Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ – 20/09/00 Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου σχεδόν μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Τουρκία, τα βρετανικά ραντάρ στο Τρόοδος και το θέμα των λαθρομεταναστών.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Το πετρέλαιο 'καίει' την οικονομία" προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου σύμφωνα με τις οποίες λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου ένα σημαντικό μέρος των εισόδων από τον τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας εξανεμίζονται, ενώ προβλέπεται άνοδος του τιμαριθμικού δείκτη και πληθωριστικές πιέσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν βλέπει άρση του αδιεξόδου και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα πότε θα ολοκληρωθεί ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών, σημειώνοντας ως πιθανή ημερομηνία τις 27 Σεπτεμβρίου.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Σκληρό παζάρι" και επικαλούμενη πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό την υποβολή χάρτη για το εδαφικό και υπενθύμισε ότι "η θέση της ελληνικής πλευράς είναι όπως 24% του κυπριακού εδάφους τεθεί υπό Τ/κ έλεγχο και επιστρέψουν στα σπίτια τους τα δύο τρίτα των προσφύγων." Αλλού αναφέρεται σε ποινική διαδικασία σε βάρος χρηματιστή την οποία διενεργεί το ΤΑΕ Αρχηγείου και γράφει ότι ο εν λόγω χρηματιστής εξαπάτησε τη θεία και νονά του για μεγάλο ποσό χρημάτων.

"Η Σημερινή" προβάλλοντας πρωτοσέλιδα τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη κάτω από τον τίτλο "Τρικέφαλες εγγυήσεις" γράφει ότι η παρασκηνιακή συζήτηση επί του θέματος της ασφάλειας μεταξύ ντε Σότο και των πρέσβεων Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, "έγινε με φόντο τη βρετανοτουρκική σύμπλευση επί θεμάτων ουσίας και στη βάση του τρικέφαλου συστήματος εγγυήσεων." Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο καρκίνος κατέχει σταθερά, τα τελευταία χρόνια, τη δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ένα στα τέσσερα περιστατικά καρκίνου αφορούν τον καρκίνο του δέρματος.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Εκβιάζουν για ραντάρ" και γράφει ότι οι Βρετανοί θα θέσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με συνοδεία εκβιαστικών διλημμάτων το αίτημά τους για αλλαγή της θέσης του ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος. Επικαλούμενος εξάλλου τεχνικούς της Εθνικής Φρουράς γράφει ότι το βρετανικό αίτημα δεν έχει σχέση με τις αιτιάσεις περί αποδοτικότητας του δικού τους ραντάρ. Αλλού γράφει ότι οι Δήμοι της περιοχής της πρωτεύουσας θα μελετήσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Συγκοινωνιών.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πετρέλαιο: Παραλύει τα πάντα", γράφει πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς σε συνδυασμό με την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου επηρεάζει αναπόφευκτα την Κύπρο και πως το Υπουργείο Εμπορίου και η Αρχή Ηλεκτρισμού συμφώνησαν χθες μέτρα για την εξοικονόμιση ενέργειας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης προοπτικής. Σε άλλη είδηση γράφει πως η Άγκυρα αξιοποιεί στο έπακρο τη δήλωση Ανάν περί "πολιτικής ισότητας" της Ε/κ και Τ/κ πλευράς, την οποία και έχει εντάξει στο διπλωματικό της οπλοστάσιο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Διχοτομικές ιδέες βολιδοσκοπούν οι ΗΠΑ" γράφει πως η αδυναμία του Άλβαρο ντε Σότο να πείσει τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο Κληρίδη να συζητήσουν το θέμα του εδαφικού και των περιουσιών αντίστοιχα, έστρεψαν την προσοχή του κ. ντε Σότο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως Έλληνες στρατιώτες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια σε άσκηση που θα πραγματοποιηθεί σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν χθες πληροφορίες που ήθελαν την αυστριακή κυβέρνηση να αποσύρει τα ειρηνευτικά της στρατεύματα από την Κύπρο τον επόμενο χρόνο ύστερα από απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως δώδεκα από τους 266 λαθρομετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή καθηλωμένοι στο παλιό λιμάνι Λεμεσού διεκομίσθηκαν χθες στο νοσοκομείο και πως ένας από αυτούς κρατήθηκε για νοσηλεία.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 20 September 2000 - 7:24:07 UTC