Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/5/2000 Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων απασχολεί κυρίως η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, καθώς και οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον περί διζωνικής λύσης του Κυπριακού. Αλλα θέματα αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, τις Τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, και τη συμμετοχή Οδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου σε συνέδριο, που διοργανώνεται στα κατεχόμενα.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Δεν δίνει τέλος ο Κυπριανού", γράφει ότι απορρίφθηκε από τον κ. Κυπριανού η προσπάθεια του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη να δώσει ένα τέλος στην ιστορία που ταλαιπωρεί τόσες μέρες τους πάντες και προκαλεί προβλήματα ακόμα και στην οικονομία του τόπου, με την αντιπαράθεση Κυπριανού - Παπαπέτρου. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε εκ βάθρων ανατροπή της κατάστασης που από το 1974 έχει παγιωθεί σε ό,τι αφορά την κατοχή και χρήση Τ/κ περιουσιών.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ολοι ξέρουν τη μορφή της λύσης", αναφέρεται σε φερόμενη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ότι όλοι ξέρουν ποια θα είναι η λύση του Κυπριακού, δηλαδή μια διζωνική ομοσπονδία με τις δύο οντότητες που να έχουν μεταξύ τους ελευθερία διακίνησης, και ότι το ζήτημα που παραμένει είναι το πόσο σύντομα θα επιτευχθεί η λύση αυτή. Γράφει, επίσης, ότι έχει προκαλέσει σάλο η απόφαση της Οδοντιατρικής Εταιρείας Κύπρου να αποδεχθεί πρόσκληση για να συμμετάσχει σε διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο, που διοργανώνεται στα κατεχόμενα.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Αλχημείες Κλίντον", γράφει ότι μετά τη σύγχυση των τελευταίων ημερών, που προκαλείται από τις αντιφατικές δηλώσεις των ξένων και των κυβερνητικών παραγόντων στο Κυπριακό, προστέθηκαν και οι μαρτυρίες των μελών της ΠΣΕΚΑ για τη μορφή της λύσης, που μοιάζει με πολιτειακές αλχημείες, τις οποίες επιδιώκει να εφαρμόσει στην Κύπρο ο κ. Κλίντον. Γράφει, επίσης, ότι τουρκικά μαχητικά "άλωσαν" χθες τη βάση της Νέας Αγχιάλου, που αποτελεί το ορμητήριο των ελληνικών μαχητικών για την αναχαίτιση των τουρκικών στο Αιγαίο.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Εσωτερικές κυριαρχίες", γράφει ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να ευνοούν λύση του Κυπριακού που θα προνοεί δύο περιοχές που θα λειτουργούν με τη μέγιστη αυτονομία και ότι η συγκεκριμένη φόρμουλα θα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα μιας διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας και δύο κυριαρχιών στο εσωτερικό. Γράφει, επίσης, ότι ορισμένα γυμναστήρια συνεχίζουν να χορηγούν σε παχύσαρκα άτομα επικίνδυνα χάπια αδυνατίσματος, τα οποία προμηθεύονται από το εξωτερικό και τα εισάγουν παράνομα στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "16-19 Νοεμβρίου 2000 το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ", γράφει ότι η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χθες το πρωί, αποφάσισε την προκήρυξη του 19ου Συνεδρίου του κόμματος για τις 16, 17, 18 και 19 Νοεμβρίου του 2000. Γράφει, επίσης, ότι για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες η κυβέρνηση απαντά πως ουδέν γνωρίζει περί ύπαρξης σχεδίου λύσης του Κυπριακού, πράγμα που προκαλεί ερωτήματα αλλά και υπόνοιες ότι πιθανό να γνωρίζουν αλλά να μην θεωρούν σκόπιμο να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη μορφή και το περιεχόμενο λύσης που προωθούν οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Νέος ιός χειρότερος από το Love Bug", αναφέρεται στο νέο ιό που προσβάλλει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σημειώνοντας ότι άνκαι εξαπλώνεται αργά, εντούτοις είναι πολύ πιο καταστροφικός και δυσκολότερος να εντοπιστεί από τον ιό "Love Bug", που εμφανίστηκε προ ημερών. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος έχει καλέσει το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση του εναερίου χώρου της Κύπρου την Τετάρτη από ισραηλινά μαχητικά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επενδυτική", υπό τον τίτλο "Δυναμική ανάκαμψη", γράφει ότι αναστράφηκε το αρνητικό κλίμα που άρχισε από την προπερασμένη Παρασκευή, εμποδίζοντας το Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου να κατρακυλήσει κάτω από το φράγμα των 500 μονάδων. Γράφει, επίσης, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου προσανατολίζεται στη δημιουργία "τέταρτης γραμμής παραγωγής", με στόχο να διαχωρίζονται οι εταιρείες με κεφαλαιουχική δύναμη από τις υπόλοιπες εταιρείες, ώστε η εξέτασή τους να γίνεται πιο εύκολα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Πέφτουν οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας", γράφει ότι ενώ το 1995 η Κύπρος φάνταζε ως πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα παρατηρείται μια σύγκλιση όσον αφορά τον πληθωρισμό και το επιτόκιο, ενώ το έλλειμμα και το χρέος κάνουν την Κύπρο να συγκρίνεται αρνητικά με τις υπόλοιπες πέντε χώρες. Γράφει, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό η Κύπρος ανακαλύπτει ότι κυβερνάται από μια ομάδα υπερηλίκων πολιτευτών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική", υπό τον τίτλο "Αλλάζει χέρια το Χίλτον", γράφει ότι ομάδα θεσμικών επενδυτών υπέβαλε προσφορά για εξαγορά του κυβερνητικού μεριδίου στο Χίλτον έναντι 5 λιρών τη μετοχή. Γράφει, επίσης, ότι έχει ξεσπάσει μαραθώνιος αγώνας μεταξύ των χρηματιστηριακών γραφείων για το ποιός θα εξαγοράσει ιστοσελίδες που προσφέρουν χρηματιστηριακές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο (Internet), καθώς είναι σε θέση να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών και χρηματιστηριακών ειδήσεων.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 May 2000 - 12:08:25 UTC