Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 19/08/2000 Οι προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος του ρωσικού υποβρυχίου "Κρουσκ", οι πληροφορίες για πρόθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να τροποποιήσουν τον εκλογικό νόμο, οι πληροφορίες για τις επιδιώξεις των μεσολαβητών ενόψει του επόμενου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, η επιστολή που αναμένεται να αποστείλει ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Ραούφ Ντενκτάς για τα Στροβίλια και οι πιθανές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Βυθίζεται' και ο Πούτιν" ότι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια για διάσωση τυχόν επιζώντων μελών του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ, αναμένεται να καταβληθεί σήμερα. Αλλού αναφέρει πως την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακο θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές επανέλαβε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είπε επίσης ότι η πορεία των συνομιλιών θα αξιολογηθεί και οριστική απόφαση για την περαιτέρω στάση της πλευράς μας θα ληφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο μετά τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πολυεθνικές εταιρείες χτυπούν το στοίχημα στην Κύπρο" αναφέρει ότι "βουτιά" και στην αγορά των ιπποδρομιακών στοιχημάτων θα κάνουν πολυεθνικές εταιρείες ποδοσφαιρικών στοιχημάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, οι οποίες αφού προχώρησαν σε πρώτο στάδιο σε συγχώνευση, τώρα πλέον εξαγοράζουν μια μια τις άδειες των επαγγελματιών - πρακτόρων ιπποδρομιακών στοιχημάτων, για να μηδενίσουν τον ανταγωνισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ξένων εταιρειών, όπως επεσήμανε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μαγειρείο για νέο Εκλογικό Νόμο" γράφει ότι τροποποίηση του εκλογικού νόμου προωθούν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, κυρίως για αλλαγή του εκλογικού μέτρου που πρέπει να λάβει ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι με επιστολή του προς τον Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να κάμει ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέμβαση για το θέμα των Στροβιλιών και ότι παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες φέρουν τον Κόφι Ανάν να καλύπτει τις θέσεις της Λευκωσίας, εντούτοις το άνοιγμα διαλόγου με τον κατοχικό ηγέτη για τα θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ περικλείει σοβαρούς κινδύνους.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κυκλώνας καυσίμων" αναφέρει ότι στον κυκλώνα των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η Κύπρος μέχρι το τέλος του χρόνου, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες βδομάδες στο διεθνές σκηνικό και αφορούν, κυρίως στην αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, που αναμένεται να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος δεν μπορεί να επιστρέψει στη Μητρόπολη της πόλης, με τις αρμοδιότητες που είχε πριν από την αργία του.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Επείγονται - οι Άγγλοι όχι" αναφέρει ότι προκύπτουν και πάλι σοβαρές διαφορές τακτικής μεταξύ των μεσολαβητών για το νέο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, αφού ενώ οι Αμερικανοί βιάζονται, οι Άγγλοι επιδιώκουν συντήρηση του διαλόγου για ένα χρόνο για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, γεγονός από το οποίο συμπεραίνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ ως μοχλός πίεσης πάνω στην πλευρά μας. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και στην Κύπρο από το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κουρσκ: Τελευταία ελπίδα" αναφέρει ότι οι όποιες ελπίδες για διάσωση των μελών του ρωσικού υποβρυχίου "Κουρσκ" εναποτίθενται στα βρετανο-νορβηγικά συνεργεία διάσωσης που καταφτάνουν σήμερα το μεσημέρι στη θάλασσα Μπάρεντς. Αλλού γράφει ότι χθες διαπράχθηκε ένοπλη ληστεία στην Αγία Νάπα σε βάρος υπαλλήλου της τουριστικής εταιρείας, που μετέφερε χαρτοφύλακα με 38 χιλιάδες λίρες περίπου. Μέλη της αστυνομίας, συνεχίζει η "Χ", μετέβησαν έγκαιρα στο μέρος της ληστείας, συνέλαβαν τον ένα από του κλέφτες και πήραν πίσω τον χαρτοφύλακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Αγόρι κτύπησε σε υδάτινο πάρκο..." αναφέρει πως Άγγλος τουρίστας δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να κινήσει αγωγή για αμέλεια εναντίον υδάτινου πάρκου στην Πάφο, λόγω του ότι το 10χρονο αγοράκι του έπεσε και έσπασε το πόδι του, ενώ ο διευθυντής του πάρκου δήλωσε πως δεν φέρει καμία ευθύνη. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ενεπλάκη στις διεθνείς προσπάθειες απελευθέρωσης 13 Ισραηλινών που κρατούνται στο Ιράν από το Μάρτιο του 1999. Οι δέκα από αυτούς αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στο εφετείο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Στις επενδυτικές ελπίζει η Τράπεζα Κύπρου" αναφέρει ότι όλες οι επενδυτικές που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ θα μπορέσουν να επενδύσουν το 5 % του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου. Αλλού γράφει ότι άτομα που έχουν άμεση σχέση με εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τις εταιρείες τους και τις χρησιμοποιούν πωλώντας και αγοράζοντας μετοχές για δικό τους συμφέρον.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "1,8 δισεκατομμύρια χρωστά το κράτος στα Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων" αναφέρει ότι στο τέλος του 1999 είχαν ανέλθει σε 1820 εκ. λίρες σημειώνοντας αύξηση 11,5 % από το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Αλλού γράφει ότι στη συνεδρία του στις 3 Αυγούστου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ασχολήθηκε με την κυπριακή οικονομία και αρχικά διαπίστωσε ότι η Κύπρος έχει "μείνει πίσω" όσον αφορά το ζήτημα τηςε φιλελευθεροποίησης των τρεχουσών συναλλαγών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΙΤΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 19 August 2000 - 7:24:06 UTC