Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/9/2000 Οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, η νίκη του Ελλαδίτη Κώστα Κεντέρη που κατάφερε να εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, η παραδοχή του Υποπλοίαρχου του "Εξπρές Σαμίνα", πως ευθύνεται για το ναυάγιο και η πτώση που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Γροθιά Κληρίδη στους δημαγωγούς", αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφοντας χθες από τη Νέα Υόρκη ξεκαθάρισε πως θα συμμετάσχει στο επόμενο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με δική του ευθύνη, ενώ επέκρινε "ορισμένους κύκλους" για το θόρυβο που ξεσήκωσαν κατά την απουσία του αναφορικά με τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Υποπλοίαρχος του "Εξπρές Σαμίνα", που ναυάγησε την περασμένη Τετάρτη έξω από την Πάρο, παραδέχθηκε σε κατάθεσή του ότι ευθύνεται για την τραγωδία.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χρυσός θρίαμβος" αναφέρεται στη χθεσινή νίκη του Κώστα Κεντέρη που κατάφερε να εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, και γράφει πως ο Έλληνας αθλητής δήλωσε μετά τη νίκη του πως ελπίζει το χρύσο μετάλλιο να απαλύνει τον πόνο των συγγενών του ναυαγίου στην Πάρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι αγροτικές οργανώσεις ετοιμάζουν την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, εκδήλωση διαμαρτυρίας για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη στάση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ήθελε και το φώτο φίνις", γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ήταν κατά τη χθεσινή επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη "οξύς προς κάθε κατεύθυνση" και πως έκανε επίθεση προς αυτούς που κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απέστειλε και προειδοποίηση προς το ΓΓ του ΟΗΕ τον οποίο προειδοποίησε να μην επαναφέρει τις ιδέες ντε Σότο. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο ο Τάσσος Παπαδόπουλλος, ανακηρύσσεται από σήμερα νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του κόμματος Σπύρου Κυπριανού.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πτώση απόγνωσης" αναφέρεται στην κατηφόρα του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο και γράφει πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, γεγονός που επιβάλλει άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών του χρηματιστηριακού θεσμού. Άλλού η εφημερίδα γράφει πως 66 υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς επαναπροάγονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο βαθμό του Λοχαγού μετά από ακύρωση της προαγωγής τους από το Ανώτατο Δικαστήριο και πως το θέμα εξετάσθηκε χθες από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία είδε με κατανόηση το θέμα των υπαξιωματικών.

"O Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τουρκικά κινητά σε πράκτορες" γράφει ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας έχουν στα χέρια τους κινητά τηλέφωνα που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διασπείρουν σε πράκτορές τους στις ελεύθερες περιοχές στα πλαίσια νέων μεθοδεύσεων τους για κατασκοπεία. Αλλού γράφει ότι μετοχές αξίας δεκάδων χιλιάδων λιρών παγοποιήθηκαν με δικαστικά διατάγματα όταν διαπιστώθηκε ότι αγοράστηκαν από μέλη φατριών ή και ύποπτο παρελθόν, με χρήματα τα οποία φαίνεται ότι προήλθαν από μη καθαρές πηγές.

"Η Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δικαιολόγησε, κινδυνολόγησε", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "χθες βράδυ ωραιοποίησε τα πάντα γύρω από τη δήλωση Κόφι Ανάν και τις διαβεβαιώσεις του Αλβαρο ντε Σότο." Αλλού γράφει ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου πήρε την απόφαση για αποστολή του αρχείου δακτυλικών αποτυπωμάτων στην Αμερική, "χωρίς να έχει ενημερώσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τη νομοθεσία που παραγράφει καταδίκες του παρελθόντος".

Η "Cyprus Mail" με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και με τίτλο "Η αγορά πιάνει κατώτατο όριο" γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βυθίζεται στο κατώτατο όριο αυτό το χρόνο αφού ο δείκτης έπεσε στις 354.39 μονάδες και ο όγκος συναλλαγών στα 20.62 εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να δώσει τη συγκατάθεσή της στη δημιουργία Ιατρικής Σχολής από το Ιntercollege μετά τη μελέτη του σχεδίου από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" με τίτλο "Ο Κληρίδης κτυπά τους επικριτές του" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι έλαβε ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις από το ΓΓ του ΟΗΕ ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και γράφει ότι η χρήση τουρκοκυπριακών περιουσιών πρόκειται να καθοριστεί με αυστηρότερη, πιο πρακτική και πιο αντικειμενική νομοθεσία.

Η εβδομαδιαία "Weekly review" με κύριο θέμα την τραγωδία του ναυαγίου στα ανοικτά της Πάρου γράφει ότι ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 65 και ότι Ελληνες ανακριτές άρχισαν έρευνες για να διαπιστώσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Σε δεύτερο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι σε επιφυλακή βρίσκεται η Αστυνομία μετά τον εντοπισμό μιας ομάδας 40 λαθρομεταναστών σε καϊκι που έπλεε τρια ναυτικά μίλια ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο.

(ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΚΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 September 2000 - 18:24:06 UTC