Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 14/09/2000 Οι απρόσμενες εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για παραπομπή του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου σε ανακριτική επιτροπή, η άφιξη στην Κύπρο του Διαπραγματευτή της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και οι επικρίσεις που ακούστηκαν κατά της κυβέρνησης, οι κρατικές υποτροφίες σε φοιτητές και ο κατάλογος διοριστέων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Εξηγήσεις απαιτεί ο Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν πήρε τελικά μέρος στη χθεσινή συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο εν αναμονή της αντίδρασης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη χθεσινή επιστολή Κληρίδη, με την οποία του ζητεί διευκρινίσεις για την προχθεσινή δήλωση περί "ισοτιμίας των δύο μερών" που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της πλευράς μας. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται στον Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Ελμάς Γκιουζελγιουρτλού στον οποίο δόθηκαν διευκολύνσεις για να μεταβεί μέσω των ελεύθερων περιοχών στο Λονδίνο.

Η "ΜΑΧΗ" στην κύρια είδηση με τίτλο "'Οχι' Κληρίδη στον Ανάν" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αντέδρασε άμεσα στις προτάσεις του κ. Ανάν απορρίπτοντας ευγενικά το γεύμα που του πρόσφερε ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, ενώ αρνήθηκε να συναντήσει και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μικρό πλοιάριο που μετέφερε 200 λαθρομετανάστες υπέστη μηχανική βλάβη στα ανοικτά της Πάφου, αναγκάσθηκε να προσεγγίσει τις ακτές σχεδόν ακυβέρνητο και η κυπριακή Αστυνομία έβγαλε στη στεριά όλους τους επιβαίνοντες σ' αυτό.

Ο "Πολίτης" έχει πρωτοσέλιδη είδηση, κάτω από τον τίτλο "Στον πάγο ο διάλογος", τις "δραματικές" - όπως τις χαρακτηρίζει - χθεσινές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό διακόπηκαν προτού καν αρχίσουν, μετά τη δήλωση του κ. Ανάν περί "ισοτιμίας" των δύο πλευρών και την άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να συναντηθεί χθες με τον κ. ντε Σότο. Σε άλλη θέση γράφει ότι η κυβέρνηση θα δώσει φέτος ένα εκατομμύριο περίπου λίρες για υποτροφίες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2000 - 2001 σε άριστους φοιτητές και σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη οικονομικής βοήθειας.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αιχμάλωτοι στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι με τη δήλωση του κ. Ανάν, διά της οποίας εξισώνονται "τα δύο μέρη", ανοίγει ο δρόμος για συνομοσπονδιακή λύση και τίθενται οι προϋποθέσεις "παγίδευσης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου" και έτσι ο Πρόεδρος Κληρίδης και η κομματική ηγεσία των Ελληνοκυπρίων βρέθηκαν "αιχμάλωτοι" στη Νέα Υόρκη. Αλλη είδηση είναι το ξεκαθάρισμα του καταλόγου διοριστέων στη δημόσια εκπαίδευση με τη διαγραφή εκατοντάδων υποψηφίων εκπαιδευτικών που δεν ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, κάτω από τον τίτλο "Περιστολή Κ. Δημοκρατίας", γράφει ότι, με την εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Ανάν επιχειρεί να αποαναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εξισώσει με το ψευδοκράτος και ότι την πρόθεση αυτή ενθαρρύνουν οι Αγγλοι και οι Αμερικανοί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι χθες το βράδυ αναμενόταν η άφιξη στη Λάρνακα του Διαπραγματευτή της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ και ότι υπήρξε καθυστέρηση πέραν των δέκα ωρών λόγω βλάβης του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών που θα τον μετέφερε από το Αμστερνταμ.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προτείνει "ισότιμο καθεστώς των δύο μερών" και, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να συναντηθεί χθες με τον κ. ντε Σότο και η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιδρά και εκφράζει έντονη ανησυχία. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και για τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, ακόμα και από τη συμπολίτευση, γιατί άφησε τον προσφυγικό κόσμο "να υποφέρει για μερικά εκατομμύρια".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα ασχολείται με την κρίση που πλήττει την Εκκλησία της Κύπρου και γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος, στη χθεσινή της έκτακτη συνεδρία, αποφάσισε να παραπέμψει το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο σε ανακριτική επιτροπή για να απαντήσει σε κατηγορίες για ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι - όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης - η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών άλλα 14 εκατομμύρια λίρες για να καλύψει, όπως έχει δεσμευτεί - το 60% των αυξήσεων στις τιμές πετρελαιοειδών. (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΧΧ/ΝΜΑ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 14 September 2000 - 9:24:07 UTC