Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 22/09/2000 Οι εξελίξεις και το παρασκήνιο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης, οι δηλώσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για το θέμα του ρόλου της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, το ζήτημα που προέκυψε με τα ραντάρ στο Τρόοδος, το θέμα των λαθρομεταναστών, η ανεύρεση οπλισμού σε αποθήκη της ΑΗΚ στη Λεμεσό και οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις ψηλές τιμές του αργού πετρελαίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Η Αλήθεια" σε κύριο θέμα της με τίτλο "Προτάσεις για την ασφάλεια" γράφει ότι στα κεφάλαια που αφορούν το εδαφικό και την ασφάλεια έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους τα Ηνωμένα Εθνη στην παρούσα φάση των συνομιλιών της Νέας Υόρκης. Σε πληροφορίες που δεν επαληθεύονται από την ενημέρωση που έχει το Υπ. Αμυνας απέδωσε ο Υπουργός Σωκράτης Χάσικος, χθεσινό δημοσίευμα που φέρει του Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου να αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο προσγείωσης ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Βρίζει ο Γιωργάκης" γράφει ότι "υβριστικές σε δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου και κατ΄ επέκταση απέναντι σε ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Παπανδρέου". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αποφεύγουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις αφού το Υπουργείο Αμυνας έχει σταματήσει να καλεί τους αντιρρησίες συνειδήσεως για να εκτίσουν τη στρατιωτική τους θητεία χορηγώντας αντ΄αυτού επ΄ αόριστο αναστολή σε όσους παρουσιάσουν σχετική δήλωση.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολη η αλήθεια για τα ραντάρ" γράφει ότι "τυφλό" για χρόνια ήταν το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος αφού δεν είχε τη δυνατότητα ελέγχου της περιοχής δυτικά της Κύπρου, απ΄όπου διέρχονται οι αεροδιάδρομοι από και προς την Ελλάδα. Κύριος λόγος αντίδρασης των Bρετανών για τη μετακίνηση είναι ότι τώρα το ραντάρ καλύπτει πλήρως το FIR Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στατικά προβλήματα παρουσιάζει το υπό ανέγερση κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στο ΄σκαμνί΄ Σημίτης-Γιώργος" γράφει ότι "στον κυκλώνα ομαδικών αντιδράσεων και 'πυρών' που προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, βρίσκεται η κυβέρνηση Σημίτη ένεκα των χειρισμών της στο Κυπριακό και στα λοιπά ελλαδοτουρκικά ζητήματα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έκπληκτοι έμειναν χθες λειτουργοί της Αρχής Ηλεκτρισμού όταν αντίκρυσαν "ολόκληρη αποθήκη πυρομαχικών" που άγνωστοι είχαν κρύψει στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού, στον Αγιο Ιωάνη Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ενα βήμα πριν από την αναγνώριση" γράφει ότι "με βάση το πνεύμα και το γράμμα της εναρκτήριας δήλωσης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεβρίου, η Ισλαμική Διάσκεψη υιοθέτησε απόφαση για την αναγνώριση του 'ισότιμου καθεστώτος' μεταξύ των μερών". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης δεν θα επηρεάζουν πλέον τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και προσθέτει ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολών για τη νέα σχολική χρονιά αυξάνονται κατά 6%.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δεν υπάρχει χάρτης" γράφει ότι "η κυβέρνηση με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ή ότι έχουν συζητηθεί προτάσεις στο εδαφικό που αφορούν κατεχόμενα χωριά, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου". Αλλού γράφει ότι "με καζάνι που σιγοβράζει και είναι στα πρόθυρα έκρηξης μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Τμήμα Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ο 'καπετάνιος' κρυβόταν στο πλοίο των μεταναστών" αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη του φερόμενου ως καπετάνιου του καραβιού με τους λαθρομετανάστες το οποίο βυθίστηκε κοντά στην Πάφο στις 13 Σεπτεμβρίου και προσθέτει ότι πρόκειται για Τούρκο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης "παραδέχθηκε" ότι "δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του για ύπαρξη νοσοκόμου σε κάθε ασθενοφόρο από το Δεκέμβριο" και ότι ο λόγος για αυτό είναι οικονομικός.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Οι συνομιλίες παρατείνονται πολύ" γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης εισήλθαν στη δέκατη ημέρα και χωρίς να φθάνουν προς κάποιο τελικό σημείο, αλλά με την προοπτική της επιστροφής των δύο μερών στην Κύπρο και την προετοιμασία ενός πέμπτου γύρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το αμπελουργικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί παρά τις οκτώ λίρες ανά εκτάριο που πρόσφερε η κυβέρνηση και προσθέτει ότι οι αμπελουργοί θα συζητήσουν το θέμα σε νέες συγκεντρώσεις.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" υπό τον τίτλο "Εξοικονομήστε ενέργεια" αναφέρεται στα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση για εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλού αναφέρεται στην κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας και ότι η γυναίκα που κατηγορείται ότι έκανε παράνομα δύο παιδιά με τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη προτίθεται να καταχωρήσει μήνυση κατά της Ιεράς Συνόδου.

(ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 22 September 2000 - 7:24:06 UTC