Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/07/2000 Η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και ο πανικός που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους επενδυτές, το έντονο παρασκήνιο που αναπτύσσεται κυρίως από πλευράς Βρετανών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη και οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα κατά του καθεστώτος Ντενκτάς είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ο πανικός δεν φέρνει μέτρα" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό που δημιουργήθηκε στο Χρηματιστήριο λόγω της πτώσης του δείκτη. Αλλού γράφει ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να καταφέρουν να ανακοινώσουν αύριο τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Πραξικόπημα Ντενκτάς" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης κατέλυσε όση δημοκρατία έμεινε στα κατεχόμενα και καταπνίγει κάθε αντίθετη φωνή με μαζικές συλλήψεις, ενώ οι Τ/Κ εξεγείρονται. Αλλού αναφέρει ότι χθες έπληξε τη Λευκωσία νέος καύσωνας με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 40 βαθμούς, ενώ οι ψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν και στις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να φτάνει στους 41 με 42 βαθμούς.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Απαιτούμε να διοικούμε" αναφέρει ότι οι Τ/Κ ήρθαν σε ανοικτή σύγκρουση με το καθεστώς Ντενκτάς και την Άγκυρα και προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, αφού "επενδύσεις" στην Τουρκία τους "ρούφηξαν" τα χρήματα που είχαν καταθέσει σε έξι τράπεζες, που έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Αλλού γράφει ότι 23 φαρμακεία στη Λεμεσό έχουν συστείσει εταιρεία με το όνομα "Blue Farmacies LTD", που θα λειτουργήσει από το Φθινόπωρο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Κοντά σε κραχ" αναφέρει πως αχαλίνωτη είναι η πτώση του Γενικού Δείκτη που χθες έπεσε κατά 4,92% και όλοι εκτιμούν πως το Χρηματιστήριο βρίσκεται "αγκαλιά με το κραχ", ενώ η κυβέρνηση "ψηλώνει τα χέρια και περιορίζεται σε καθησυχαστικές δηλώσεις". Αλλού γράφει ότι με το θάνατό του, ο εικοσάχρονος Κυριάκος Καλλή, που ήταν εγκεφαλικά νεκρός μετά από δυστύχημα που συνέβη στις 9 του μηνός, χάρισε υγεία σε πέντε ασθενείς.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θέλουν πρώτα νομή εξουσιών" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "βασάνιζε" για τρεισήμιση ώρες τον Ντε Σότο και ότι οι Βρετανοί αναπτύσσουν έντονο παρασκήνιο στη Γενεύη, καθιστώντας το ρόλο τους πρωταγωνιστικό. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωποι του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα αναζητήσουν στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες, στοιχεία για πιθανές δραστηριότητες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πρόταση εκσυγχρονισμού" αναφέρει ότι ενόψει του 19ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ θα κατατεθεί και θα συζητηθεί δημόσια και εσωκομματικά πρόταση εκσυγχρονισμού, όπως δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης. Αλλού γράφει ότι οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών Οργανισμών παίρνουν διαστάσεις "εμφυλίου" μέσα στο ΔΗΣΥ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο διευθυντής του ταχυδρομείου θέλει να είναι ελεύθερος για να ανταγωνιστεί" αναφέρει ότι ο διευθυντής του ταχυδρομείου, Βάσος Βασιλείου δήλωσε ότι αυτό πρέπει να αφεθεί ελεύθερο από τον κυβερνητικό έλεγχο για να μπορέσει να επιβιώσει ενόψει του ανταγωνισμού από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλού γράφει ότι κοντά στο νησί Ικαρία Ουκρανός ναύτης εξαφανίστηκε από το σκάφος του, το οποίο έφτασε στο λιμάνι Λάρνακας.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Αναζητείται ο ένοχος" γράφει συναγερμό σε όλα τα επίπεδα σήμανε η κατρακύλα του ΧΑΚ, ενώ όλοι από τον Υπουργό Οικονομικών, μέχρι τους συνδέσμους επενδυτών και χρηματιστών, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και τα κόμματα προτείνουν τρόπους ανάκαμψης. Αλλού γράφει ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα στον υπολογιστή της Jcc Payment Systems και ταλαιπώρησε όσους θέλησαν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ποσό πέραν των 100 λιρών.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 July 2000 - 6:24:07 UTC