Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 29/07/2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη, το θέμα της υποκλοπής των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων μέσω του Διαδικτύου, οι εξελίξεις στο ΧΑΚ και το θέμα μεταστέγασής του είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απομόνωση ΑΚΕΛ για την ευρωάμυνα" γράφει ότι σε κενό έπεσαν και οι νέες προσπάθειες του ΑΚΕΛ να εμπλέξει στην κομματική αντιπαλότητα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με στόχο να ανοίξει νέο αντιπολιτευτικό μέτωπο, με αντιευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. Αλλού γράφει ότι οι επιδόσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν φέτος καλύτερες από προηγούμενα χρόνια.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Ϋποκλοπή αποτελεσμάτων", αναφέρεται στο θέμα υποκλοπής του καταλόγου των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις και γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη η διαρροή οφείλεται σε λάθος του υπεύθυνου της μηχανογράφησης της ιστοσελίδας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαμάχη των βουλευτών για τις ευθύνες στο ΧΑΚ οξύνεται και οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την άποψη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, ότι μέρος των στημένων παιγνιδιών στο ΧΑΚ είναι και εκπρόσωποι του λαού.

Ο "Πολίτης" στο κύριο δημοσίευμα, με τίτλο "Πρώτευσαν οι Χάκερς", αναφέρεται με τη σειρά της στο θέμα υποκλοπής των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων και γράφει ότι ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι νέα περιοριστικά μέτρα εξοικονόμησης νερού επιβάλλει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κατά τους μήνες Ιούνιο -Ιούλιο που υπερβαίνει κατά πολύ την προκαθορισθείσα ποσότητα και την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σάλος στη Γενεύη" γράφει ότι σάλος στο βαθμό πανικού δημιουργήθηκε χθες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη και ο λόγος είναι η διοχέτευση πληροφοριών για επιστολή του Προέδρου προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στην ανακάλυψη αρχαίου νεκροταφείου, μοναδικού στο είδος του, στην Κισσόνεργα της Πάφου, το οποίο χρονολογείται στη πρώιμη εποχή του Χαλκού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Ολα στο παρασκήνιο", γράφει ότι στο παρασκήνιο κινούνται τώρα οι ξένοι μεσολαβητές και τα ΗΕ σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κατάρρευση της διαδικασίας και να υπάρξουν βήματα που θα δημιουργούν έστω και κινητικότητα. Αλλού γράφει ότι η 19χρονη από τη Λευκωσία, που συνελήφθη στην Αίγυπτο για κατοχή ναρκωτικών, στέλνει κραυγή απόγνωσης από τις φυλακές του Πορτ Σάιντ ενώ σήμερα θα οδηγηθεί στο δικαστήριο όπου θα ακουστούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αστειότητες", αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για την ΚΕΠΠΑ και γράφει ότι ο ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε χθες με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η κυβέρνηση ενεργεί υπό το κράτος της αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων. Αλλού γράφει ότι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατος ανδρός από τη Σρι Λάνκα αναμένεται ο διορισμός ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή από το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη για διερεύνηση της υπόθεση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να άρει το απαγορευτικό διάταγμα για δανειοδότηση με στόχο τις επενδύσεις. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οκτάχρονο κοριτσάκι από το Καϊμακλί τραυματίστηκε κρίσιμα όταν η κούνια στην οποίαν καθόταν έσπασε αφού υποχώρησαν οι δύο πόλοι. Το ατύχημα συνέβη στους δημοτικούς κήπους, την περασμένη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με εκπόρσωπο του Δήμο, οι κούνιες ελέγχονται καθημερινά από τον φύλακα του κήπου.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίλτο "'Φιλί' ζωής στο ΧΑΚ" γράφει ότι η απόφαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας για άρση του απαγορευτικού διατάγματατος προς τις Εμπορικές Τράπεζες λήφθηκε για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά και να συγκρατηθεί η "έξοδος" των επενδυτών από το κυπριακό Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι χρηματιστές, επενδυτές και προσωπικό ζήτησαν χθες μεταστέγαση του ΧΑΚ.

Ο "Νέος Τύπος", στο κύριο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο "Πίσω στις 400 μονάδες" αναφέρεται στην ανάκαμψη του Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι αρχές του ΧΑΚ, το θέμα των αιτήσεων των ναυτιλιακών εταιρειών για ένταξη στο ΧΑΚ. Οπως γράφει οι αιτήσεις υποβλήθηκαν, κάποιες έχουν σειρά για εξέταση, αλλά το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πολιτικά.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οξυγόνο στο ΧΑΚ", γράφει ότι χωρίς περιορισμούς θα λειτουργούν πλέον οι επενδυτικοί λογαριασμοί κίνηση που εκτιμήθηκε ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση Ελλάδας και Κύπρου για τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών από το Υπουργείο Συκγοινωνιών και Εργων και του Υπουργείου Μεταφορών της Ελλάδας, με στόχο τη συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 29 July 2000 - 7:24:07 UTC