Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/06/2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το παρασκήνιο γύρω από τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η προκλητική στάση της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με τη διαδικασία των συνομιλιών, οι διαφωνίες μεταξύ ΔΗΣΥ και Προεδρικού σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, και το θέμα των καυσίμων, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Λούλλης διχάζει κυβέρνηση - ΔΗΣΥ" γράφει ότι έντονες επιθέσεις δέχεται ο εξ Αθηνών επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλλης από πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ που αμφισβητούν τη χρησιμότητά του αφού οι τελευταίες έρευνές του έγιναν αιτία να απειληθεί διχόνοια μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή άρνηση της Αγκυρας να παραχωρήσει άδειες εισόδου σε δύο εκπροσώπους του ΚΕΒΕ για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων των βαλκανικών χωρών που αρχίζει στη Κωνσταντινούπολη.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεδρικοί Vs ΔΗΣΥ" αναφέρεται σε "αναβίωση της κόντρας μεταξύ προεδρικών και ΔΗΣΥ" με αφορμή τις εισηγήσεις του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλλη. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη χθεσινή ημέρα επικρατούσε νευρικότητα και αστάθεια στη χρηματιστηριακή αγορά και μόνο το επενδυτικό ενδιαφέρον για δύο νέους τίτλους που εμφανίσθηκαν χθες στο "ταμπλό" του ΧΑΚ έσωσε την κατάσταση. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών δεν απέφυγε την κατηφόρα, έστω οριακή, σε ποσοστό 0,72% για να κλείσει τελικά στις 492,09 μονάδες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Επιστρέφουν σήμερα" γράφει ότι το θέμα της αύξησης στις τιμές των καυσίμων είναι ξανά ενώπιον της Βουλής και σήμερα αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι προσπάθειες να αποτραπεί οποιαδήποτε κίνηση "εξευμενισμού" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατέβαλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με διαβήματα προς τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την ίδια ώρα ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες άφηνε να νοηθεί ότι γίνεται αποδεκτό, ουσιαστικά, το αίτημα του Ντενκτάς για διακοπή των συνομιλιών.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Παγίδα στη Γενεύη", γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα τέθηκαν σε συναγερμό για να εξουδετερώσουν παγίδα που σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις μπορεί να βρεθεί μπροστά τους στη Γενεύη κατά την έναρξη του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης είπε χθες πως με το υφιστάμενο σύστημα επιλογής των θεμάτων στις εισαγωγικές εξετάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής των θεμάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "ΗΠΑ: Ικανοποιούν Ντενκτάς" γράφει ότι η Ουάσινγκτον ικανοποιεί την αξίωση Ντενκτάς για διακοπή του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ώστε να επιστρέψει για τους "γιορτασμούς" της τουρκικής εισβολής. Αλλού γράφει ότι νέα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πυροδότησαν οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με την υπόθεση του "παραστρατιωτικού επιτελείου".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ανησυχία για ενδιάμεσες ιδέες" γράφει ότι υπάρχει ανησυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά από το ενδεχόμενο οι μεσολαβητές στο Κυπριακό να ρίξουν στο τραπέζι των συνομιλιών ενδιάμεσες ιδέες, οι οποίες τυπικά θα είναι εντός του πλαισίου συζήτησης, όμως στην ουσία θα προσεγγίζουν τις τουρκικές συνομοσπονδιακές θέσεις. Αλλού γράφει ότι για "σκόπιμη και συνειδητή διαστρέβλωση" των δηλώσεών του καταγγέλλει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης το βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου αναφορικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΑΤΗΚ είναι αισιόδοξη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει τα σχέδιά της για λεπτομερή εξέταση του τρόπου χρέωσης των τηλεφωνικών κλήσεων, που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αλλού γράφει ότι το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς άφησε χθες ελεύθερο τον Εθνοφρουρό Σάββα Κασιανίδη από τη Λάρνακα, ο οποίος κρατείτο παράνομα στα κατεχόμενα εδώ και 20 ημέρες.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 29 June 2000 - 7:24:12 UTC