαια εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορούν να "κλείσουν" εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των Βάσεων. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μήνυμα για την ημέρα της Ανεξαρτησίας, κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Αμετάθετος στόχος η επανένωση", αναφέρεται σε διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την ημέρα της Ανεξαρτησίας, στην οποία σημειώνεται ότι "αμετάθετος στόχος παραμένει η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και τους εποίκους και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας". Γράφει, επίσης, ότι το συνολικό δημόσιο χρέος θα υπερσκελίσει, το 2001, το ΑΕΠ κατά 86,5 εκατομμύρια λίρες, φθάνοντας στο αστρονομικό ύψος των 5.987,2 δισεκατομμυρίων λιρών, και ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το συνολικό δημόσιο χρέος θα φθάσει το 101,4% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχτ φθάνει το 63,6%.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή τρία πενταετή προγράμματα, συνολικού κόστους 222 εκατομμυρίων λιρών, για επίλυση προβλημάτων σε αγροτικές κοινότητες, που αφορούν το οδικό δίκτυο, την ύδρευση και το αποχετευτικό. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία στρατιωτική παρέλαση για την 40ή επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 October 2000 - 6:24:02 UTC