Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/05/2000 Η πορεία της κατάστασης της υγείας του Γιώργου Βασιλείου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η απόφαση για πραγματοποίηση του τρίτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη, η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την οποία απασχόλησε και το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την προμήθεια κρέατος στην Εθνική Φρουρά είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κυπριακό και ΜΟΕ στο Αιγαίο" ότι οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στη νέα τετραετία ήταν το βασικό αντικείμενο συνάντησης που είχε χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλού αναφέρεται ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εξέλθει από το ιατρικό κέντρο "Ευαγγελίστρια" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

"Η Μάχη" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολα πήγαν καλά" ότι πλήρη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της εγχείρησης στην οποία υπεβλήθη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε ο καθηγητής Αλαν Κρόκαρντ, ο οποίος διενήργησε την εγχείρηση στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η πρώτη βιοψία επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για καλοήθη όγκο στην παρεγκεφαλίδα. Αλλού αναφέρεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοιωνθεί η τελική απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της ποινικής δίωξης γιατρού για το θέμα των ερυθροποιητινών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Γενεύη, 26 Ιουνίου" ότι το επίμαχο θέμα που είχε αναφυεί μετά την ασθένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφορούσε τη νέα ημερομηνία και το χώρο διεξαγωγής του τρίτου γύρου των συνομιλιών φαίνεται να έχει ρυθμιστεί και οι διαπραγματεύσεις με βάση κατ'αρχήν απόφαση θα γίνουν στη Γενεύη στις 26 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα. Αλλού αναφέρεται ότι κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει σήμερα στην Κύπρο για να ενημερωθεί για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "36 κρίσιμες ώρες" αναφέρει ότι νικητής βγήκε από το χειρουργείο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου. "Η ιατρική επιστήμη έκανε και πάλι το θαύμα της", αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ποσοστό 14,2% περίπου του πληθυσμού της Κύπρου βρίσκεται κάτω από τη γραμμή φτώχειας αν αυτή θεωρηθεί ότι ορίζεται στο 60% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Με όριο γραμμής φτώχειας το 50% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το ποσοστό πέφτει στο 9% και με όριο το 40%, οι φτωχοί μειώνονται στο 4,7%.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αλλάζουν τώρα τα σενάρια" γράφει ότι οι ξένοι μεσολαβητές "αλλάζοντας άρδην τα σενάριά τους" στρέφονται τώρα οριστικά στην πραγματοποίηση εντατικών συνομιλιών που θα αρχίσουν χρονικά στις 26 Ιουνίου στη Γενεύη και αναμένεται να κρατήσουν όλο τον Ιούλιο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αστικές ευθύνες προκύπτουν για την προμήθεια κρέατος για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς το Πάσχα, ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά όσον αφορά την παραλαβή του κρέατος χωρίς να εξετασθεί το θέμα της ημερομηνίας σφαγής.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναστασιάδης κατά πάντων μαινόμενος..." γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταφέρθηκε με "σφοδρότητα χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις" κατά στελεχών του κόμματος του, με αφορμή το θέμα της επαναπροσέγγισης. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, περίπου 70 χιλιάδες άτομα στην Κύπρο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. "Και ενώ όλοι αυτοί δικαιούνται κρατικής χορηγίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βοηθούν μόνο τις 19 χιλιάδες από τους δικαιούχους", προσθέτει η εφημερίδα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι η εκκλησία της ενορίας όπου βρίσκεται το στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ολονύκτια αγρυπνία για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα "κακά δαιμόνια" της διοργάνωσης "Μις Υφήλιος", που θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα δώσει για πρώτη γορά στη δημοσιότητα κατάλογο των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 May 2000 - 6:24:11 UTC