Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 13/07/2000 Οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι ιδέες που υπέβαλε προφορικά χθες ο Άλβαρο ντε Σότο στα δύο μέρη, ο καύσωνας που ταλαιπωρεί την Κύπρο σε συνδυασμό με τις βλάβες που παρατηρήθηκαν στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η έρευνα που διεξάγεται στο Χρηματιστήριο εναντίον χρηματιστών και η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εντελώς προκαταρκτικές ιδέες", γράφει ότι, με κύριο στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο έδωσε χθες στη Γενεύη προκαταρκτικές ιδέες για το Κυπριακό στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι ιδέες αυτές εδόθησαν προφορικά και αναμένονται οι αντιδράσεις των δύο πλευρών στις 24 Ιουλίου, όταν οι δυο ηγέτες θα επιστρέψουν στη Γενεύη για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε άλλη θέση γράφει για την πτωτική πορεία του ΧΑΚ και ότι ο ΔΗΣΥ τη θεωρεί αδικαιολόγητη.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι οι κακόβουλες ενέργειες στην Πάφο μεταξύ οικογενειών στην προσφυγική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Μαμωνιών και, με τον τίτλο "Βεντέτα στην Πάφο", γράφει ότι άγνωστα άτομα βάζουν βόμβες σε αυτοκίνητα και καταστρέφουν γεωργικές περιουσίες και ότι οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες αυτές οφείλονται σε διαφορές συγκεκριμένων οικογενειών και προσλαμβάνουν "διαστάσεις βεντέτας". Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ομόφωνα, πλην της Τουρκίας, δεύτερο ενδιάμεσο ψήφισμα όσον αφορά, την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Σενάριο ντε Σότο με δύο κράτη" γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ υπέβαλε χθες στα δύο μέρη ιδέες "με πολλές ερμηνείες". Η εφημερίδα γράφει ότι από τις ιδέες "εξαφανίστηκε και η ομοσπονδία", ενώ ο Ντενκτάς παρουσιάζεται ευχαριστημένος. Αλλού γράφει ότι "μετά από μια εβδομάδα η ΑΗΚ ακόμη προσπαθεί" να διορθώσει τις βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ενώ παρουσιάστηκαν κρούσματα θερμοπληξίας σε γηροκομεία.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "'Φωτιές' στο ΧΑΚ" αναφέρεται στις έρευνες που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο εναντίον χρηματιστών, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι "προέβαιναν σε 'προσυνεννοημένες αγορές' ή πωλήσεις μεταξύ τους, για να αποκομίζουν κέρδη" οι ίδιοι. Αλλού γράφει ότι μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΑΤΗΚ Μιχαλάκη Ζιβανάρη, και οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΔΕΟΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα της ελευθεροποίησης της αγοράς στις τηλεπικοινωνίες.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αναφορά ντε Σότο σε κράτη" γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ υπέβαλε ιδέες με ασαφή πλαίσιο και "γκρίζες τοποθετήσεις" στα σημαντικά ζητήματα, αφαιρώντας από τα κείμενά του τον όρο "κοινότητες" και χρησιμοποιώντας τη λέξη "κράτη". Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία Κύπρου σε μια προσπάθεια εναρμόνησης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προχώρησε ήδη στη μηχανογράφηση των υπηρεσιών της, ενώ πρόσφατα έχει απλουστεύσει τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα λιμάνια και αεροδρόμια για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δ. Χριστόφιας: Οχι σε διαδικασίες για ξένα συμφέροντα" αναφέρει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε απογοήτευση για την όλη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και τον τρόπο που συνεχίζεται, υποστηρίζοντας ότι "δεν σημαίνει σκληρότητα η αξιοπρέπεια και η επιμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ" και χαρακτηρίζοντας τις ιδέες ντε Σότο χειρότερες από εκείνες του Μπούτρος Γκάλι. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για το θέμα των Στροβιλιών, ενώ ζητά διεθνή παρέμβαση για τις διώξεις που υπόκειται η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" από το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Δριμεία επίθεση Ρολάνδη κατά εγωιστικής κοινωνίας" αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέδωσε ανακοίνωση για τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην Ένωση Δήμων και στην Αρχή Ηλεκτρισμού, κατηγορώντας την κυπριακή κοινωνία ότι είναι "κακομαθημένη" και ότι θέλει να έχει τα πάντα χωρίς κόστος. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ανέφερε χθες ότι περίπου 8 χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που είναι κτισμένα σε Τ/κ γη, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους εγγυηθεί τίτλους ιδιοκτησίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 13 July 2000 - 6:24:06 UTC