Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-09-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/09/2000 Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και ο επικείμενος τέταρτος γύρος που θα αρχίσει στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου, η ανάμειξη Κυπρίου επιχειρηματία σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, η ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης για το 1999, ο θάνατος του Τουρκοκυπρίου Κεμάλ Σαράτζογλου και η ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων που δείχνουν αυξημένα κρούσματα κακοποίησης μαθητών, καθώς και η αντιπαράθεση στο ΔΗΣΥ και η δράση εγκληματικών ομάδων στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Λαθρεμπόριο τσιγάρων μέσω Κύπρου", γράφει ότι σύμφωνα με αθηναϊκές εφημερίδες οι αστυνομικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αστυνομία (Interpol) και υπηρεσίες άλλων χωρών, διερευνούν υπόθεση λαθρεμπορίου τεράστιων ποσοτήτων τσιγάρων στην Ευρώπη, καθώς και την ανάμειξη Κυπρίου επιχειρηματία που φέρεται να είναι ο συντονιστής της δράσης των λαθρεμπόρων. Αλλο θέμα είναι η ανεύρεση από την Αστυνομία, χθες το απόγευμα, νεκρού εμβρύου πέντε μηνών σε κάδο απορριμάτων ιδιωτικής κλινικής στην Πάφο.

Στη "Μάχη", πρωτοσέλιδη είδηση είναι η δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης και, κάτω από τον τίτλο "Βία κατά μαθητών", παραθέτει στοιχεία της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) που έδωσε ο Υπουργός και σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε μαθητές, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1999 - 2000, έπεσε θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή και των δυο. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας που κράτησε πέντε μόνο λεπτά, αποφάσισαν την αύξηση των λιανικών τιμών καυσίμων.

Ο "Πολίτης" γράφει, κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόβος και τρόμος", ότι η Επίτροπος Δημόσιας Διοίκησης Ηλιάνα Νικολάου, με την ετήσια έκθεσή της που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη, διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και γενικότερα των αλλοδαπών, όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση, την ιδιοκτησία, το άσυλο κατοικίας και την προσωπικότητα, φθάνοντας μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα, σε σημείο "κοινωνικού ρατσισμού". Σε άλλη θέση γράφει για το θάνατο του μικρού Τουρκοκυπρίου Κεμάλ Σαράτζογλου, που έπασχε από λευχαιμία και βρισκόταν για θεραπεία στο Λονδίνο.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη λίγο πριν από την αναχώρησή του χθες καθώς και δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου. Κάτω από τον τίτλο "Παράθυρο στο εμπάργκο", η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει τη θέση της για την άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" πριν από τη λύση του Κυπριακού και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης με τις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι είναι δυσοίωνες οι προοπτικές των συνομιλιών. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι χαμηλώνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο ΔΗΣΥ για την ανάγκη τροποποίησης του εκλογικού νόμου και το περιεχόμενο των προτεινόμενων αλλαγών.

Ο "Φιλελεύθερος", στο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "ΗΠΑ: Μεθοδεύουν μέση λύση", γράφει ότι στο παρασκήνιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν δέσμη ιδεών με βάση εναλλακτικά σενάρια για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ οι Αμερικανοί μεθοδεύουν μέση λύση που θα αποτελεί "τη χρυσή τομή" μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας. Αλλο θέμα αναφέρεται στο οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο και σε εκτιμήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Νίκου Κόση ότι όλες οι εγκληματικές ομάδες στρέφονται τώρα στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος.

Στη "Χαραυγή" πρωτοσέλιδη είδηση είναι επίσης οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και, με τον τίτλο "Συνομιλίες χωρίς προοπτική", γράφει ότι, με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι ο διάλογος δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, εάν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίσει την ίδια τακτική, φαίνεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε προοπτική να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος και διαπραγμάτευση κατά τις συνομιλίες. Αλλού γράφει για παράπονα των ξενοδόχων προς το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών χρέωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα γράφει ότι οι αμπελουργοί διαμαρτύρονται και προειδοποιούν ότι "έπονται και χειρότερα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, λίγο προτού αρχίσει η συζήτηση χθες βράδυ στην Πάχνα ανάμεσα στους αμπελουργούς, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, προειδοποίησε ότι οι αγρότες μπορεί να αποκόψουν δρόμους, να ρίξουν κρασί στους δρόμους της Λευκωσίας και να παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια. Σε άλλη θέση γράφει ότι οι Τούρκοι άφησαν χθες ελεύθερους τους δυο νεαρούς Ε/Κ από τη Λεμεσό που είχαν εισέλθει κατά λάθος στις κατεχόμενες περιοχές.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Συμμαχία Marketrends με τον κολοσσό Virgin", γράφει ότι η Marketrends, που είναι "η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη χρηματοοικονομική εταιρεία στην Κύπρο", έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο Virgin International μετατρεπόμενη έτσι σε ηγετική δύναμη στο χώρο της ποιοτικής ψυχαγωγίας, της μουσικής παραγωγής, της δισκογραφίας, του σινεμά και των πολύμεσων. Αλλο θέμα είναι η συνεχιζόμενη πτώση στο ΧΑΚ, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρία, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 369,16 μονάδες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" έχει κύριο θέμα την ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και με τίτλο "Με τα κλειδιά στην τσέπη επέστρεψε ο Σόλων Τριανταφυλλίδης από την Αθήνα", γράφει ότι μετά από διαβουλεύσεις στην Αθήνα αποφασίσθηκε όπως στις 17 Οκτωβρίου ανοίξει ο κατάλογος εγγραφών για 39 εκατομμύρια μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2001 που ενεκρίθησαν την περασμένη Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, "από θετικά και αρνητικά στοιχεία".

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Με το βλέμμα στην Cosmote", γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ΧΑΑ και ελπίζει στην επιτυχή έκδοση της ελλαδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote, έτσι ώστε να βελτιωθεί το κλίμα και να έχει καλή πορεία και η δική της μετοχή. Η Τράπεζα Κύπρου έχει αποφασίσει να πωλήσει 39 εκατομμύρια μετοχές της στο ΧΑΑ από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2000. Σε άλλη θέση γράφει για την έγκριση που έδωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ και η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την περασμένη Πέμπτη, για είσοδο της AVACOMNET στο κυπριακό Χρηματιστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 September 2000 - 6:24:07 UTC