Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/09/2000 Κυρίαρχο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι το Κυπριακό και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων, οι κρατικές χορηγίες στους φοιτητές, το τριήμερο συνέδριο για το Αφγανιστάν που γίνεται στη Λευκωσία και η υπόθεση των λαθρομεταναστών που εξακολουθούν να παραμένουν στη Λεμεσό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στο τραπέζι το εδαφικό", γράφει ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες που είχαν προκύψει ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί "ισοτιμίας των δύο μερών". Οπως γράφει η εφημερίδα, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επικράτησε πνεύμα καλής συνεργασίας και έγινε ενημέρωση για το εδαφικό που είχε συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι υπάρχει πρόβλημα στα σχολεία λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων για μετεγγραφές μαθητών που υποβάλλονται.

Στη "Μάχη", πρωτοσέλιδη είδηση είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και, κάτω από τον τίτλο "Φιάσκο πολυεθνικών", γράφει ότι η ανάμειξη Κυπρίου επιχειρηματία στην τελευταία υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων με το πλοίο "Μαρίνα" ήταν "σενάριο πολυεθνικών εταιρειών" οι οποίες - σύμφωνα με την εφημερίδα - φοβούνται ότι, με την είσοδο νέας εταιρείας στην αγορά Κύπρου, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, θα χάσουν ανεπιστρεπτί "το παιχνίδι των εκατομμυρίων που απολάμβαναν με την παραγωγή και εμπορία καπνικών προϊόντων". Σε άλλο θέμα γράφει πως οι λαθρομετανάστες, που βρίσκονται περιφρουρούμενοι σε πλοίο στη Λεμεσό, προκάλεσαν επεισόδια όταν τους είπαν ότι θα υποβληθούν σε έρευνα κατά τη μεταβίβασή τους σε μεγαλύτερο πλοίο.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ο εκβιασμός μιας παραίτησης", γράφει λεπτομέρειες για όλο το παρασκήνιο που διαδραματίσθηκε στη Νέα Υόρκη, όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης φάνηκε να υιοθετεί την πρόταση του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη "να παραιτηθεί, δηλαδή και να διορίσει συνομιλητή". Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε άλλη θέση στην πρώτη σελίδα και με δυο έγχρωμες φωτογραφίες, γράφει για τη σύλληψη, από Κύπριο ψαρά, ενός καρχαρία βάρους 100 κιλών στα ανοικτά της Μονής.

Η "Σημερινή", με τον τίτλο "Τραβά στα άκρα", γράφει ότι, ενώ η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες και άρχισε ήδη να συζητεί το εδαφικό, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επικαλείται τη δήλωση του κ. Ανάν και εκβιάζει, αξιώνοντας δήλωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο και "αναγνώριση της λεγόμενης κυριαρχίας του", προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση του εδαφικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεθαύριο Τρίτη επανέρχεται για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας το νομοσχέδιο για τις κρατικές χορηγίες προς τους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδο θέμα είναι οι συνομιλίες και, με τον τίτλο "Αναγνώριση έναντι εδάφους", γράφει ότι η τουρκική πλευρά, μετά την εναρκτήρια δήλωση του κ. Ανάν, αναβαθμίζει τις αξιώσεις της και δέχθηκε να συζητήσει "με άξονα την αναγνώριση έναντι εδάφους". Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ενημερώσει τις δυο πλευρές ότι η διαδικασία θα διακοπεί στις 27 Σεπτεμβρίου και θα συνεχισθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αλλο θέμα αναφέρεται στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στην κορυφή του Τροόδους με την αναβάθμιση του ραντάρ των Βρετανών και τη μετακίνηση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα την πιθανότητα ηλεκτρονικών παρεμβολών ανάμεσα στα δυο συστήματα.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και, κάτω από τον τίτλο "Εντονες ανησυχίες στο Ε. Συμβούλιο", γράφει ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τα όσα συζήτησε με τον κ. ντε Σότο σχετικά με το εδαφικό και ότι από τους πολιτικούς ηγέτες εκφράστηκαν ανησυχίες για τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι θα συζητήσει τις πτυχές του εδαφικού μόνο αν αναναγνωρισθεί η δήθεν "κυριαρχία" του. Σε άλλη θέση γράφει για την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης της συνεχούς αυξήσεως στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", κάτω από τον τίτλο "Γυναίκες ρίχνουν φως στη ζωή κάτω από τους Ταλεμπάν", γράφει για το συνέδριο που διοργανώνεται στη Λευκωσία από το Κέντρο για τον Παγκόσμιο Διάλογο και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ταλεμπάν, μαζί με αξιωματούχους από την Κύπρο, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Ιράν. Επτά Αφγανές γυναίκες παρευρίσκονται στο συνέδριο και προσπαθούν να ενημερώσουν τους συνέδρους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτω από τη διακυβέρνηση των Ταλεμπάν. Σε πρωτοσέλιδο θέμα, αναφέρεται σε έρευνα του Σεξολόγου Θεραπευτή Γεώργιου Γεωργίου για τους Κυπρίους που αδυνατούν να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια εξωσυζυγικών σχέσεων.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 17 September 2000 - 7:24:06 UTC