Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΚΥΠΕ 15/07/2000 Οι παρασκηνιακές διεργασίες στο Κυπριακό ύστερα από την αναβολή των συνομιλιών της Γενεύης, η συμπλήρωση σήμερα 26 χρόνων από το πραξικόπημα του 1974, η υποχώρηση του καύσωνα, η ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστικλέους για απρόσκοπτη παροχή νερού σε ολόκληρη την Κύπρο από το επόμενο καλοκαίρι και οι συνεχείς πτώσεις του Δείκτη στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Στην αστυνομία Χρηματιστές" γράφει πως έχουν εντοπισθεί από το Χρηματιστήριο δύο μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία τα οποία, όπως διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του ΧΑΚ προέβαιναν σε αγορές ή πωλήσεις εκατομμυρίων μετοχών και οι υποθέσεις τους έχουν σταλεί στην αστυνομία. Σε άλλο σημείο γράφει πως μετά το παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος κράτησε τουλάχιστον ένα δωδεκαήμερο, προκαλώντας αφόρητη ταλαιπωρία στους Κυπρίους και το θάνατο από θερμοπληξία σε πέντε άτομα, η θερμοκρασία σταθεροποιείται στους 38 βαθμούς.

"Η Μάχη" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θάνατο νεαρού Βρετανού τουρίστα στην Αγία Νάπα ο οποίος είχε προσπαθήσει προηγουμένως να πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού στο οποίο διέμενε, ενώ αργότερα είχε βγει στο δρόμο γυμνός και μπήκε στο σπίτι του σπιτονοικοκύρη του σπάζοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Αλλού αναφερεται σε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος για να μιλήσει σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Δυσφορία χωρίς πάτο", αναφέρεται επίσης στο ΧΑΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως πάτωσε για τα καλά η αγορά στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση ανεβάζοντας περαιτέρω τον υδράργυρο στο 'πάτωμα' και πολλοί επενδυτές εξέφραζαν έντονη δυσφορία και επαναλάμβαναν τις κατηγορίες τους για στημένα παιγνίδια από χρηματιστηριακά γραφεία. Αλλού γράφει πως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασαν με ψήφισμα και απαίτησαν από τις τουρκικές κατοχικές αρχές την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων της 'Αβρούπα'.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Εφιάλτης στο ΧΑΚ" γράφει πως η πτώση του Δείκτη είναι καθημερινά αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό, τους χρηματιστές, αλλά και τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, που διατυπώνουν ανησυχίες για το μέλλον του θεσμού. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην επίσκεψη του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Τουρκία και γράφει πως η ΕΕ αμείβει την Αγκυρα με πακτωλούς χρημάτων, αντί να τη βάζει στο σκαμνί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κύπρος: Σπέυδει να προλάβει" γράφει ότι "η Λευκωσία υπό το φως των 'σκέψεων' ντε Σότο σπεύδει να προλάβει προώθηση κάποιων νέων στοιχείων που εισάγονται και επηρεάζουν άρδην την ουσία του Κυπριακού" και ότι "η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εξωτερικών, άρχισε από χθες επείγουσες επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εγείροντας ιδιαίτερα εκείνα τα ζητήματα στις ιδέες ντε Σότο που θεωρούνται ασαφή και επικίνδυνα για το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι μεταξύ 25 και 30 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ενότητα στη βάση αρχών σαλπίζει το ΑΚΕΛ" αναφέρεται στη διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την επέτειο του πραξικοπήματος, στην οποία τονίζεται ότι "στις κρίσιμες συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος και με απτούς τους κινδύνους είτε ενός παρατεταμένου αδιεξόδου που θα παγιώσει τη διχοτόμηση, είτε επιβολής λύσης που θα αφίσταται των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών" υψηλού επιπέδου, "η ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο αποκτά εξαιρετική σημασία". Αλλού παραθέτει παράπονα ξενοδόχων Λεμεσού και Αγίας Νάπας για μειωμένη παροχή νερού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Νερό στη βρύση 24 ώρες το 24ωρο το επόμενο καλοκαίρι", αναφέρεται στις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστκλέους ότι από το επόμενο καλοκαίρι θα παρέχεται νερό καθ΄όλο το 24ωρο σε ολόκληρη την Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες η εταιρεία Μπόινγκ παρουσίασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας το νέο της δημιούργημα, το νέο μοντέλο του αερολάνου 767, υπό το φως της πρόθεσης των Κυπριακών Αερογραμμών για αγορά νέων αεροσκαφών.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Επενδυτική" υπό τον τίτλο "Το κλίμα της Σοφοκλέους καθορίζει την ένταξη", γράφει ότι "το κλίμα που θα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το προσεχές φθινόπωρο και ειδικότερα το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα καθορίσει και την εισδοχή της μετοχής του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου, στο 'πάτωμα'". Σε άλλο σημείο γράφει ότι "μόνο σε μια εταιρεία άναψαν το 'πράσινο φως' στην προχθεσινή τους κοινή συνεδρία η Διοίκηση του ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", στην εταιρεία GK Exclusive Fashions Ltd.

Ο εβδομαδιαίος "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Πιάνουμε πάτο;" γράφει ότι "φαίνεται αρκετά απίθανο, ποιος όμως το πιστεύει, ο δείκτης δεν βοηθά όπως συνεχίζει την ελεύθερη βουτιά, αν όμως όλοι μαζί οι καμένοι και διπλά ταλαιπωρημένοι επενδυτές σταματούσαν να (ξε)πουλούν, τότε σε μερικές ώρες θα άρχιζε η αντιστροφή". Αλλού γράφει ότι το ΚΕΒΕ εκφράζει έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου και επισημαίνει ότι διαφωνεί με περιοριστικά μέτρα που αφορούν τη ρευστότητα χρήματος στην αγορά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 15 July 2000 - 6:24:06 UTC