Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 25/09/2000 Η αντίδραση της Ε/κ πλευράς στο άτυπο έγγραφο του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για το νέο πολιτειακό σύστημα της Κύπρου, δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας για το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος, η συμφωνία για μεταφορά αερίου από τη Συρία στην Κύπρο και η χθεσινή εκδήλωση επαναπροσέγγισης στο Πέργαμος ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης επιστρέφει το έγγραφο", γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει σήμερα ως απαράδεκτο το άτυπο έγγραφο που υπέβαλε ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο για το συνταγματικό, μαζί με επιστολή όπου σε έντονο ύφος θα συστήνει στον κ. ντε Σότο πως η συνταγματική πτυχή του εγγράφου είναι απαράδεκτη και εκτός πλαισίων του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Το Έθνος" πως η συνομοσπονδία δεν είναι λύση για την Κύπρο.

Το "Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Χωρίς σφαίρες οι σκοπιές μας" γράφει πως οι έφεδροι καλούνται να επανδρώσουν τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης χωρίς σφαίρες και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ ο κατάλληλος εξοπλισμός βρίσκεται κλειδωμένος σε φοριαμούς για να μην καταστραφεί. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος καπετάνιος που μετέφερε τους λαθρομετανάστες στην Κύπρο κατέθεσε ότι απέπλευσε από λιμάνι του Λιβάνου.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Απαράδεκτο", αναφέρεται στο έγγραφο που υπέβαλε ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο και γράφει πως το Εθνικό Συμβούλιο χαρακτήρισε το άτυπο έγγραφο για το νέο πολιτειακό σύστημα της Κύπρου απαράδεκτο και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το απορρίψει, αν και όπως γράφει η εφημερίδα, "ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσει βελτιωμένη πρόταση για λύση". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως στόχος της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το 2004 είναι να αποκτήσει το 5% της ελληνικής αγοράς.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Το Αέριο ανάβει φωτιές", γράφει πως η κυβέρνηση επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με συμφωνία που υπεγράφη με αμερικανική εταιρεία για μεταφορά φυσικού αερίου από τη Συρία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ σημειώνει πως "δεν προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για το έργο". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι το άτυπο έγγραφο για το συνταγματικό "είναι ό,τι χειρότερο έχει παρουσιαστεί από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών."

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ομόφωνο όχι της Λευκωσίας" αναφέρει ότι απορρίπτονται στο σύνολό τους οι εναλλακτικές προτάσεις ντε Σότο για τη νομή των εξουσιών, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης σήμερα θα επεξηγήσει απλώς την απόφαση στους αξιωματούχους του ΟΗΕ. Τρία κόμματα, συνεχίζει ο "Φ", ζήτησαν να μην δεσμευθούμε για νέο γύρο. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΑΜ Σωκράτης Χάσικος αποκάλυψε πως τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και φωτογράφισαν το ραντάρ που εγκατέστησε η Εθνική Φρουρά στο Τρόοδος.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Η ώρα του λαού" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας προειδοποίησε, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, πως "ο κυπριακός λαός δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο" για την προτεινόμενη λύση στο Κυπριακό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την αποδοχή της εκτροπής. Αλλού αναφέρει ότι χθες σε εκδήλωση επαναπροσέγγισης, που διοργάνωσαν στο Πέργαμος το ΑΕΚΛ και το Τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, Ε/Κ και Τ/Κ έστειλαν το μήνυμα πως θέλουν να ζήσουν ενωμένοι σε μια ενιαία Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 25 September 2000 - 6:24:07 UTC