Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν το Κυπριακό και τις αναμενόμενες εξελίξεις στον επικείμενο τρίτο γύρο των συνομιλιών, καθώς και τις αντιδράσεις αναφορικά με πληροφορίες για λειτουργία σταθμού κατασκοπείας στις Βρετανικές Βάσεις. Αλλα θέματα που εμφανίζονται πρωτοσέλιδα αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μια έρευνα για την υγεία του παιδιού στην Κύπρο και διάφορες εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Ιδέες των ΗΠΑ για κάθε πτυχή", γράφει ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα μπει στην ουσία του Κυπριακού και αναφέρεται σε δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ ότι οι ΗΠΑ έχουν ιδέες να προσφέρουν, άνκαι δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση. Γράφει, επίσης, ότι επιχειρηματίας προσπάθησε να αποσπάσει ποσό 216 χιλιάδων λιρών από ασφάλειες, προφασιζόμενος καταστροφή και κλοπή εμπορευμάτων που εξήγαγε στο εξωτερικό.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Νόμιμη η κατασκοπεία", γράφει ότι εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, αναφορικά με πληροφορίες για λειτουργία σταθμού παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στον Αγιο Νικόλαο, πως οτιδήποτε γίνεται είναι νόμιμο και ότι η τελική ευθύνη ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Αναφέρεται, επίσης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα "Υγεία του Παιδιού", κατά την οποία λέχθηκε ότι το 40% των παιδιών και εφήβων στην Κύπρο είναι υπέρβαρα και 10% λιποβαρή.

Η "Οικονομική", υπό τον τίτλο "Ρεκόρ 170 εκ. λιρών σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 1999", γράφει ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις γνώρισαν πρωτόγνωρες δόξες το 1999, φθάνοντας το ποσό ρεκόρ για τα κυπριακά χρονικά των 170 εκ. λιρών, ενώ το 2000 προβλέπεται να φθάσει σε νέα ύψη. Γράφει, επίσης, ότι οι αρχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ζήτησαν τη βοήθεια 17 λογιστών για να μπορέσουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξης αιτουμένων εταιρειών στο ΧΑΚ.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Πρόβα λύσης", γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως άμεσο στόχο την έγκριση ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό και ότι έχουν ρίξει στα παρασκήνια ιδέες για μοντέλο λύσης, το οποίο στην πραγματικότητα θα έχει δύο κυριαρχίες. Γράφει, επίσης, ότι γίνεται επεξεργασία νομοσχεδίου, το οποίο προνοεί ότι Τ/Κ που κατοικούν σε ξένες χώρες εκτός από την Τουρκιία θα είναι ελεύθεροι να πωλούν την περιουσία τους που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ομηροι των Βάσεων", γράφει ότι η Κύπρος είναι παγιδευμένη στα πλοκάμια της στρατιωτικής κατασκοπείας και όμηρη των Βρετανικών Βάσεων, προσθέτοντας ότι ο επίγειος δορυφορικός σταθμός στον Αγιο Νικόλαο Αμμοχώστου χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς. Αναφέρεται, επίσης, σε καταγγελίες 15χρονου στη Λευκωσία ότι ανώμαλος εκμαυλιστής αγοριών προσέφερε ποτά και ναρκωτικά σε νεαρούς με σκοπό να ασελγήσει σ' αυτούς.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Η Λευκωσία ζητά εξηγήσεις", γράφει ότι η Λευκωσία απαιτεί σαφείς εξηγήσεις από τη Βρετανία για τη λειτουργία κατασκοπευτικής μονάδας παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση κινείται στο θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, έχοντας ως άξονα των ενεργειών της τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία ανησυχεί για το νέο δρόμο διακίνησης της ηρωίνης που παράγεται στο Αφγανιστάν, που ξεκινά από τη χώρα αυτή και περνά από το Ιράν και την Κύπρο προς την Ευρώπη και τον Καναδά.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ξεσηκωμός κατά του 'Εγχελον'", γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταδίκασε την ύπαρξη και λειτουργία κατασκοπευτικών σταθμών στις Βρετανικές Βάσεις ως μείζονος σημασίας θέμα που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσωπική ζωή των πολιτών. Αναφέρεται, επίσης, στο συνέδριο της ΠΕΟ, κατά το οποίο σημειώθηκε ότι τα στοιχεία της κυβέρνησης για 3,6% ανεργία είναι παραπλανητικά, διότι οι υπολογισμοί της συντεχνίας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ξεπερνά το 5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την "Υγεία του Παιδιού", σημειώνοντας ότι αιτίες για την παχυσαρκία ανηλίκων είναι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γράφει, επίσης, ότι το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης έχει αποφασίσει να απελάσει 25χρονη οικιακή βοηθό, επειδή αρνήθηκε να συμπεριλάβει το μασάζ των γεννητικών οργάνων παραπληγικού στα καθήκοντά της για να τον βοηθήσει να ουρήσει.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 26 February 2000 - 7:24:08 UTC